America Latină și Caraibe ar putea folosi mii de vulcani pentru a extrage Bitcoin
O serie de țări iau în calcul să folosească vulcani pentru a genera electricitate, oferind potențial mai ieftin și mai verde pentru operațiunile miniere Bitcoin (BTC). Numai în America Latină și Caraibe, aproximativ 3.000 de vulcani ar putea fi folosiți în acest scop.
După ce a adoptat legea prin care Bitcoin a devenit mijloc legal de plată în El Salvador, săptămâna aceasta președintele El Salvador, Nayib Bukele, a anunțat planurile țării sale de a utiliza energia geotermală de la vulcani pentru a exploata BTC, spunând că o companie de stat ar putea furniza instalațiilor miniere energie verde accesibilă. Proiectul președintelui El Salvador de a utiliza vulcani pentru a stimula operațiunile miniere Bitcoin se bazează pe evoluțiile existente în alte părți ale lumii. În Islanda centralele electrice alimentate cu magmă furnizează țării suficientă energie pentru funcționarea instalațiilor miniere BTC, a căror utilizare a energiei a depășit-o pe cea a gospodăriilor islandeze încă din 2018, conform The Guardian.
În America Centrală și de Sud, numeroase țări ar putea urma exemplul Islandei datorită caracteristicilor geografice unice ale regiunii, potrivit observatorilor industriei locale. “Avem peste 3000 de vulcani în toată America Latină și Caraibe“, a declarat Christiaan Gischler Blanco, specialist în energie la Banca Interamericana de Dezvoltare (BID). „Așadar, vă puteți imagina că există multă energie acolo și cu siguranță am putea folosi-o mult mai mult.” O serie de țări din America Latină și Caraibe dețin resurse energetice încă neexploatate, care ar putea fi folosite pentru extragerea criptomonedelor. Printre aceste țări se numără Mexic, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Columbia, Ecuador, Peru și Chile.
Energia geotermală există în aproximativ 90 de țări din întreaga lume, dar numai 24 dintre acestea produc electricitate din surse geotermale, conform cifrelor din 2016 ale Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa (CEE-ONU). În 2020, SUA a avut cea mai mare producție energetică geotermală, urmată de Indonezia, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Mexic, Italia și Islanda, după cum indică datele din publicația de specialitate NS Energy.
Represiunea recentă a instalațiilor miniere chinezești alimentate cu cărbune și îngrijorările legate de amprenta de carbon a Bitcoin ar putea constitui un stimulent puternic pentru utilizarea energiei vulcanice la minarea criptomonedelor.
Cu toate acestea, conform National Geographic, energia geotermală nu vine fără propriile sale probleme de mediu, în principal eliberarea de hidrogen sulfurat gazos și de fluide geotermale, care pot conține niveluri scăzute de materiale toxice.
Sursă informații: Cryptonews