Icon (ICX) este o rețea blockchain descentralizată axată pe interoperabilitate. Cu „protocolul de transmisie blockchain” Icon, blockchain-uri independente precum Bitcoin și Ethereum se pot conecta și tranzacționa între ele.
În acest articol veți afla despre:
Icon își propune să construiască o rețea descentralizată de rețele alimentate de criptomonede și, astfel, să stabilească o „națiune digitală” în care diferiți actori economici își pot emite și controla propriile forme de valoare în cadrul sistemelor de reguli pe care le selectează. Rețeaua Icon se descrie ca un protocol blockchain, bazat pe criptomoneda nativă ICX, care poate derula contracte inteligente. Icon folosește protocolul consens BFT-DPoS (Delegated Proof-of-Stake) și un protocol de guvernanță economică numit DPoC. Rețeaua Icon este alimentată de un motor propriu blockchain numit „loopchain” și are capacitatea de a gestiona sute de tranzacții pe secundă. Proiectul Icon a fost demarat pentru a asigura integritatea și transparența datelor partajate între instituții și companii și pentru a muta activele pe blockchainuri fără o organizație centralizată. Pe termen lung, rețeaua Icon își propune să devină un „interchain” care conectează mai multe blockchainuri bazate pe tehnologia BTP. Blockchain-ul Icon este alimentat de Loopchain, un motor blockchain proiectat de IconLoop. Loopchain este platforma blockchain standard a Guvernului metropolitan de la Seoul.
Aplicațiile informatice pot utiliza softwareul Icon ca infrastructură pentru a-și crea propriile valute și economii. Computerele care rulează software-ul (noduri) pot alege apoi să sprijine economiile din ecosistemul Icon în funcție de interesele lor. Republica Icon acționează ca centrul operațiunii blockchainului Icon, guvernând procesul prin care se creează noua criptomonedă ICX în fiecare bloc.
Înființată în 2017, Icon a fost lansat de Icon Foundation, o organizație cu sediul în Coreea de Sud care conduce dezvoltarea proiectului. În septembrie 2017, o ofertă inițială de monede (ICO) pentru criptomoneda Icon, ICX, a strâns 150.000 ETH (aproximativ 43 de milioane de dolari) într-o vânzare care a inclus 50 la sută din oferta simbolică Icon. Lansarea oficială a blockchain-ului Icon a avut loc în ianuarie 2018, iar participanții ICO au primit criptomoneda ICX în iunie a acelui an. În 2019, Icon a lansat propriul standard de token, IRC16, care permite utilizatorilor să emită active și valori mobiliare tokenizate.
Blockchain-ul Icon folosește un algoritm de delegare a dovezii de miză pentru a determina care noduri pot adăuga blocuri noi. Blockchain-ul Icon asigură colaborarea între cinci componente majore. Acestea includ:
- Icon Republic reprezintă structura de guvernare a rețelei și comitetul de decizie pentru operațiunile blockchain-ului. Icon Republic este compusă din noduri.
- Comunități Icon reprezintă o rețea de noduri într-un singur sistem de guvernare. Comunitățile Icon pot funcționa cu propriul set de reguli și algoritmi de consens.
- Reprezentant comunitar (C-Rep) reprezintă noduri alese din fiecare comunitate de încredere pentru a comunica cu Icon Republic. Reprezentanții C primesc ICX pentru munca lor.
- Comunități noduri (noduri C) acționează ca infrastructură pentru fiecare comunitate și sunt responsabile de guvernarea și menținerea blockchain-ului unei comunități.
- Nodurile cetățenești nu au putere de vot, dar au capacitatea de a efectua tranzacții în cadrul unei comunități, cu alte comunități și cu Republica Icon.
Cum funcționează Loopchain
Loopchain este algoritmul care alimentează blockchain-ul Icon, integrând mesageria între toate nodurile care alcătuiesc Icon Republic. Pentru a realiza acest lucru, Loopchain folosește algoritmul Loop Fault Tolerance (LFT). Similar cu alți algoritmi de dovadă a mizei (DPoS) delegate, Loopchain atribuie noduri pentru a grupa tranzacțiile în blocuri, pentru a adăuga acele blocuri în blockchain și distribuie aceste blocuri către alte noduri de rețea. La rândul său, nodurile de validare confirmă crearea blocului, verifică dacă hash-ul blocului este corect și validează datele blocului. Astfel, Icon diferă față de un blockchain DPoS tradițional prin faptul că reduce numărul de pași necesari pentru procesul de consens. LFT folosește o tehnică, numită Spinning, care simplifică algoritmul utilizat pentru a selecta cine poate crea blocuri și nodurile de validare care le confirmă. Fiecare criptomonedă ICX poate fi blocată sau „mizată”, pentru a reprezenta un vot care poate fi delegat pentru a sprijini diferite entități. Acestea includ:
- Reprezentanți – producătorii și validatorii din Republica Icon, formată din reprezentanți publici și comunitari.
- Dapps – Aplicații descentralizate care operează pe unul sau mai multe contracte inteligente.
- EEPs – Proiecte finanțate de blockchain-ul Icon pentru creșterea și extinderea ecosistemului.
Recompense Icon (ICX)
IISS determină în mod dinamic recompensele și ratele de emitere pe bloc folosind variabile, inclusiv voturi ale reprezentantului public (C-Reps), valoarea comisioanelor de tranzacție dintr-un bloc și suma totală a mizei ICX. Aceste variabile sunt, de asemenea, utilizate în calculul scorului I. Noua criptomonedă ICX este creată în fiecare bloc și trimisă la un contract de trezorerie publică, unde contribuitorii pot solicita ICX, așa cum este determinat de I-Score.
Icon poate fi de interes pentru dezvoltatorii care doresc să construiască aplicații pe un blockchain public, oferind posibilitatea de a gestiona un număr mare de tranzacții. De exemplu, Fundația Icon spune că tehnologia sa este utilizată pentru a asigura înregistrările medicale și pentru a accelera cererile și plățile în industria asigurărilor.
Surse informații: Kraken, Coinmarketcap