,

Monero vs Bitcoin – Care sunt diferențele?

În domeniul criptomonedelor au apărut criptomonede private. Monero este una dintre cele mai cunoscute monede virtuale private.

În acest articol veți afla despre:

 1. Ce este Monero?
 2. Cum funcționează Monero?
 3. Monero versus Bitcoin. Care sunt diferențele?
 4. Ce alegi: Bitcoin sau Monero?
 5. Este Monero complet anonim?

1. Ce este Monero?

Monero este o criptomonedă construită pe principiile deconectabilității și trasabilității, asta înseamnă că nu ar trebui să puteți stabili o legătură între două tranzacții Monero și nici nu ar trebui să puteți determina sursa sau destinația fondurilor. Chiar dacă se utilizează un blockchain pentru a urmări mișcarea fondurilor, Monero utilizează tehnologia criptografică pentru a ascunde sursele tranzacțiilor, sumele și destinațiile.

În 2014 a fost creat un nou proiect cunoscut sub numele de Bitmonero. Ulterior, numele a fost schimbat, în Monero. Monero a fost creat cu scopul de a se concentra asupra confidențialității utilizatorilor.

Deși nu trebuie să furnizați numele dvs. sau alte informații de identificare pentru a utiliza Bitcoin, așa cum ați face cu un card de credit, toate adresele Bitcoin și istoricul tranzacțiilor lor sunt înregistrate public pe blockchainul Bitcoin. Prin urmare, dacă cineva vă poate lega identitatea reală de o adresă Bitcoin, pierdeți anonimatul. Pe de altă parte, soldurile Monero și istoricul tranzacțiilor sunt complet private.

Pe lângă confidențialitate, comparația Monero versus Bitcoin include alți factori precum fungibilitatea, viteza tranzacției, taxele de tranzacție, scalabilitatea, algoritmul de exploatare, efectul de rețea, aprovizionarea și prețul.

Prescurtare Monero: XMR

2. Cum funcționează Monero?

„Semnătura inelară” și „adresa stealth” sunt două dintre inovațiile care stau la baza anonimatului tranzacțiilor Monero. Iată câteva dintre caracteristicile tehnice ale Monero:

 • Semnătura de apel este o semnătură digitală creată de cineva dintr-un grup specificat. Având în vedere semnătura și cheile publice ale membrilor grupului, oricine poate verifica dacă unul dintre participanți a furnizat semnătura, dar fără a putea identifica cine anume. Această tehnică este utilizată de fiecare dată când creați o tranzacție. Portofelul dvs. Monero extrage cheile altor utilizatori din blockchain pentru a forma un inel. Aceste chei acționează efectiv ca “momeli” pentru un observator;
 • RingCT (Ring Confidential Transactions) a încorporat tranzacții confidențiale, o tehnică în care sumele tranzacțiilor sunt ascunse. Integrarea sa în protocolul Monero a fost un impuls major de confidențialitate. Prin aceasta se poate construi un inel cu ieșiri de diferite dimensiuni, fără a dezvălui informații care ar putea fi utilizate pentru a vă dezvălui identitatea;
 • Adrese stealth. Semnăturile inel ascund de unde provin fondurile, dar, cu adrese publice obișnuite, veți putea în continuare să vedeți unde se îndreaptă. Adresele stealth ascund destinația fondurilor, solicitând expeditorului să genereze o singură adresă bazată pe o adresă publică utilizată exclusiv pentru acea tranzacție. Dacă căutați adresa într-un explorator de blocuri Monero, veți vedea că nu puteți lega nicio tranzacție la aceasta deoarece atunci când un expeditor dorește să vă trimită fonduri creează o adresă stealth prin care trimite XMR la o nouă adresă din blockchain. Fiecare adresă creată va fi diferită de cea anterioară, iar adresele nu pot fi legate între ele;
 • Cheia de vizualizare privată și cheia de cheltuieli private. Cheia de vizualizare vă permite să vedeți toate tranzacțiile dvs. Cheia de cheltuieli private este, practic, cheia dvs. privată pe care o utilizați pentru a cheltui monedele. Monero are o politică de confidențialitate implicită, ceea ce înseamnă că nu puteți renunța la utilizarea unei adrese stealth. Așadar, în timp ce registrul public este automat ascuns, puteți face tranzacțiile vizibile pentru părțile pe care le alegeți.

