Primul ETF Bitcoin din lume a fost aprobat în Canada

Primul fond Bitcoin tranzacționat la bursă din lume a fost aprobat pe 11 februarie 2021 de către autoritatea de reglementare canadiană a valorilor mobiliare – Ontario Securities Commission (OSC). Este vorba despre ETF Purpose Bitcoin, un fond Bitcoin tranzacționat pentru firma de investiții Accelerate Financial Technologies. Portofoliul și fondul ETF Purpose Bitcoin vor fi gestionate de Purpose Investments.

Purpose Investments Inc. a anunțat că autoritatea de reglementare canadiene de valori mobiliare a aprobat lansarea Purpose Bitcoin ETF („ETF” sau „BTCC”), primul ETF Bitcoin de custodie directă din lume. ETF este conceput pentru a oferi investitorilor expunerea la criptomoneda lider, Bitcoin, prin investiții directe în Bitcoin stabilit fizic.

Documentul de decizie a fost aprobat joi, 11 februarie 2021, și acoperă următoarele teritorii; Columbia Britanică, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Quebec, New Brunswick, Nova Scoția, Insula Prințului Edward, Newfoundland și Labrador, Teritoriile de Nord-Vest, Yukon și Nunavut.

Som Seif, fondator și CEO al Purpose Investments a declarat că „Bitcoin ETF va schimba peisajul pentru investitori, oferindu-le un mod simplu, eficient și accesibil de a accesa direct criptomoneda.”

Purpose Bitcoin ETF va fi primul din lume care investește direct în Bitcoin, nu în instrumente derivate, permițând investitorilor acces facil și eficient la Bitcoin, fără riscul asociat de autocustodie într-un portofel digital. Similar produselor din aur sau argint susținute fizic, ETF Bitcoin va fi întotdeauna susținut direct de deținerile Bitcoin stabilite fizic.

Deținerile Bitcoin vor fi stocate într-un depozit cold, cea mai sigură soluție de custodie de pe piață. Purpose Investments a anunțat că lucrează cu Gemini Trust Company, LLC, în calitate de subcustode, și cu CIBC Mellon Global Securities Services Company, în calitate de administrator de fond, pentru a oferi investitorilor încredere în ceea ce privește achiziția, decontarea, custodia Bitcoin și administrarea ETF în condiții de siguranță și eficiență.

Valoarea zilnică a activului net (NAV) a ETF va fi evaluată pe baza prețului spot zilnic al indicelui TradeBlock XBX.

Accelerate Financial Technologies a declarat că fondul va oferi unități denominate atât în ​​dolari SUA, cât și în dolari canadieni, cu o taxă de administrare de 0,7%, adăugând că a solicitat listarea unităților ABTC la bursa din Toronto (Toronto Stock Exchange).

Compania Accelerate Financial Technologies a publicat un comunicat la începutul lunii februarie 2021 în care a declarat că „Bitcoin a fost una dintre cele mai performante clase de active pe o bază de 1, 3, 5 și 10 ani, atât absolută, cât și ajustată la risc. Având în vedere istoricul și potențialul viitor al Bitcoin, împreună cu proprietățile sale de diversificare a portofoliului, așteptăm cu nerăbdare să oferim investitorilor expunerea la clasa de active într-un ETF ușor de utilizat, cu costuri reduse.

În timp ce la bursa din Toronto au fost listate mai multe fonduri Bitcoin închise, cum ar fi cele listate de managerul de investiții canadian 3iQ, acestea diferă de un ETF. În cazul unui ETF, unitățile sunt emise în mod continuu, în timp ce fondurile închise emit unități numai la oferta publică inițială și la redeschiderea lor.

Fondul urmărește să reproducă performanța prețului Bitcoin (BTC, -2,98%) minus comisioanele și cheltuielile, conform unei fișe informative postate online de către managerul de active din Canada, Purpose Investments.

Potrivit fișei tehnice, fondul vizează investitorii care doresc o creștere a capitalului pe termen lung și o rată de rentabilitate atractivă ajustată la risc, și care pot tolera „un risc ridicat”.

ETF-urile conțin un coș de investiții similar cu fondurile mutuale, dar tranzacționează la bursă la fel ca acțiunile. Riscul unui ETF se bazează pe ce tip de active subiacente are, iar ETF-ul Bitcoin este considerat „cu risc ridicat”.

Cei care caută o „sursă constantă de venit” din investiția lor sunt sfătuiți să nu cumpere din acest fond.

Cheltuielile fondului constau dintr-o taxă anuală de administrare, precum și costuri de operare și tranzacționare. Comisionul anual de gestionare este stabilit în prezent la 1% din valoarea Bitcoin. Fondul este atât de nou încât cheltuielile sale de funcționare și de tranzacționare nu au fost anunțate încă.

În prezent mai există și alte înregistrări active pentru un ETF Bitcoin în Canada, care încă nu au fost aprobate, potrivit Bloomberg. Companiile care așteaptă aprobări sunt Evolve Funds, Horizons ETFs și Arxnovum Investments.

În S.U.A., VanEck Associates Corp. și Bitwise Asset Management au înregistrări ETF în așteptare.

Surse informații: Bloomberg, ReutersCoindesk, Accelerate Financial Technologies, Purpose Investments