,

Ce este Polkadot (DOT)?

Polkadot este un software care încearcă să stimuleze o rețea globală de computere pentru a opera un blockchain pe care utilizatorii își pot lansa și opera propriile blockchains.

Blockchain a existat de la înființarea Bitcoin. Deși a fost numită o tehnologie revoluționară, există, de asemenea, anumite dezavantaje de luat în considerare. Blockchain-urile individuale nu pot comunica cu alte blockchains. Introducerea interoperabilității între diferite lanțuri ar putea duce la schimbul de date și, în cele din urmă, la aplicații și servicii mai puternice.

Dezvoltatorii au încercat să „pună în legătură” blockchain-urile în trecut. Acest lucru permite lanțului A să funcționeze cu lanțul B și invers. Cu toate acestea, conectarea mai multor blockchain-uri în același timp rămâne o problemă stringentă. Echipa Polkadot și, prin extensie, Fundația Web3, sunt încrezători că o soluție poate fi creată în următorii ani.

În acest articol veți afla despre:

 1. Ce este Polkadot?
 2. Cum funcționează Polkadot?
 3. Polkadot versus Ethereum
 4. Fundația Web3
 5. De ce are valoare DOT?
 6. De ce să utilizați DOT?

1. Ce este Polkadot?

Polkadot, lansat în 2020, este printre cele mai noi blockchains și introduce o serie de caracteristici tehnice noi către obiectivul său ambițios.

Pentru început, Polkadot este conceput pentru a opera două tipuri de blockchains. O rețea principală, numită lanț de releu, unde tranzacțiile sunt permanente, și rețele create de utilizatori, numite parachains.

Parachains pot fi personalizate pentru orice număr de utilizări și pot fi introduse în blockchain-ul principal, astfel încât tranzacțiile parachain să beneficieze de aceeași securitate ca a lanțului principal.

Cu acest design, echipa Polkadot susține că tranzacțiile pot fi păstrate în siguranță utilizând doar resursele de calcul necesare pentru a rula lanțul principal. Utilizatorii câștigă avantajul suplimentar de a putea personaliza mai multe parachains pentru utilizări diferite.

Echipa Polkadot consideră că acest design va permite utilizatorilor să efectueze tranzacții într-un mod mai privat și mai eficient, creând blockchain-uri care nu dezvăluie datele utilizatorului în rețeaua publică și care procesează altfel un număr mai mare de tranzacții.

Până în prezent, Polkadot a strâns aproximativ 200 de milioane de dolari de la investitori în două vânzări ale criptomonedei sale DOT, fiind astfel unul dintre cele mai bine finanțate proiecte blockchain din istorie.

Polkadot a fost fondată de Gavin Wood (un cofondator al Ethereum) împreună cu Peter Czaban și Robert Habermeier, în 2016.

Gavin Wood a inventat Solidity, limbajul utilizat de dezvoltatori pentru a scrie aplicații descentralizate (dApps) pe Ethereum. El a fost, de asemenea, primul CTO al Fundației Ethereum și anterior a fost cercetător la Microsoft.

Wood a fondat o companie numită Parity Technologies, în 2015, împreună cu Jutta Steiner. Scopul său era de a implementa proiecte care doresc să se bazeze pe Ethereum. Parity Technologies menține acum Substrate, un cadru de dezvoltare software utilizat în principal de dezvoltatorii Polkadot care doresc să creeze parachains rapide.

Descris ca un protocol open-source construit pentru toată lumea, Polkadot își propune să fie următorul pas în evoluția tehnologiei blockchain. Echipa dorește să își concentreze eforturile asupra securității, scalabilității și inovației. Pentru a face acest lucru, trebuie creată infrastructura necesară pentru a asigura o interoperabilitate adecvată.

Un blockchain individual în ecosistemul Polkadot este numit parachain (blockchain paralel), în timp ce lanțul principal se numește lanț de releu. Parachains și lanțul de releu pot schimba cu ușurință informații în orice moment. Odată ce lanțul personalizat este conectat la rețeaua Polkadot, acesta devine interoperabil cu toate celelalte parachains din rețea.

Construirea aplicațiilor, produselor și serviciilor încrucișate ar trebui să devină mult mai simplă cu acest design. Transferurile cross-blockchain fie de date, fie de active nu au fost posibile la scară largă înainte.

Securizarea și validarea datelor pe aceste diferite parachains se face prin intermediul validatoarelor de rețea, unde un set mic din aceste validatoare poate securiza mai multe parachains. Acești validatori se vor asigura, de asemenea, că tranzacțiile pot fi răspândite pe mai multe parachains, pentru a îmbunătăți scalabilitatea.

2. Cum funcționează Polkadot?

Rețeaua Polkadot permite crearea a trei tipuri de blockchains:

 • Lanțul de releu, principalul blockchain Polkadot, este locul în care tranzacțiile sunt finalizate. Pentru a obține o viteză mai mare, lanțul de releu separă adăugarea de noi tranzacții de actul de validare a acestor tranzacții. Acest model permite Polkadot să proceseze peste 1.000 de tranzacții pe secundă, conform testelor din 2020;
 • Parachains sunt blocuri personalizate care utilizează resursele de calcul ale lanțului de releu pentru a confirma că tranzacțiile sunt exacte;
 • Podurile permit rețelei Polkadot să interacționeze cu alte blockchains. Se lucrează la construirea de poduri cu blockchain-uri precum EOS, Cosmos, Ethereum și Bitcoin, ceea ce ar permite schimbul de jetoane fără un schimb central.

