Lista completă a celor mai importante criptomonede de urmărit in 2021
Oferta de criptomonede este în creștere, iar cei interesați de monedele virtuale caută să afle ce criptomonede sunt cele mai avantajoase ca investiție.
Dacă privim la evoluția recentă din lumea altcoins (monede viitoare pe care le poți cumpăra ieftin, dacă investești din timp) vom vedea de exemplu, că 1.000 de dolari investiți în oferta inițială de monede (ICO) a Ethereum ar valora astăzi 3,3 milioane de dolari.
Dar există și riscuri, deoarece criptomonedele nu au valoare intrinsecă. În schimb, valoarea lor provine de la utilizatorii lor. Cu cât o monedă are mai mulți utilizatori, cu atât devine mai utilă și cu atât crește prețul acesteia. Riscurile în 2021 sunt în creștere deoarece, criptomonedele servesc doar la transferul de avere de la o parte la alta. Iar intenția actorilor instituționali financiari de a crea propriile criptomonede înseamnă că pe viitor criptomonedele nereglementate vor concura și cu cele sponsorizate de stat.
Dacă doriți să vă asumați aceste riscuri, specialiștii vă recomandă să începeți căutarea cu cele mai importante 28 de criptomonede pentru 2021: Ethereum, Bitcoin, XRP, Stelar (XLM-USD), Cardano (ADA-USD), Dogecoin (DOGE-USD), Polkadot (DOT1-USD), Neo (NEO-USD), Celsius (CEL-USD), Nano (NANO-USD), Chain (LINK-USD), Lisk (LSK-USD), Monero (XMR-USD). Rețeaua OMG (OMG-USD), QTUM (QTUM-USD), Tether (USDT-USD), Litecoin (LTC-USD), Binance Coin (BNB-USD), NEM (XEM-USD), TRON (TRX-USD), Dash (DASH-USD), Zcash (ZEC-USD), Bitcoin Gold (BTG-USD), Bitcoin Cash (BCH-USD), Bitcoin SV (BSV-USD), EOS (EOS-USD), VeChain (VET-USD), Dai/MakerDao (DAI-USD).
Lista criptomonede – Top 10 criptomonede de urmărit în 2021
1.Bitcoin (BTC)
Bitcoin a fost prima criptomonedă care a înregistrat cu succes tranzacțiile pe o rețea securizată, descentralizată, bazată pe blockchain. Lansat la începutul anului 2009 de către Satoshi Nakamoto, Bitcoin este cea mai mare criptomonedă măsurată prin capitalizarea pieței și cantitatea de date stocate pe blockchain-ul său. Software-ul Bitcoin este gratuit și este disponibil online pentru oricine dorește să ruleze un nod Bitcoin și să stocheze propria copie a blockchain-ului Bitcoin. Doar aproximativ 21 de milioane de Bitcoin vor fi create vreodată. Monedele noi sunt emise la fiecare 10 minute de către minerii de Bitcoin care ajută la menținerea rețelei prin adăugarea de noi date de tranzacționare în blockchain.
Printre principalii factori de preț Bitcoin în 2021 se numără cererea instituțională în creștere, creșterea inflației și percepția tot mai negativă a politicii monetare contemporane. Toate acestea obligă investitorii și instituțiile individuale să caute opțiuni alternative pentru a proteja valoarea capitalului lor.
Serghei Nazarov, cofondatorul Chainlink, consideră că Bitcoin va ajunge la o valoare de 100.000 de dolari. De asemenea Tom Lee, partenerul general al Fundstrat Global Advisors, se așteaptă ca Bitcoin să înlocuiască aurul ca un depozit de valoare și o acoperire împotriva inflației.
Preț: ~ 52.000 USD | Categorie: Monedă | Valoare: aur digital | Capitalizare de piață: 581,54 USD
2.Ethereum (ETH)
Ether este criptomoneda construită pe blockchainul Ethereum, care derulează contracte inteligente. Criptomoneda acționează ca un combustibil care permite derularea contractelor inteligente spre deosebire de Bitcoin, care este menit să fie o unitate de monedă într-o rețea de plăți peer-to-peer. Aprovizionarea cu Ether nu este limitată ca cea a Bitcoin, iar programul său de aprovizionare, adesea descris drept minim necesar pentru securizarea rețelei, este determinat de membrii comunității Ethereum. Majoritatea aplicațiilor descentralizate se bazează pe Ethereum, iar criptomoneda reprezintă cel mai mare procent din totalul fondurilor mizate în proiectele DeFi.
Predicțiile pentru criptomonede în 2021 menționează Ethereum drept cea mai promițătoare criptomonedă.
