,

Nokia lansează  Nokia Data Marketplace – o piață de date bazată pe blockchain pentru tranzacționarea sigură a datelor și a modelelor AI

Nokia a anunțat miercuri, 5 mai 2021, lansarea Nokia Data Marketplace ca un serviciu pentru facilitarea partajării sigure a datelor și a modelelor AI, permițând transformarea digitală și generarea de bani pentru întreprinderi.

Conceput pentru a permite schimburi de încredere și generarea de bani prin intermediul blockchain-ului privat, Nokia Data Marketplace accelerează inițiativele în AI și învățarea automată prin învățarea federalizată și oferă tranzacții sigure cu mai multe părți pentru a beneficia o gamă largă de industrii.

Pe măsură ce volumul de date continuă să crească, AI și învățarea automată sunt din ce în ce mai importante în luarea deciziilor de afaceri. Nokia Data Marketplace este conceput pentru a ajuta întreprinderile și furnizorii de servicii de comunicații (CSP) să utilizeze datele în luarea deciziilor strategice, oferind acces în timp real la seturi de date masive de încredere.

Noul serviciu permite, de asemenea, întreprinderilor și CSP-urilor să devină ei înșiși furnizori de piață de date, prin monetizarea schimburilor de date între clienți sau participanți la ecosistemul de afaceri.

Nokia Data Marketplace asigură schimburi de date și mecanisme de autorizare de încredere. Acest lucru permite o gamă largă de cazuri de utilizare verticale, inclusiv încărcarea vehiculelor electrice, monetiz de mediu, automatizarea lanțului de aprovizionare și întreținerea preventivă care alimentează numeroase segmente verticale, inclusiv transport, porturi, energie, orașe inteligente și asistență medicală.

Friedrich Trawoeger, vicepreședinte Cloud și Servicii Cognitive la Nokia, a declarat: „Clienții noștri au nevoie de acces sigur și de încredere la date pentru luarea eficientă a deciziilor de afaceri. Cu Nokia Data Marketplace, întreprinderile și CSP-urile pot beneficia acum de cunoștințe mai bogate și de modele predictive pentru a conduce moduri digitale de lucru și pentru a intra în noi fluxuri de venituri.

Nokia Data Marketplace accelerează inițiativele AI prin învățarea federalizată. Această abordare facilitează dezvoltarea colaborativă a modelelor de învățare automată extrem de precise pentru cazurile de utilizare a analizelor.

Nokia Data Marketplace completează Nokia Worldwide IoT Network Grid (WING), care oferă conectivitate IoT globală și aplicații verticale. De exemplu, soluția de urmărire a activelor Nokia WING împreună cu blockchain-ul Nokia Data Marketplace vor oferi schimb de date și tranzacții sigure și automatizate între partenerii ecosistemului logistic.

 

Citeste si: Tradesilvania Review: Tranzacționează criptomonede utilizând o platformă românească

 

Kaladhar Voruganti, Senior Fellow, Office of the CTO la Equinix, a declarat: „Nokia Data Marketplace combinat cu centrele de date Equinix permite organizațiilor să partajeze date și algoritmi la nivel global în peste 240 de locații de metrou. Platforma noastră Metal adaugă acest lucru pentru a oferi infrastructuri sigure, de proximitate, la cerere, întreprinderilor și agențiilor guvernamentale. Partajarea și prelucrarea datelor atenuează problemele legate de latență, conformitate și costul de reînnoire a rețelei. Aceste locații marginale neutre și sigure sunt conectate prin rețele de mare viteză și securizate la surse de date cum ar fi cloud public, centre de date ale întreprinderilor private și brokeri de date.

Wouter van Neerbos, director executiv la Marlin, a declarat: „Prin schimbul automat de date între participanții la transport maritim, Nokia ne aduce transparența și eficiența operațională necesare în lanțul nostru global de aprovizionare marină. Acest lucru reduce timpul de așteptare pentru participanții la transportul maritim în ecosistemul marin, permite schimbarea mai rapidă a navelor și reduce costurile noastre. ”

Justin van der Lande, analist la Analysys Mason, a declarat: „Datele reprezintă energia necesară pentru a conduce toate afacerile viitoare. Partajarea datelor între partenerii de întreprindere este vitală în construirea seturilor complete de date. Facilitarea partajării datelor folosind o platformă sigură, cum ar fi piața de date Nokia bazată pe blockchain, accelerează construirea de noi seturi de date de către întreprinderi și creează parteneriate de afaceri. ”

Nokia conduce dezvoltarea mecanismelor de securitate, confidențialitate și încredere ca parte a unui consorțiu care a primit recent proiectul DEDICAT 6G de către Uniunea Europeană. Includerea Nokia Data Marketplace în acest proiect se concentrează pe crearea unui cadru de securitate activat AI și blockchain și a unei platforme de gestionare pentru aplicațiile IoT care rulează pe rețelele B5G (Dincolo de 5G).

 

 

Surse informații: Nokia, Coindesk, Cointelegraph