Lanțul de releu

Pentru a-și menține rețeaua în acord, cu privire la starea sistemului, lanțul de releu Polkadot utilizează o variație a consensului dovadă de miză (PoS) numită dovadă nominală de miză (NPoS).

Acest sistem permite oricărei persoane care mizează DOT prin blocarea criptomonedei într-un contract special să îndeplinească unul sau mai multe dintre următoarele roluri necesare funcționării sale:

 • Validatori – Validează datele în blocuri parachain. De asemenea, participă la consens și votează modificările propuse la rețea;
 • Nominalizatori – Securizează lanțul de releu, selectând validatori de încredere. Nominalizatorii își deleagă jetoanele DOT mize către validatori și astfel le alocă voturile lor;
 • Colecționarii execută noduri care stochează un istoric complet pentru fiecare tranzacție parachain și date de tranzacție agregate parachain în blocuri pentru adăugarea la lanțul de releu;
 • Pescarii monitorizează rețeaua Polkadot și raportează validatorilor un comportament defectuos.

Utilizatorii care mizează DOT și îndeplinesc aceste roluri sunt, de asemenea, eligibili să primească recompense DOT.

Trei tipuri de utilizatori Polkadot pot influența dezvoltarea software-ului:

 • Deținătorii DOT – Oricine achiziționează jetoane DOT își pot utiliza criptomoneda DOT pentru a propune modificări în rețea și pentru a aproba sau respinge modificările majore propuse de alții;
 • Membrii Consiliului. Aleși de deținătorii DOT, membrii consiliului sunt responsabili pentru propunerea de modificări asupra software-ului și stabilirea modificărilor propuse de deținătorii DOT. Propunerile membrilor consiliului necesită aprobarea unui număr mai mic de voturi decât voturile deținătorilor obișnuiți de DOT;
 • Comitetul tehnic este compus din echipe care construiesc în mod activ Polkadot. Acest grup poate face propuneri speciale în caz de urgență. Membrii comitetului tehnic sunt votați de membrii Consiliului.

Jetonul DOT

Similar cu majoritatea celorlalte proiecte de infrastructură blockchain, Polkadot are propriul său jeton nativ. Cunoscut sub numele de DOT, acesta servește ca jeton de rețea, la fel cum ETH este jetonul pentru Ethereum și BTC este jetonul Bitcoin.

Există mai multe cazuri de utilizare pentru DOT.

 • În primul rând, acordă deținătorilor de jetoane  drepturi de guvernanță asupra întregului Polkadot.
 • Polkadot face foarte ușoară actualizarea parachains individuale. Nu este nevoie de furci dure, deoarece acest lucru poate despărți comunitățile. În schimb, lanțul nativ poate fi actualizat fără probleme. Aceasta include stabilirea taxelor de rețea, votarea actualizărilor generale ale rețelei și implementarea sau eliminarea parachains.
 • DOT este, de asemenea, conceput pentru a facilita consensul rețelei prin mize. Similar cu alte rețele care implică mize, toți deținătorii DOT sunt motivați să se conformeze regulilor în orice moment.
 • Utilizarea DOT pentru adăugarea de noi parachains la ecosistemul Polkadot. În timpul unei perioade de alipire, DOT-ul legat este blocat. Este eliberat după ce durata obligațiunii s-a încheiat și parachain-ul este eliminat din ecosistem.

Miza și alipirea pe Polkadot

Abordarea Polkadot cu privire la interoperabilitate depășește cu mult doar schimbul de date și active. Este, de asemenea, o modalitate de a introduce noi concepte, cum ar fi stimularea mizei oneste de jetoane și a jetoanelor de legătură.

Miza jetonelor într-o rețea blockchain nu este un concept nou. Cunoscut sub denumirea de Dovadă de miză (PoS), acest model de consens funcționează prin recompensarea utilizatorilor pentru miza monedelor din rețea. Cu Polkadot, jucătorii cinstiți sunt recompensați, în timp ce actorii răi își pot pierde întreaga miză.

Fiecare parachain nou este adăugat prin legarea de jetoane DOT. Legarea se referă la angajarea de jetoane în rețea pentru o anumită perioadă de timp. Lanțurile care nu sunt utile sau proiectele care nu mai sunt întreținute vor fi eliminate, iar jetoanele lor legate vor fi returnate.

În ceea ce privește DOT, creatorii Polkadot au susținut că nu este un simbol proiectat pentru speculații. Deși are o valoare monetară la bursă, este conceput în principal pentru scopurile prezentate mai sus.

3. Polkadot versus Ethereum

Polkadot și următoarea actualizare majoră a Ethereum, cunoscută sub numele de Ethereum 2.0, împărtășesc multe asemănări în ceea ce privește proiectarea și funcționarea.