De ce este considerat Ethereum cea mai bună criptomonedă în care să investească? Rețeaua blockchain open source Ethereum a servit întotdeauna ca rețea preferată pentru aplicațiile descentralizate (dApps). În plus față de criptomoneda nativă, Ether (ETH), platforma acceptă alte platforme cripto precum Uniswap (UNI), Maker (MKR) și Aave (AAVE), care sunt active în sectorul finanțelor descentralizate.
DeFi este considerat una dintre cele mai rapide tendințe cripto, care poate transforma programele de asigurări, împrumuturi și economii, făcându-le independente de bănci și de alte instituții financiare centralizate.
În 2020, sectorul cu cea mai rapidă creștere din lumea cripto, DeFi a atins noi maxime. Numărul total de active, blocate în ecosistemul DeFi, a depășit 13 miliarde de dolari (în 2019, acest număr a fost mai mic de 3 miliarde de dolari). Fluxul exploziv de participanți pe piață și capital la DeFi a contribuit la poziția puternică a Ethereum ca altcoin de top, deoarece a dominat sectorul deținând 96% din volumul total al tranzacțiilor.
Preț: ~ 1930 USD | Categorie: Platformă software | Propunere de valoare: computer global | Capitalizare de piață: 148,52 miliarde USD
3.Chainlink (LINK)
Chainlink este o rețea de tip oracle tokenizată care oferă date despre prețuri și evenimente, colectate din surse din lanț și din lumea reală. Lansat în 2017 de Sergey Nazarov, Chainlink își propune să ofere o soluție la „problema oracolului” sau posibilitatea de a obține datele off-chain necesare pentru a opera multe contracte inteligente bazate pe blockchain. Jetonul îi stimulează pe participanți să furnizeze și să utilizeze aceste date. Chainlink nu operează propriul blockchain. În schimb, protocolul token poate rula simultan pe mai multe blockchainuri diferite.
Preț: ~ 33 USD | Categorie: Jeton de aplicație | Propunere de valoare: Oracle Network | Capitalizare de piață: 23,77 miliarde USD
4.Polkadot (DOT)
Polkadot este un proiect emblematic al Fundației Web3 și este construit pentru a conecta lanțuri private și de consorțiu, rețele publice și fără permisiuni, oracole și tehnologii viitoare care nu au fost încă create. Polkadot facilitează un internet în care blockchain-urile independente pot face schimb de informații și tranzacții într-un mod fără încredere prin intermediul lanțului de relee Polkadot. Polkadot își propune să faciliteze crearea și conectarea aplicațiilor, serviciilor și instituțiilor descentralizate.
Preț: ~ 32 USD | Categorie: Infrastructură | Propunere de valoare: rețea de calculatoare | Capitalizare de piață: 13,45 miliarde USD
5.Cardano (ADA)
Cardano a fost inițiat de o echipă de cadre universitare și ingineri și oferă o abordare unică pentru scalarea și securizarea unei rețele blockchain. Cardano este o platformă non-profit cu trei organisme separate responsabile de întreținerea și dezvoltarea platformei. Criptomoneda care a funcționat în rețeaua Cardano se numește ADA și poate fi utilizată, ca și altele, pentru transferul direct de valoare.
Preț: ~ 0,9 USD | Categorie: Platformă software | Propunere de valoare: computer global | Capitalizare de piață: 10,61 miliarde USD
6.Litecoin (LTC)
Litecoin este o criptomonedă lansată la sfârșitul anului 2011 de fostul inginer Google și Coinbase Charlie Lee. Pentru a crea Litecoin, Lee a copiat codul Bitcoin, a mărit oferta totală și a modificat viteza cu care sunt adăugate blocuri noi la blockchain. Doar aproximativ 84 de milioane de litecoin vor fi create vreodată. Litecoin creează, de asemenea, blocuri noi la fiecare 2,5 minute, de patru ori mai rapid decât Bitcoin. Unii analiști cred, de asemenea, că prețul Litecoin va tinde să crească în următorii ani după înjumătățire. Potrivit prognozei optimiste a criptomonedelor LTC de către Cryptoground.com, Litecoin va tranzacționa la 88 USD într-o perioadă de un an și va urca până la 347 USD până la sfârșitul anului 2024.
