,

Ce este Stellar (XLM)?

Stellar este criptomoneda dezvoltată de Stellar Development Foundation. Moneda organizației, care se numește Lumen, este tranzacționată sub simbolul XLM pe diferite schimburi de criptomonede. Criptomoneda facilitează transferuri de valoare cu costuri reduse, între active, inclusiv plăți.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ce este Stellar (XML)?
  2. Cum funcționează Stellar?

 

  1. Ce este Stellar (XML)?

Stellar este un protocol descentralizat utilizat pentru a transfera monedă digitală în bani fiduciari pe plan intern și transfrontalier. Stellar este unul dintre cele mai performante altcoins din ultimii ani, cu o capacitate de piață de peste 1 miliard de dolari.

Stellar este operat de Stellar Development Foundation, o organizație non-profit fondată de Jed McCaleb. Proiectul Stellar a primit finanțare inițială din plățile de start Stripe, împreună cu donații de la organizații precum BlackRock, Google și FastForward. Organizația își acoperă costurile operaționale prin acceptarea donațiilor publice deductibile din impozite.

Lumen (XML) este criptomoneda Stellar. Există aproximativ 22,1 miliarde de monede în circulație, cu o aprovizionare maximă de 50 de miliarde. Fundația Stellar a avut inițial peste 100 de miliarde de lumeni, dar a ars aproximativ jumătate din monedele sale restante în noiembrie 2019. Miscarea a provocat o creștere pe termen scurt a prețul XLM, deși raliul a dispărut rapid. Arderile de monede sunt controversate deoarece implică tipul de manipulare împotriva căreia sistemele descentralizate ar trebui să protejeze.

Stellar se concentrează în principal pe economiile în curs de dezvoltare în domeniul remitențelor și împrumuturilor bancare către cei care se află în afara sferei serviciilor bancare. Stellar nu taxează persoane sau instituții pentru utilizarea rețelei. Stellar acceptă un mod de schimb distribuit. Acest lucru permite utilizatorilor să trimită plăți în anumite monede, chiar dacă pot deține credite în alta, în timp ce rețeaua efectuează automat conversia valutară. Destinatarul își poate retrage echivalentul în monedă printr-un institut partener ca o bancă.

Fiecare tranzacție cu lumeni are o taxă minieră standard de 0,00001 lumeni.

Fiind un sistem transfrontalier de transfer și plată care conectează entitățile financiare, Stellar își propune să reducă semnificativ costurile de tranzacție și decalajele. În timp ce Stellar funcționează la fel ca tehnologiile precum Bitcoin, caracteristica sa cheie distinctivă este protocolul său de consens. Actualul Stellar este rezultatul unei bifurcări din 2014 care a creat Protocolul de Consens Stellar (SCP), în urma căruia Stellar a devenit un sistem open-source. Conform acestui protocol, procesul de autentificare a tranzacțiilor este limitat la un set selectat de noduri de încredere, mai degrabă decât să fie lăsat deschis întregii rețele de noduri.

Fiecare nod din rețea selectează un set de noduri de încredere și o tranzacție este considerată aprobată odată autentificată de toate nodurile care fac parte din acest grup selectat. Acest ciclu de aprobare scurtat permite rețelei Stellar să proceseze tranzacțiile mai rapid și să mențină costurile tranzacției mai mici.

În 2018, Stellar a semnat un acord cu TransferTo pentru plăți transfrontaliere către peste 70 de națiuni. A devenit, de asemenea, primul registru de tehnologie distribuită care a obținut un certificat de conformitate Shariah pentru plăți și tokenizare a activelor și a fost selectat ca partener de către IBM pentru un proiect stablecoin cu dublă legătură.

Stellar permite utilizatorilor să trimită bani și active în moduri care au fost în mod tradițional domeniul furnizorilor de plăți. Diferența este că Stellar permite aceste servicii prin stimularea unei rețele distribuite de computere să ruleze un software comun.

Oricine folosește un serviciu oferit de Stellar ar putea transfera totul, de la monede tradiționale la jetoane de criptomonede. Aceste active pot fi apoi tranzacționate între utilizatori (peste granițe) cu utilizând criptomoneda Lumen (XLM).

În acest fel, Stellar împărtășește asemănări cu XRP Ledger (și cu criptomoneda sa, XRP), care este, de asemenea, menit să ofere un protocol pentru furnizorii de plăți și instituțiile financiare.

Dar Stellar a căutat, de asemenea, să se poziționeze ca un fel de schimb descentralizat, deoarece registrul său are un registru de ordine încorporat care ține evidența proprietății activelor Stellar.

Dezvoltatorii au căutat din ce în ce mai mult să facă din Stellar o piață pentru activele emise pe propriul protocol, cu caracteristici care permit utilizatorilor să gestioneze comenzile de cumpărare și de vânzare și să stabilească activele preferate atunci când decontează tranzacțiile.

  1. Cum functioneaza Stella

La momentul lansării sale, Stellar a copiat codul utilizat pentru alimentarea Ledgerului XRP, ceea ce înseamnă că a preluat o mare parte din design și caracteristici. Cu toate acestea, Stellar a făcut de atunci modificări tehnice care diferențiază oferta sa.

  • Protocolul de consens stellar

Cea mai mare actualizare a lui Stellar a avut loc în 2015, când a înlocuit mecanismul utilizat pentru a menține computerele care își rulează software-ul, în acord cu starea registrului său, cu o alternativă personalizată.

Bazat pe un concept numit acord federativ bizantin, un tip de metodă de consens care este anterior celui conceput pentru Bitcoin (BTC), protocolul de consens stellar permite nodurilor să voteze tranzacțiile până la atingerea cvorumurilor.

  • Rularea unui nod

Software-ul utilizat pentru alimentarea rețelei Stellar se numește Stellar Core și poate fi rulat în moduri diferite, în funcție de nevoile unui utilizator. Mai exact, nodurile pot fi configurate pentru a servi ca Observator, Arhivator, Validator de bază sau Validator complet.

Observatorul pot trimite doar tranzacții. În schimb, validatorul complet participă la Protocolul de consens stellar, votând tranzacțiile care ar trebui considerate valide și păstrând o arhivă a acestui istoric pentru alte noduri.

  • Emiterea de active

O altă funcție importantă de rețea este realizată de Stellar Anchors (numite inițial Gateways).

Aceste entități acceptă depozite de valute și active și emit noi reprezentări ale acestor active pe Stellar. Ancorele stabilesc apoi cerințele pe care utilizatorii Stellar trebuie să le îndeplinească pentru a deține activele. De asemenea, pot revoca accesul utilizatorilor la active.

 

 

Surse informații: Stellar, Investopedia, Kraken