3. Monero versus Bitcoin. Care sunt diferențele?

Monero și Bitcoin prezintă unele asemănări. Dar există multe aspecte unice pentru fiecare:

Confidențialitate

Caracteristici de confidențialitate Monero:

 • Adrese Stealth

Una dintre caracteristicile care îi conferă Monero confidențialitatea este adresa stealth. Adresele stealth sunt adrese unice aleatorii care nu pot fi legate de o adresă standard publicată anterior sau partajată. Trimiterea mai multor tranzacții Monero către aceeași adresă Monero standard va apărea pe blockchain ca acces la adrese diferite. Deși puteți prelua orice Monero trimis la adresa dvs. stealth, doar dvs. și expeditorul știți unde a fost trimis Monero.

 • Ring Confidential Transaction (RingCT)

O altă caracteristică Monero, care îi conferă confidențialitatea puternică, este Ring Confidential Transactions (RingCT), care este o combinație de două inovații de confidențialitate: semnături de apel și tranzacții confidențiale.

Cu semnături criptografice obișnuite, cum ar fi în cazul Bitcoin, vă deconectați de la tranzacții cu cheia privată a adresei Bitcoin, ceea ce dovedește că sunteți proprietarul Bitcoin care urmează să fie cheltuit într-o tranzacție. Semnăturile inelare dovedesc, de asemenea, proprietatea fondurilor, dar adaugă un alt nivel de complexitate. Fondurile complet aleatorii, care acționează ca „momeli”, sunt amestecate în aceeași tranzacție. Astfel, este extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, să știți ce fonduri au fost de fapt semnate și cheltuite. La fiecare tranzacție se adaugă 10 „momeli”, ceea ce face Monero extrem de greu de urmărit.

Tranzacțiile confidențiale permit ca sumele tranzacțiilor Monero să rămână ascunse. Utilizând un algoritm criptografic numit Angajamentul Pedersen se confirmă faptul că niciun Monero nu a fost cheltuit dublu. Deși un angajament Pedersen permite această verificare, nu permite nimănui să știe cât de mult Monero a fost tranzacționat, cu excepția expeditorului și a destinatarului tranzacției respective.

 • Kovri

Kovri este o altă caracteristică de confidențialitate Monero, care utilizează o tehnologie similară cu Tor Browser, un browser care ascunde locația unui utilizator și utilizarea Internetului.

Caracteristici opționale de confidențialitate Bitcoin: Adrese Stealth, ZeroLink

Deși Monero este cunoscut pentru confidențialitatea sa puternică, dezvoltatorii au venit cu câteva soluții pentru asigurarea confidențialității și pentru Bitcoin. De exemplu, unele portofele exclusiv Bitcoin, cum ar fi Samourai Wallet, oferă adrese opționale stealth.

În afară de adresele stealth opționale, o altă caracteristică pe care utilizatorii Bitcoin o pot utiliza este ZeroLink, care, la fel ca semnăturile inelare Monero, le permite utilizatorilor să-și amestece monedele fără a fi nevoie să aibă încredere într-o terță parte. În plus, ZeroLink poate fi utilizat cu mai mulți participanți simultan (până la 100 în portofelul Wasabi exclusiv Bitcoin, care oferă ZeroLink) spre deosebire de semnăturile inelare Monero, care amestecă XMR cu zece „momeli”. Cu toate acestea, un dezavantaj ZeroLink este că nu ascunde sumele tranzacțiilor. Toate tranzacțiile Bitcoin, precum și sumele și adresele implicate, sunt înregistrate public pe blockchain. Toate sumele dintr-un mix ZeroLink trebuie să fie, de asemenea, egale.

Deși Bitcoin are caracteristici de confidențialitate de care utilizatorii săi pot profita, caracteristicile nu sunt integrate în protocol și sunt opționale. Pe de altă parte, funcțiile de confidențialitate ale Monero sunt încorporate și întotdeauna activate.

