,

Tendințe DeFi 2021

tendinte defi 2021 criptomonede romania

Sectorul finanțelor descentralizate – DeFi – este în continuă creștere. Iată câteva tendințe DeFi estimate pentru următoarele luni:

  • Aplicațiile DeFi și platformele construite pe blockchains non-Ethereum înregistrează o creștere puternică;
  • Tendințele cheie ale DeFi includ împrumuturile, jocurile, gamificarea, miza, cultivarea randamentului și NFT-urile;
  • Ethereum nu va mai fi rețeaua dominantă în sectorul DeFi.

DeFi este abrevierea pentru „finanțe descentralizate”, un termen utilizat pentru aplicații financiare realizate în domeniul criptomonede-blockchain. DeFi se referă la serviciile financiare care utilizează contracte inteligente (contracte executorii automatizate), care nu au nevoie de intermediari, cum ar fi o bancă sau un avocat, și care utilizează tehnologia blockchain. Achizițiile directe, aplicațiile financiare precum împrumuturi, asigurări, crowdfunding, instrumente derivate, pariuri etc. pot fi realizate, fără intermediari, prin DeFi.

Sectorul finanțelor descentralizate (DeFi) a avut un an 2020 prolific, iar tendința ascendentă continuă și în 2021. Valoarea totală blocată (TVL) pe platformele DeFi bazate pe Ethereum (ETH) a atins un vârf de 86 miliarde USD pe 12 mai 2021 (conform DeFi Pulse), în timp ce TVL pentru serviciile DeFi pe Binance Smart Chain (BSC) a crescut la 53 miliarde USD pe 10 mai 2021. În același timp, noi platforme și servicii sunt lansate de către firmele care doresc să valorifice cererea pentru servicii financiare descentralizate.

Analiștii DeFi au declarat pentru Cryptonews că există câteva tendințe cheie ale DeFi în acest moment: împrumuturile, jocurile, gamificarea, miza, creșterea randamentului și NFT-urile, iar dominația pe care o are Ethereum în acest sector continuă să scadă.

Sunt foarte impresionat de creșterea sectorului DeFi și cred că acesta este doar începutul”, a declarat Bendik Norheim Schei de la Arcane Research. DeFi s-a extins cu o rapiditate impresionantă de la începutul anului până la începutul lunii mai 2021. DeFi bazat pe Ethereum și-a mărit TVL-ul cu puțin peste 400%. Norheim Schei se așteaptă ca sectorul DeFi să continue să crească odată ce piața se va recupera pe scară largă. „Mă aștept ca jetoanele DeFi să aibă performanțe bune la revenirea sentimentului bullish”, a spus acesta.

În 2021 DeFi bazat pe Ethereum a continuat să crească, iar aplicațiile și platformele DeFi de pe alte blockchains au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă. Unul dintre principalii factori de expansiune pe alte lanțuri au fost taxele de tranzacție Ethereum. „În primul trimestru al anului 2021, prețurile ridicate ale taxelor de tranzacții pe Ethereum au continuat să fie o problemă deoarece mai multe aplicații DeFi, NFT și jocuri au anunțat extinderea lor către alte lanțuri.”, a spus Ian Kane de la DappRadar. El a menționat că, în timp ce Ethereum rămâne cea mai mare platformă pentru DeFi, DeFi pe platforme ca Binance și Polygon s-a extins mai rapid, chiar depășind Ethereum din punct de vedere al numărului tranzacțiilor zilnice.

Tendințe DeFi 2021 – Jocuri, NFT, Staking, Farming

Pentru Ian Kane creșterea DeFi în 2021 se datorează faptului că oferă „un caz de utilizare tangibil și foarte real pentru criptomonede”, în sensul de a oferi servicii pe care oamenii/piața le doresc. Astfel de servicii sunt dominate în mare parte de împrumuturi, care au loc pe platformele axate pe împrumuturi ca Aave (AAVE), Maker (MKR) și Compound (COMP), conform DeFi Pulse. „Cred că împrumuturile vor continua să domine și să crească rapid. Aceasta este o piață foarte tânără și mă aștept la o creștere masivă și în 2021”, a spus Bendik Norheim Schei.

2021 a fost anul ascensiunii altor subsectoare din cadrul DeFi. Unul dintre cele mai noi se referă la gamificarea crypto. „Vedem, de asemenea, apariția unor oportunități DeFi din ce în ce mai gamificate. Platforme precum Wax – Worlds Alien au captat atenția publicului, oferind o modalitate gamificată de exploatare a tokenului nativ TLM [Trilium]”, a spus Ian Kane.

De asemenea, se observă convergența crescândă între DeFi și NFT-uri/jocuri. „Zona cu adevărat interesantă pentru lunile următoare va fi integrarea suplimentară a DeFi atât cu jocurile, cât și cu NFT-urile. Pentru sectorul de jocuri, vedem apariția unor economii online reale pe platforme precum Decentraland, unde terenurile devin mai scumpe decât în ​​lumea reală”, a spus Kane, care prezice că modelul de jocuri pentru câștiguri va înregistra o creștere în următoarele luni.

În ceea ce privește NFT-urile, Kane sugerează că piața DeFi ar putea oferi deținătorilor de NFT un mijloc de a valorifica activele nefungibile pe care altfel nu ar putea să  le vândă sau să le exploateze. NFT-urile ar putea fi folosite în curând ca garanție pe platforma Aave.

Alte tendințe importante din cadrul DeFi sunt miza (staking) și cultivarea randamentului (Yield farming), care au cunoscut o creștere exponențială pe lanțuri mai noi. „Vedem anul acesta o creștere imensă a platformelor care oferă oportunități de miză și producție agricolă atât pe Binance Smart Chain, cât și pe Polygon”, a spus Ian Kane.

Odată cu apariția lanțurilor mai noi decât Ethereum, se estimează că vom asista tot mai mult la platforme DeFi concepute pentru a fi compatibile cu mai multe lanțuri. “Vedem, de asemenea, apariția mai multor platforme DeFi cu mai multe lanțuri, cum ar fi Paraswap.” a mai adăugat Kane.

DeFi a reușit anul acesta să atragă mai mulți investitori din rândul publicului larg. „Această experiență îmbunătățită a utilizatorului și o creștere generală a conștientizării cu privire la ceea ce DeFi poate oferi a stimulat, de asemenea, interesul și investițiile oamenilor„ obișnuiți”. Pentru Kane, DeFi va continua să crească pe termen lung odată cu apariția și dezvoltarea de platforme Defi, iar dominația Ethereum în sectorul DeFi va scădea. „Ethereum a fost întotdeauna rețeaua dominantă, dar acest lucru se schimbă cu adevărat în 2021. Probabil că acest lucru a fost condus de condițiile pieței și de faptul că alte platforme au avut oportunități de a ajunge din urmă, de a construi comunități și de a oferi aceleași servicii pentru utilizator, dar în multe cazuri mai ieftine.

 

 

Sursă informații: Cryptonews