,

Ce este Chainlink (LINK)?

Tehnologia Chainlink își propune să rezolve una dintre cele mai mari provocări pentru implementarea practică a contractelor inteligente și anume conectarea blockchain-urilor la date din lumea reală, cum ar fi fluxurile de prețuri sau confirmările de livrare, prin așa-numita conectivitate blockchain oracle.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ce este Chainlink?
  2. Cum funcționează Chainlink?
  3. De ce are criptomoneda LINK valoare?
  4. Utilizări Chainlink

 

1. Ce este Chainlink?

Rețeaua descentralizată blockchain oracle își propune să rezolve una dintre cele mai mari provocări pentru implementarea practică a contractelor inteligente – incapacitatea blockchain-ului de a obține informații fiabile din lumea reală. Un contract inteligent de împrumut, de exemplu, are nevoie de introducerea prețurilor relevante pentru a determina valoarea garanției.

Din punct de vedere arhitectural, Chainlink este proiectat cu module on-chain și off-chain care sunt interconectate și pot fi actualizate, pentru a se adapta  la evoluția tehnologiei. Descentralizarea se realizează atât prin preluarea datelor din mai multe surse, cât și prin prelucrarea acestora cu mai multe noduri. Oracolele sunt gestionate de o rețea de noduri a căror performanță și reputație sunt monitorizate continuu. Oracolele Chainlink sunt concepute pentru a conecta un blockchain cu orice feed de date extern sau API, cum ar fi datele pieței financiare sau rapoartele meteo.

Tehnologia Chainlink este administrată de compania fintech SmartContract Chainlink Ltd., cu Sergey Nazarov în calitate de CEO. De la publicarea cărții albe în 2017, proiectul a trecut de o serie de repere importante. În 2017, ICO-ul Chainlink a strâns 32 milioane USD. În 2019, rețeaua principală Chainlink a fost lansată pe Ethereum. De atunci, tehnologia a fost dezvoltată pentru a funcționa cu diferite blockchains, deoarece „Chainlink este un blockchain agnostic” conform site-ului companiei. De asemenea, au fost stabilite o serie de parteneriate de succes, inclusiv cele cu Google, Tezos și Oasis Networks.

Jetonul nativ al Chainlink – LINK – se tranzacționează din 2017 și a demonstrat o creștere semnificativă în  2020.

2. Cum funcționează Chainlink?

Chainlink este o criptomonedă care urmărește să stimuleze o rețea globală de computere pentru a furniza date fiabile, din lumea reală, contractelor inteligente care rulează pe blockchain-uri.

Contractele inteligente sunt acorduri programate pentru a fi executate dacă și când sunt îndeplinite anumite condiții. Până în prezent, contractele inteligente au fost utilizate pentru orice, de la crearea de noi produse cripto-financiare până la dezvoltarea de noi active cripto.

Cu toate acestea, o problemă care a persistat este că majoritatea contractelor inteligente trebuie să se bazeze pe un fel de sursă de date externe pentru a-și executa în mod corespunzător termenii.

De exemplu, contractele inteligente care caută să reproducă obligațiuni sau contracte de asigurare pot avea nevoie de acces la API-urile care raportează prețurile pieței sau datele Internetului obiectelor.

Chainlink a fost creat pentru a rezolva această problemă, stimulând furnizorii de date (numiți „oracole”) să acționeze ca o punte între contractele inteligente blockchain și sursele de date externe.

Fiecare oracol din cadrul rețelei Chainlink este stimulat să furnizeze date exacte, deoarece fiecăruia i se atribuie un scor de reputație. Mai mult, atunci când nodurile respectă regulile software-ului și furnizează date utile, acestea sunt recompensate cu criptomoneda Chainlink –  LINK.

Echipa Chainlink a reușit până acum să își îndeplinească viziunea, extinzând eforturile dincolo de Ethereum (ETH), pe fondul unei creșteri a activității pieței. Începând cu 2020, Chainlink încearcă să sprijine toate rețelele de contracte inteligente bazate pe blockchain.

Pentru a facilita comunicarea între utilizatorii săi și sursele de date externe, Chainlink își împarte procesul de execuție în trei etape distincte:

  • Oracle Selection. În primul rând, utilizatorii Chainlink elaborează un acord la nivel de serviciu (SLA), care specifică un set de cerințe de date dorite. Software-ul folosește apoi SLA pentru a potrivi utilizatorul cu oracolele care pot furniza datele. Odată ce parametrii sunt setați, utilizatorul trimite SLA și depune criptomoneda LINK într-un contract de potrivire a comenzilor, care acceptă oferte de la oracole;
  • Raportarea datelor – În această etapă oracolele se conectează cu surse externe și obțin datele solicitate în SLA, din lumea reală. Datele sunt apoi procesate de oracole și trimise înapoi la contractele care rulează pe blockchain-ul Chainlink;
  • Agregarea rezultatelor – Ultimul pas implică calcularea rezultatelor colectate de oracolele de date și returnarea acestora la un contract de agregare. Contractul de agregare preia răspunsurile, evaluează validitatea fiecăruia și returnează utilizatorului un scor ponderat, folosind suma tuturor datelor primite.

Arhitectura Chainlink

Blockchain-ul Chainlink este alimentat de trei tipuri de contracte inteligente:

  • Agregarea contractelor – Colectează date de la oracole și asociază cele mai exacte rezultate cu contractul inteligent care are nevoie de ele;
  • Contract de potrivire a comenzilor – Potrivește acordul de nivel de serviciu (SLA) al unui contract inteligent cu cele mai bune oracole de licitare;
  • Contract de reputație – Verifică integritatea unui oracol, verificând istoricul acestuia. Aceasta include factori precum numărul total de solicitări completate, timpul mediu de răspuns și cantitatea de criptomonede LINK pe care oracolul a mizat-o.

