
Litecoin (LTC) este o criptomonedă peer-to-peer care a fost înființată în 2011 de Charlie Lee (fost angajat Google). Litecoin se bazează pe codul sursă original al Bitcoin, împărtășind multe asemănări cu Bitcoin.
În acest articol veți afla despre:
1. Ce este Litecoin?
Litecoin este o criptomonedă concepută pentru a fi utilizată pentru tranzacții mai ieftine și pentru a fi mai eficientă pentru utilizarea de zi cu zi. În comparație, Bitcoin a fost utilizat mai mult ca un depozit de valoare, în scopuri pe termen lung. Limita de piață a monedei este mult mai mare la Litecoin decât în cazul Bitcoin, iar procesul de extracție este mult mai rapid. Aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine, deși, în general, sunt mai mici.
La fel ca Bitcoin, Litecoin este o formă de bani digitali. Prin intermediul tehnologiei blockchain, Litecoin poate fi utilizat pentru a transfera fonduri direct între persoane fizice sau companii. Acest lucru asigură înregistrarea unui registru public al tuturor tranzacțiilor și permite monedei să opereze un sistem de plăți descentralizat, fără control guvernamental sau cenzură.
Din 2011, Litecoin a fost strâns asociat cu fondatorul și creatorul său, Charlie Lee, informatician și absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. Lee a lucrat la Google înainte de a crea Litecoin, iar ulterior s-a alăturat schimbului de criptomonede Coinbase în calitate de director de inginerie în 2013. La sfârșitul anului 2017, Lee a părăsit Coinbase pentru a continua dezvoltarea Litecoin. Lee este acum ca director general al Fundației Litecoin, o organizație non-profit dedicată proiectului.
Dezvoltatorii Litecoin au declarat că intenția lor este de a crea „argintul” pentru „aurul” Bitcoin. Din acest motiv, Litecoin adoptă multe dintre caracteristicile Bitcoin pe care Lee și alți dezvoltatori le-au considerat că funcționează bine pentru criptomoneda anterioară și modifică alte aspecte pe care echipa de dezvoltare le-a considerat că ar putea fi îmbunătățite.
LTC cea de-a șaptea cea mai mare monedă digitală în funcție de capitalizarea pieței, începând din mai 2020.
2. Cum funcționează Litecoin?
Litecoin implică crearea și transferul de monede digitale printr-un protocol criptografic open source. Utilizează tehnologia blockchain pentru a înregistra un registru public descentralizat al tuturor tranzacțiilor.
Fiind o modificare a codului Bitcoin, Litecoin are multe caracteristici similare. Litecoin utilizează criptografia pentru a permite proprietatea și schimbul criptomonedei sale, LTC, iar software-ul său pune o limită asupra cantității de LTC care poate fi creată vreodată la 84 de milioane.
La fel ca Bitcoin, Litecoin utilizează, de asemenea, o formă de extragere a dovezii de lucru pentru a permite oricui dedică hardware de calcul să adauge blocuri noi în blockchain-ul său și să câștige noul Litecoin pe care îl creează.
Cele două diferențe principale constau în faptul că Litecoin își propune să finalizeze tranzacțiile mai rapid și că folosește un alt algoritm de minerit. Pe Litecoin, blocuri noi sunt adăugate la blockchain aproximativ la fiecare 2,5 minute (spre deosebire de 10 minute pe Bitcoin).
Algoritmul minier Litecoin a vizat inițial reducerea eficacității echipamentelor miniere specializate, deși acest lucru s-a dovedit ulterior nereușit.
În 2017, Litecoin a adoptat „Martorul separat”, o tehnologie care ajută criptomonedele să adauge mai multe tranzacții în fiecare bloc. Tot în 2017 prima tranzacție Lightning a fost finalizată pe Litecoin, o dezvoltare care a prezentat modul în care s-ar putea utiliza un design de rețea stratificat.
3. De ce are valoare LTC?
Litecoin este programat să producă doar o sursă finită (84 de milioane) din criptomoneda sa, LTC, și să reducă periodic cantitatea de LTC nouă pe care o introduce în economia sa.
Datorită ofertei sale previzibile și finite, Litecoin este popular în rândul comercianților de criptomonede, care s-au bazat pe acesta pentru a crește valoarea în jurul reducerii ofertei și pentru a ține pasul cu creșterea Bitcoin în perioadele în care prețul său se apreciază.
Litecoin poate fi, de asemenea, utilizat pentru a plăti bunuri și servicii utilizând procesatori de plată care acceptă Bitcoin și alte criptomonede în numele comercianților.
De asemenea, este tranzacționat pe scară largă pe majoritatea schimburilor majore de criptomonede, piața sa fiind una dintre cele mai lichide la nivel global.
Ce factori afectează prețul Litecoin?