Fungibilitate

Fungibilitatea se referă la interschimbabilitatea unui bun cu un alt bun de un fel similar. De exemplu aurul și numerarul sunt fungibile. În schimb, o piesă de artă unică nu este fungibilă, deoarece nu există o altă unitate ca aceasta.

Unul dintre principalele motive pentru care confidențialitatea este importantă pentru Monero și Bitcoin este că, fără confidențialitate, banii nu pot fi fungibili. Fungibilitatea înseamnă că o unitate de bani este interschimbabilă cu orice altă unitate de bani.

Monero rezolvă această problemă de fungibilitate aplicând automat confidențialitatea la fiecare tranzacție.

Scalabilitate

Scalabilitatea reprezintă capacitatea de a gestiona o mulțime de tranzacții.

Confidențialitatea adăugată a Monero face ca tranzacțiile să aibă o dimensiune mult mai mare, acest aspect fiind un obstacol de depășit pentru ca sistemul să se poată scala pentru a se potrivi unui public larg. Monero gestionează câteva mii de tranzacții pe zi, în timp ce Bitcoin gestionează sute de mii de tranzacții pe zi.

Viteza tranzacției

O tranzacție Monero durează aproximativ 2 minute. Cu toate acestea, o tranzacție Monero nu este considerată complet confirmată până când rețeaua nu confirmă tranzacția de 10 ori. Prin urmare, o tranzacție Monero durează aproximativ 20 de minute pentru a fi considerată pe deplin confirmată și pentru deblocarea fondurilor pentru cheltuieli.

Pe de altă parte, tranzacțiile Bitcoin durează aproximativ 10 minute, iar fondurile pot fi cheltuite după o singură onfirmare.

Taxe de tranzacție

Până la sfârșitul anului 2018 taxele de tranzacție Monero și Bitcoin erau relativ comparabile (taxele Bitcoin fiind puțin mai mari).

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2018, Monero a adoptat o nouă tehnologie numită antiglonț, care a sporit confidențialitatea, dar a scăzut și dimensiunea tranzacției. Aceasta înseamnă că mai multe tranzacții se pot încadra într-un bloc Monero (gruparea tranzacțiilor), deci veți plăti mai puține comisioane de tranzacție pentru confirmarea acesteia. Ca urmare  taxele de tranzacție medii ale Monero au scăzut cu aproximativ 97%.

Algoritm minier și Blocuri

Atât în cazul Monero, cât și în cazul Bitcoin, persoane cunoscute sub numele de „mineri” validează tranzacțiile în rețea printr-un proces cunoscut sub numele de minerit, cu dispozitivele lor de minerit (de exemplu, un computer sau un dispozitiv specializat de minerit), fiind recompensați cu XMR sau BTC nou create.

Monero și Bitcoin folosesc algoritmi de minerit diferiți. Algoritmul de extragere al Bitcoin, SHA-256, este capabil să ruleze pe dispozitive cunoscute sub numele de circuite integrate specifice aplicației (ASIC). ASIC sunt dispozitive scumpe, create doar pentru a extrage Bitcoin. ASIC consumă multă energie, ceea ce a determinat ca extragerea Bitcoin să devină centralizată în țările cu energie electrică ieftină. Acest lucru face dificil pentru oamenii obișnuiți să dobândească Bitcoin prin minerit.

Monero utilizează un algoritm de minerit numit RandomX. RandomX este rezistent la ASIC, acest lucru face ca procesul minier din Monero să fie mai echitabil decât cel al Bitcoin.

În ceea ce privește dimensiunea blocului, Monero nu are un plafon fix, spre deosebire de cele 4 milioane Bitcoin în unități de greutate bloc. În schimb, are o dimensiune dinamică a blocurilor, ceea ce înseamnă că blocurile se pot extinde dacă cererea este crescută, iar dacă cererea este redusă, dimensiunea permisă se va micșora. Mărimea este calculată luând în considerare dimensiunea mediană a celor o sută de blocuri anterioare (care sunt exploatate la fiecare două minute, în medie). Minerii pot produce blocuri care depășesc limita, dar vor fi penalizați cu o recompensă redusă.