Preț: ~ 232 USD | Categorie: Monedă | Propunere de valoare: Argint digital | Capitalizare de piață: 8,66 miliarde USD
7.Stelar (XLM)
Lumen (XLM) este criptomoneda nativă pentru Stellar, un sistem open source de plată bazat pe blockchain. Scopul Stellar este de a conecta instituțiile financiare prin blockchain și de a oferi tranzacții ieftine pe piețele în curs de dezvoltare. Stellar utilizează un algoritm de acord în locul unei rețele miniere tradiționale pentru a valida tranzacțiile. Deoarece transferul de lumeni nu necesită aprobarea minerilor tradiționali de criptomonede, rețeaua Stellar permite tranzacții mai rapide decât alte sisteme bazate pe blockchain.
Preț: ~ 0,5 USD | Categorie: Monedă | Propunere de valoare: rețea de plăți | Capitalizare de piață: 26,62 miliarde USD
8.Uniswap (UNI)
Uniswap (UNI) este simbolul pentru protocolul Uniswap, utilizat pentru schimbul de jetoane ERC-20 într-un mod automat de furnizare de lichiditate pe Ethereum. Uniswap-v1 este un sistem on-chain de contracte inteligente pe blockchain-ul Ethereum. Implementează un protocol automat de lichiditate bazat pe o „formulă constantă de produs”. Comercianții plătesc o taxă de 30 de puncte de bază pentru tranzacții, care se îndreaptă către furnizorii de lichidități. Uniswap-v2 este o nouă implementare bazată pe aceeași formulă, cu mai multe caracteristici noi.
Preț: ~ 21 USD | Categorie: Monedă | Propunere de valoare: Protocol descentralizat Capitalizare de piață: 5,49 miliarde USD
9.Ripple (XRP)
XRP este cunoscut ca un sistem de decontare brută în timp real, care este o „rețea de schimb valutar și remitență” pe care serverele independente o validează. Moneda tranzacționată este cunoscută sub numele de XRP, iar timpul de transfer este imediat. XRP poate fi schimbat cu majoritatea celorlalte valute, propunerea sa unică de vânzare fiind evitarea comisioanelor și a timpilor de așteptare asociate adesea băncilor. Moneda sa nu poate fi extrasă, deoarece există un număr finit de monede – 100 miliarde. Spre deosebire de majoritatea criptomonedelor, XRP este popular printre bănci și își propune să se asocieze cu acestea.
Ripple a fost creat ca un sistem alternativ de plăți financiare cu scopul de a transforma și facilita plățile transfrontaliere, făcându-le 100% sigure, aproape gratuite și instantanee. La începutul său în 2013 paltforma Ripple a primit atenție de la mai multe instituții financiare, iar în 2020, blockchain-ul Ripple s-a extins la peste 300 de furnizori din 40 de țări, inclusiv Banco Santander (SAN), American Express (AXP), JP Morgan (JPM) și HSBC Holdings (HSBA). Printre cei mai recenți susținători ai RippleNet se numără HDFC Bank Limited (HDB), cea mai mare bancă din India și Bank of America (BAC), a doua cea mai mare bancă din SUA.
Potrivit raportului OMFIF (Forumul Oficial al Instituțiilor Financiare și Monetare), Ripple, cu tehnologia sa distribuită de registru (DLT), s-ar putea „poziționa ca o alternativă la SWIFT”, rezolvând cinci probleme majore: securitate, viteză, trasabilitate, cost, transparență și gestionarea riscurilor. Cu sprijinul din ce în ce mai mare din partea Comisiei Europene, încurajând tranziția către finanțarea digitală și partajarea planurilor pentru a construi un nou cadru legal care să permită utilizarea tehnologiei DLT și a activelor cripto în sectorul financiar, perspectivele Ripple par foarte bune.
Preț: ~ 0,5 USD | Categorie: Monedă | Propunere de valoare: plăți | Capitalizare de piață: 25,53 miliarde USD
10.EOS (EOS)
EOS este criptomoneda nativă pentru platforma blockchain EOS.IO cu capacități de contracte inteligente. Compania Block.one a creat EOS.IO în septembrie 2017 și are acum peste 100 de aplicații descentralizate sau dApp-uri cu mii de utilizatori activi zilnic. Platforma permite crearea de aplicații dApp de către dezvoltatorii de software și este mai scalabilă decât multe alte rețele blockchain, cu capacitatea de a procesa un milion de tranzacții pe secundă fără taxe.
Preț: ~ 5,2 USD | Categorie: Platformă software | Propunere de valoare: computer global | Capitalizare de piață: 2,43 miliarde USD
Alte criptomonede care, spun specialiștii, sunt de interes pentru viitor:
1.Dogecoin (DOGE)
Capitalizare de piață aproximativă: 7 miliarde de dolari
Anul înființării: 2013
Cost pe tranzacție: 3 cenți
Returnare 2020: 118%
În 2013, inginerul software IBM (NYSE: IBM) Billy Markus a creat Dogecoin ca un meme. Dogecoin are ca avantaj timpul mai scurt de blocare, ceea ce îl face mai bun la procesarea plăților decât Bitcoin.