Chainlink interacționează și cu oracolele care nu operează pe blockchain-ul său și care sunt responsabile independent de colectarea datelor din lumea reală solicitate prin contracte.

Nodurile Chainlink sunt formate din două componente:

  • Chainlink Core este responsabil pentru citirea SLA-urilor nou depuse și direcționarea sarcinilor către adaptorul Chainlink;
  • Adaptorul Chainlink acționează ca punte între nod și datele externe. Adaptorul poate citi și procesa datele și le poate scrie în blockchain.

3. De ce are criptomoneda LINK valoare?

Criptomoneda LINK își derivă valoarea din capacitatea sa de a asigura executarea cu succes a contractelor inteligente care depind de rețeaua Chainlink. LINK este singura monedă care poate fi utilizată pentru operațiunile cheie ale rețelei. De exemplu, LINK este utilizat pentru a plăti operatorii de noduri care recuperează date. Are, de asemenea, un rol necesar în moderarea interacțiunilor dintre utilizatorii Chainlink.

LINK este utilizat ca depozit cerut de creatorii de contracte inteligente și plătit de către oracole. Această taxă este rambursată dacă serviciile lor nu sunt acceptate sau de îndată ce finalizează sarcina. Creatorii de contracte inteligente păstrează taxa dacă un oracol nu reușește să-și finalizeze contractul. Cantitatea de LINK pe care o deține un oracol este unul dintre factorii care determină reputația sa.

La fel ca multe alte criptomonede, oferta de jetoane LINK este limitată. Conform regulilor software-ului, va exista doar 1 miliard de LINK.

4. Utilizări Chainlink

Oracolele Chainlink pot fi utilizate prin contracte inteligente cu diverse scopuri: de la valori mobiliare digitale până la lanțul de aprovizionare și gestionarea activelor. Utilizarea lor principală este furnizarea de date fiabile din surse, în lanț și în afara lanțului, către piața dApps. Astfel de date pot include fluxuri de prețuri de piață, date financiare, date de pe dispozitivele IoT etc. Chainlink speră, de asemenea, să faciliteze conexiunea între blockchain-uri și sisteme de plăți, cum ar fi SWIFT sau PayPal.

Chainlink poate fi de interes pentru dezvoltatorii care doresc să creeze produse financiare bazate pe blockchain-uri care trebuie să acceseze și să verifice surse de date externe.

În cazul în care Chainlink se va dovedi a rezolva problemele cheie pentru utilizatorii de contracte inteligente, ar putea deveni un instrument esențial în fuzionarea tehnologiei blockchain cu aplicațiile din lumea reală.

Cea mai dezvoltată funcționalitate Chainlink include fluxuri de preț agregate pentru criptomonede și monede fiat. Pentru a stabili fluxuri de preț, Chainlink atrage furnizori externi de date, precum schimburi centralizate și descentralizate. Apoi, nodurile Chainlink agregă datele de la furnizori externi pentru a crea o actualizare a prețului, rezistentă la manipulări. În cele din urmă, aceste date despre preț pot fi utilizate de orice contract inteligent cu acces stabilit. În acest fel, Chainlink poate oferi servicii atât furnizorilor de date (care își pot vinde datele), cât și consumatorilor de date, cum ar fi companiile DeFi (care pot utiliza datele pentru contracte inteligente). De exemplu, Synthetix utilizează Chainlink pentru a stabili prețurile pe platforma lor de instrumente financiare derivate, iar platforma de împrumut AAVE utilizează Chainlink pentru a asigura valoarea totală a garanției.

Pe lângă furnizarea de date către piața DeFi, Chainlink cooperează, de asemenea, cu unii mari jucători de tehnologie și din domeniul financiar care doresc să-și extindă serviciile pe piața criptomonedelor. De exemplu, Chainlink lucrează cu SWIFT la un proiect amplu de stabilire a infrastructurii pentru conectarea sistemelor bancare existente și a contractelor inteligente. În 2019, Google a anunțat că va utiliza noduri Chainlink în aplicațiile cloud/blockchain construite cu Ethereum și Google Cloud.

Multe companii DeFi utilizează deja Chainlink și multe par pregătite să-l adopte. Pentru a face față concurenței potențiale, Chainlink caută industrii cu un impact și mai larg decât DeFi, care este încă relativ mic în comparație cu piețele financiare tradiționale. Piețe cu potențial sunt jocurile, asigurările și marile întreprinderi care vor să utilizeze tehnologia blockchain.

Chainlink caută nu doar să-și diferențieze funcționalitățile, ci și să se extindă pe piețele geografice. În 2019, compania și-a crescut prezența în Asia prin parteneriate cu furnizori de date precum Binance, Tokenview și CoinGecko și prin încorporarea mai multor operatori de noduri din Asia.

În februarie 2020, Polkadot a integrat Chainlink în rețeaua sa de substrat, iar în aprilie 2020, Tezos a încorporat Chainlink în protocoalele sale pentru a furniza fluxuri de preț dezvoltatorilor Tezos. În august 2020, Chainlink a fost integrat într-unul dintre lanțurile laterale Bitcoin – RSK.

În plus, achiziția DECO de către Universitatea Cornell de la Chainlink este văzută de Sergey Nazarov ca un mare pas către adoptarea generală a tehnologiei blockchain. DECO este un oracol descentralizat pentru TLS (Transport Layer Security), care este utilizat pentru a oferi securitate tranzacțiilor digitale. Integrarea unei tehnologii bine cunoscute și testate pentru a asigura securitatea și confidențialitatea are potențialul de a convinge multe companii din afara DeFi să înceapă să implementeze tehnologii descentralizate.

 

Surse informații: Chainlink, Bitocoinsuisse, Kraken