Ambele rețele operează un blockchain principal în care tranzacțiile sunt finalizate și permit crearea mai multor blockchain-uri mai mici care își valorifică resursele. Ambele tehnologii utilizează, de asemenea, miza în loc de minerit, ca mijloc de a menține rețeaua sincronizată.

Cercetările sunt în curs cu privire la modul în care tranzacțiile între rețele ar putea deveni interoperabile.

4. Fundația Web3

Fundația Web3 este organizația non-profit care a realizat vânzările de jetoane Polkadot. Gavin Wood este președintele său, iar co-fondator este Pete Czaban.

Fundația Web3 a primit 30% din fonduri din ofertele simbolice și supraveghează alocarea acestor fonduri pentru dezvoltarea dezvoltării Polkadot.

5. De ce are valoare DOT?

Criptomoneda DOT joacă un rol cheie în menținerea și operarea rețelei Polkadot.

Deținând și mizând DOT, utilizatorii dobândesc capacitatea de a vota la actualizările de rețea, fiecare vot fiind proporțional cu cantitatea de criptomonedă DOT pe care o mizează.

Polkadot recompensează acești utilizatori cu un DOT nou creat, în funcție de câte jetoane mizează, toate cele patru roluri majore de consens primind recompense.

De remarcat însă pentru investitori este faptul că regulile software ale Polkadot permiteau inițial crearea a 10 milioane de DOT, fără aprovizionare plafonată. Un vot al deținătorilor de jetoane DOT a schimbat în 2020 unitatea standard pentru jetoanele DOT, mutând unitatea de bază a monedei și redenominând oferta la 1 miliard DOT. Însă, se așteaptă ca noile jetoane DOT să fie lansate perpetuu, la o rată de inflație predeterminată.

6. De ce să utilizați DOT?

Utilizatorii pot găsi Rețeaua Polkadot atrăgătoare datorită facilitării interoperabilității între blockchain-uri.

De asemenea, există o varietate de proiecte care se construiesc deja pe Polkadot. Câteva exemple includ o platformă cloud, un portofel cu extensie pentru browser și diferite tipuri de exploratori de blocuri.

DOT poate fi de interes pentru investitorii care doresc să câștige recompense din miză. De exemplu, Kraken oferă un serviciu de miză care permite utilizatorilor să mizeze DOT și să câștige 12% dobândă anuală.

Polkadot se poziționează ca protocolul blockchain de generație următoare, capabil să conecteze mai multe lanțuri specializate într-o singură rețea universală. Cu un accent puternic pe construirea infrastructurii pentru Web 3.0 – și fondat de Fundația Web3 – Polkadot își propune să perturbe monopolurile Internetului și să împuternicească utilizatorii individuali.

Pot exista numeroase motive pentru care dezvoltatorii să exploreze ecosistemul Polkadot. Datorită naturii limitate a blockchain-urilor actuale, este evident că există câteva probleme esențiale de abordat: scalare, personalizare, interoperabilitate, guvernanță și actualizare.

Polkadot acționează ca o rețea multi-lanț, oferind posibilitatea procesării de transferuri în paralel, pe diferite lanțuri individuale. Această caracteristică elimină unul dintre cele mai mari obstacole asociate astăzi cu tehnologia blockchain. Procesarea în paralel este o îmbunătățire semnificativă și poate deschide calea pentru adoptarea blockchain-ului la nivel global.

Cei care caută personalizarea pot utiliza alte caracteristici furnizate de Polkadot. Deocamdată, nu există o infrastructură blockchain care să le conducă pe toate. Fiecare proiect are nevoile și cerințele sale individuale, iar Polkadot permite fiecărui lanț individual să aibă designul optimizat pentru funcționalitatea specifică. Cu ajutorul Substrate, dezvoltatorii își pot adapta în mod eficient lanțurile individuale pentru a se potrivi nevoilor proiectului.

În ceea ce privește interoperabilitatea, există multe cazuri de utilizare posibile. Poate crea un ecosistem financiar complet nou, fiecare parachain individual având grijă de un aspect anume la un moment dat.

Orice comunitate asociată cu un parachain specific își va putea guverna rețeaua după cum consideră de cuviință. Mai mult, toate comunitățile sunt cruciale pentru viitoarea guvernare a Polkadot în ansamblu. Feedback-ul primit din partea comunității poate aduce informații valoroase, care pot ajuta evoluția în timp a sistemului.

 

Polkadot este, așadar, un ecosistem capabil să servească atât codificatorilor individuali, cât și întreprinderilor mici și corporațiilor mari. Posibilitatea de a implementa blockchain-uri personalizate pentru a se potrivi nevoilor specifice și pentru a le actualiza fără probleme este un concept nou care ar putea fi valoros pentru întregul domeniu al criptomonedelor.

Potrivit PolkaProject, există sute de proiecte în curs de dezvoltare, de la portofele la proiecte de infrastructură, instrumente, dApp-uri și multe altele.

 

Surse informații: Polkadot, Kraken, Binance Academy