Volatilitatea Litecoin este probabil să fie determinată de factori similari cu Bitcoin:
- Reglementare: criptomonedele sunt în prezent nereglementate de guverne și bănci centrale;
- Aprovizionare: există un număr finit de Litecoin disponibil pentru a fi exploatat (84 milioane). Disponibilitatea poate varia, de asemenea, în funcție de rata la care monedele intră pe piață.
- Presă: prețurile Litecoin pot fi afectate de percepția publică, securitate, longevitate și prețurile altor criptomonede;
- Adopție: Litecoin-ul nu a fost adoptat în prezent de către întreprinderi sau consumatori ca metodă de plată. Dar unii văd potențial în tehnologia blockchain și consideră că acest lucru ar putea fi adoptat pe scară largă în viitor.
4. Litecoin versus Bitcoin
Asemănări între Bitcoin și Litecoin
Bitcoin și Litecoin au multe în comun. La cel mai de bază nivel, ambele sunt criptomonede descentralizate. În timp ce monedele fiat, cum ar fi dolarul SUA sau yenul japonez, se bazează pe sprijinul băncilor centrale pentru valoare, controlul circulației și legitimitate, criptomonedele se bazează doar pe integritatea criptografică a rețelei în sine.
- Dovada muncii
O asemănare importantă între aceste două criptomonede este că ambele sunt dovada ecosistemelor de lucru, ceea ce înseamnă că procesul subiacent prin care se exploatează atât Bitcoin cât și LTC este fundamental similar (deși nu este exact același).
- Depozitare și tranzacții
Pentru un investitor, multe dintre elementele de bază ale tranzacției cu Bitcoin și Litecoin sunt asemănătoare. Ambele criptomonede pot fi cumpărate prin schimb sau exploatate cu ajutorul unei platforme miniere. Ambele necesită un „portofel” de stocare digitală sau frigorifică pentru a fi stocate în siguranță.
Diferențele dintre Litecoin și Bitcoin
Deși există multe asemănări între Bitcoin și Litecoin, unele dintre diferențe includ:
- Viteza de tranzacție
În timp ce Litecoin necesită o tehnologie mai sofisticată decât Bitcoin, blocurile sunt de fapt generate de până la patru ori mai repede. Litecoin procesează, de asemenea, tranzacțiile financiare mult mai rapid și poate prelucra, de asemenea, un număr mai mare de tranzacții, în aceeași perioadă de timp.
- Numărul de monede
Atât Bitcoin cât și Litecoin au un număr finit de monede în circulație. Bitcoin are 21 de milioane de monede disponibile, în timp ce Litecoin are 84 de milioane disponibile – de patru ori mai mult decât Bitcoin.
- Capitalizarea de piață
Litecoin are o capitalizare de piață mult mai mică decât Bitcoin, dar este încă una dintre cele mai tranzacționate criptomonede.
Începând din mai 2020, capitalizarea pieței Bitcoin este puțin sub 128 miliarde USD, în timp ce Litecoin este sub 3 miliarde USD.
- Algoritmi
Minerii trebuie să rezolve cu succes funcțiile hash pentru a adăuga noi blocuri ale unei criptomonede la blockchain. Litecoin și Bitcoin utilizează algoritmi de minerit diferiți, Scrypt fiind funcția hash utilizată pentru Litecoin, iar SHA-256 funcția hash utilizată pentru Bitcoin. Scrypt a fost inițial ales de echipa de dezvoltare Litecoin pentru a evita exploatarea minieră dominată de mineri din ASIC. Acest lucru ar permite mineritul bazat pe procesor și cel bazat pe GPU să concureze. Algoritmul de exploatare Scrypt este mai intensiv în memorie, iar acest lucru a fost inițial mai puțin potrivit pentru minerii ASIC, oferind altor mineri mai multe oportunități. Cu toate acestea, minerii pe bază de ASIC cu capacitate Scrypt s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Minerii pe bază de procesor și GPU nu mai au instrumente de exploatare valide datorită puterilor de calcul inferioare, iar ASIC-urile sunt capabile să genereze mult mai multe hashuri pe secundă.
Considerat pe scară largă ca fiind prima „criptomonedă alternativă” de succes, lansarea Litecoin din 2011 ar putea inspira un val de dezvoltatori să încerce să extindă baza de utilizatori pentru criptomonede, modificând codul Bitcoin și utilizându-l pentru a lansa noi tipuri de rețele. Deși Litecoin nu a fost prima criptomonedă care a copiat codul Bitcoin și care a modificat caracteristicile sale, este una dintre cele mai semnificative din punct de vedere istoric, stabilind o piață robustă în timp.
Tehnologia Litecoin se diferențiază prin reducerea timpului necesar pentru ca noi blocuri de tranzacții să fie adăugate la blockchain-ul său, iar acest lucru s-ar putea dovedi atractiv pentru comercianți, care uneori au fost obligați să aștepte 6 confirmări (aproximativ o oră) înainte ca plățile Bitcoin să fie considerate finale.
Surse informații: CMC Markets, Kraken, Investopedia