Proiectul Diem, susținut de Facebook, își propune să lanseze o monedă digitală la sfârșitul acestui an

Proiectul Diem, susținut de Facebook, își propune să lanseze o monedă digitală la sfârșitul acestui an. Asociația Diem își propune să lanseze o monedă stablecoin legată de dolarul SUA în 2021.
Facebook a dorit să revoluționeze finanțele cu o monedă digitală globală.
Propus pentru prima dată în iunie 2019 cu denumirea Libra, simbolul a fost inițial destinat a fi o monedă universală legată de monede precum dolarul SUA și Euro. Dar după ce s-a confruntat cu o puternică opoziție din partea autorităților de reglementare din întreaga lume, organizația care supraveghea proiectul a pierdut susținători importanți, inclusiv Visa și Mastercard. Însă Diem a trecut printr-o transformare completă și proiectul actual se află acum în discuții cu autoritățile de reglementare financiare elvețiene pentru a obține o licență de plată.
Acum, cunoscută sub numele de Diem, moneda digitală susținută de Facebook urmează să fie lansată în acest an, deși într-o formă mult mai limitată față de proiectul original al Facebook din urmă cu doi ani.
Asociația Diem, organizația nonprofit din Elveția care supraveghează dezvoltarea Diem, își propune să lanseze o singură stablecoin legată de dolarul SUA în 2021, potrivit unei surse apropiate proiectului. Persoana, care a preferat să rămână anonimă deoarece detaliile nu au fost încă făcute publice, a declarat că proiectul va fi de dimensiuni reduse, concentrându-se în mare parte pe tranzacțiile între consumatori individuali, dar s-ar putea să existe și o opțiune pentru utilizatori de a cumpăra bunuri și de a face achiziții, a adăugat persoana respectivă. Cu toate acestea, nu există o dată confirmată pentru lansare.
Având în vedere acoperirea largă a Facebook – avea 2,8 miliarde de utilizatori activi lunar în al patrulea trimestru al anului 2020 – băncile centrale și politicienii s-au temut că moneda ar putea amenința stabilitatea monetară și ar putea permite spălarea banilor. Implicarea Facebook a provocat îngrijorare cu privire la modul în care ar proteja confidențialitatea utilizatorilor.
Tehnologia lui Diem „s-a schimbat dramatic în ultimul an și jumătate la un blockchain foarte sofisticat care încearcă să răspundă la unele dintre întrebările pe care le-au avut autoritățile de reglementare”, a declarat Ran Goldi, CEO al First Digital Assets Group, care construiește infrastructura pentru a permite comercianților să accepte Diem ca metodă de plată.
Ce urmează pentru Diem?
Asociația Diem a pierdut numeroși membri și directori la aproape doi ani de la anunțul initial. Visa, Mastercard și Stripe au fost unele dintre primele companii care s-au retras din asociație. A urmat un exod al altor membri, inclusiv PayPal, eBay și Vodafone, iar din cadrul proiectului au plecat Kevin Weil, șeful portofelului digital planificat Facebook Novi și Dante Disparte, șeful afacerilor publice al Diem.
Între timp, Diem a trecut printr-o transformare completă, prin rebranding de la Libra la începutul acestui an și prin consolidarea echipei sale de conducere. Diem este acum în discuții cu autoritățile de reglementare financiare elvețiene pentru a obține o licență de plată, un pas crucial care ar putea face posibilă lansarea proiectului său de monedă digitală.
„Un pas important al dialogului nostru cu autoritățile de reglementare a fost o abordare treptată de lansare”, a declarat Christian Catalini, economist șef al lui Diem. „Vom introduce treptat funcționalități și cazuri de utilizare diferite, aplicații în diferite domenii”, a spus el, adăugând că membrii – atât mari cât și mici – ar trebui să fie supuși unor controale riguroase împotriva spălării banilor. „Odată ce vom obține undă verde, vom începe să experimentăm cu un număr mic de utilizatori și un număr mic de jucători”, a spus Catalini. Scopul ar fi să se asigure că tehnologia și sistemul de rezervă funcționează conform așteptărilor, a adăugat el.
Diem – „Efect de rețea”
Un avantaj cheie al faptului că Diem este susținut de Facebook este „efectul de rețea” pe care îl aduce gigantul social media, iar asociația este încă susținută de companii importante, precum Shopify, Spotify și Uber.
„Ceea ce obțineți cu o instituție precum Facebook care susține o monedă stabilă este o distribuție mult mai bună”, a spus Michael Gronager, CEO al firmei de analiză blockchain Chainalysis. „Îl poți adăuga în aplicații și în multe alte locuri și cred că va fi puternic.”
Dar acest proiect aduce și îngrijorări referitoare la datele utilizatorilor din cauza istoricului scandalurilor de confidențialitate în care a fost implicat Facebook. Însă cei care lucrează la proiectul Diem spun că iau confidențialitatea „foarte în serios”. “Diem în sine nu va avea informații private despre clienți“, a spus Catalini. „Unii dintre membrii noștri și-au luat angajamente în ceea ce privește separarea datelor între datele sociale și financiare.”
Urmează să vedem dacă proiectul Diem va fi lansat, când și ce impact va avea asupra lumii financiare și asupra domeniului criptomonedelor.