2.Neo (NEO)
Capitalizare de piață aproximativă: 3 miliarde de dolari
Anul înființării: 2016
Costul pe tranzacție: nominal
Returnare 2020: 63%
NEO (cunoscută anterior sub numele de Antshares) este una dintre cele mai vechi și mai mari criptomonede din China. Moneda a căzut puternic în 2018, în timp ce guvernul chinez a interzis schimburile de criptomonede. Dar acum Partidul Comunist Chinez își regândește poziția față de criptomonede, astfel încât NEO are șansa de a reveni în forță.
3.Celsius (CEL)
Lender Celsius este o criptomonedă cu potențialul de a deveni bancă.
Capitalizare de piață aproximativă: 1 miliard USD
Anul înființării: 2018
Costul pe tranzacție: nominal
Returnare 2020: 3.717%
În 2018, Celsius Network a finanțat în mod colectiv 20 de milioane de dolari pentru a crea o platformă de împrumut pentru criptomonede. De atunci, rețeaua a acordat împrumuturi de 6,2 miliarde de dolari și a produs venituri din dobânzi de 11 milioane de dolari, devenind mai mult o bancă decât o monedă. Înregistrându-se ca emitent scutit la Securities and Exchange Commission (SEC) din SUA, Celsius a crescut, iar rentabilitatea sa din 2020 a fost una dintre cele mai mari în rândul criptomonedelor.
Cu toate acestea, Celsius prezintă o mulțime de riscuri pentru potențiali investitori. După cum au descoperit companiile ca Bear Stearns și Lehman Brothers, împrumuturile neperformante pot amenința rapid stabilitatea unei întreprinderi de creditare.
Cu toate acestea, CEL ar putea continua să crească. Este unul dintre cei mai mari împrumutători P2P din spațiul criptomonedelor.
4.Nano (NANO)
Vrei să ai propriul blockchain? Nano oferă fiecărui utilizator propriul registru.
Anul 2020 a fost unul dintre cele mai provocatoare pentru economia globală și sistemul financiar tradițional. Cu o pandemie globală masivă, blocaje și teama unei recesiuni globale, tot mai mulți investitori instituționali s-au îndreptat către criptomonede ca o posibilă alternativă la activele financiare tradiționale sau o acoperire împotriva amenințărilor economice majore.
2021 pare perfect, așadar, pentru pregătirea procesului de adoptare a criptomonedelor și o schimbare masivă a sistemului financiar existent. Adoptarea mai largă este un punct cheie pentru criptomonede, ca și clasă de active.
Tehnologia blockchain este considerată transformatoare pe scară largă și nu există nicio îndoială că instituțiile mari o vor adopta în cele din urmă. În 2020, o serie de instituții financiare de renume au recunoscut deja potențialul cripto: Visa și Mastercard au furnizat servicii companiilor cripto; PayPal a lansat un nou serviciu, care permite utilizatorilor să cumpere, să vândă și să dețină criptomonede; Fidelity a început un nou fond pe indici Bitcoin.
5.TRON: transformarea pieței altcoin
Lansată inițial pe rețeaua Ethereum, rețeaua TRON peer-to-peer își propunea să revoluționeze industria de divertisment și să democratizeze crearea de conținut. Echipa are numeroase parteneriate de profil, inclusiv cu Samsung, cu compania de biciclete oBike, cu motorul de căutare chinez Baidu și cu Baofeng, așa-numitul Netflix chinezesc.
Ecosistemul TRON funcționează ca o platformă de partajare a conținutului. Utilizatorii care creează sau partajează conținut sunt recompensați cu TRX, care servește ca un sistem de monetizare mai transparent decât cele utilizate de rețelele tradiționale de socializare. De asemenea, nu necesită intermediar, cum ar fi AppStore sau GooglePlay.
Creșterea dApp-urilor ar putea contribui foarte mult la mișcarea ascendentă a TRON, deoarece platforma este considerată una dintre cele mai mari puteri de pe această piață. În 2020, volumul de tranzacții dApp al Tron l-a depășit pe cel al Ethereum.
În vara anului 2020, platforma a lansat actualizarea protocolului TRON 4.0 Great Voyage. Implementarea 4.0, introducând caracteristici de confidențialitate în contractele inteligente.
Surse informații: Dev.to, Nasdaq, Capital.com