În cazul Monero oferta nu este finită, așa cum este cazul în Bitcoin. Monero are, de asemenea, un program de recompensă în bloc descrescător, dar nu tinde spre zero în timp. În schimb, subvenția în bloc va rămâne pe o perioadă nedeterminată la o sumă fixă.

Efect de rețea

Deși Monero are avantaje față de Bitcoin în ceea ce privește confidențialitatea, fungibilitatea, comisioanele de tranzacție și algoritmul de exploatare, Bitcoin este pe locul 1 atunci când vine vorba de „efectul de rețea” sau de numărul de oameni care utilizează Bitcoin.

După cum am menționat, există mult mai multe tranzacții Bitcoin în fiecare zi. În timp ce Monero are câteva mii de tranzacții pe zi, Bitcoin are sute de mii de tranzacții pe zi.

Bitcoin are și alte avantaje față de Monero în ceea ce privește alți indicatori ai dimensiunii rețelei: adoptarea de către comercianți a criptomonedei, suportul de schimb, volumul tranzacționării și produsele financiare.

Aprovizionare

Un alt domeniu în care Bitcoin este mai preferabil decât Monero este oferta sa totală. Una dintre caracteristicile definitorii ale Bitcoin este că oferta sa maximă este fixată la 21 de milioane BTC. Activele de aprovizionare limitate sau reduse pot valora mulți bani dacă cererea pentru activ este mare. Lipsa Bitcoin i-a adus porecla de „aur digital”. Pe de altă parte, Monero nu are o aprovizionare maximă.

Preț/ROI

Poate din cauza ofertei sale fixe, precum și a altor factori, Bitcoin are și un avantaj față de Monero când vine vorba de preț ca potențial de creștere. Rentabilitatea investiției (ROI) este mult mai mare în cazul Bitcoin decât în cazul Monero.

Furci dure

În cazul Bitcoin dezvoltatorii sunt conservatori în ceea ce privește utilizarea furcilor dure pentru a se asigura că sistemul rămâne stabil, sigur și descentralizat. Furcile sunt mecanisme de actualizare a protocolului. Sunt deseori necesare pentru rezolvarea erorilor critice sau pentru a adăuga noi funcții. Cu toate acestea, în Bitcoin, utilizatorii preferă să le evite deoarece pot provoca diviziuni și pot reprezenta o amenințare la descentralizare. În general, furcile dure din Bitcoin apar atunci când un grup dorește să creeze o nouă criptomonedă din rețeaua existentă.

În cazul  Monero, furcile dure sunt frecvente. Acest lucru asigură faptul că software-ul se poate adapta rapid la modificări și poate lansa upgrade-uri de securitate. Unii consideră că actualizările protocolului „obligatorii” sunt o slăbiciune deoarece furcile dure frecvente cresc riscul ca o vulnerabilitate să treacă neobservată.

4. Ce alegi: Bitcoin sau Monero?

Cercetările Digital Shadows au identificat trei factori cheie care influențează comunitatea cibernetică atunci când decide între Bitcoin și Monero:

 • Accesibilitate

Înainte de a decide cu privire la criptomonedele lor, utilizatorii trebuie să ia în considerare modul în care pot achiziționa monedele.

 • Servicii de schimb de criptomonede

Serviciile de schimb de criptomonede sunt piețe digitale în care utilizatorii pot cumpăra și vinde Bitcoin și altcoins folosind monede fiat sau criptomonede.  Există multe servicii de schimb de criptomonede din care să alegeți, inclusiv Coinbase, Binance și Bittrex, care oferă Bitcoin și Monero.

 • Cryptomining

Criptominarea permite utilizatorilor să introducă monede noi în aprovizionarea circulantă existentă, verificând tranzacțiile dintre utilizatori și adăugându-le în registrul public blockchain.

 • Bancomate

Unele orașe mai mari au bancomate prin care utilizatorii pot achiziționa cu ușurință Bitcoin și Monero, deși aceste mașini sunt un mod puțin anonim de a achiziționa Bitcoin sau Monero. Aceste bancomate pot percepe taxe relativ mari pentru tranzacții.

 • Gradul de utilizare

Utilizatorii trebuie să ia în considerare gradul de utilizare a criptomonedei lor. Aceștia vor opta probabil pentru o criptomonedă care este acceptată de piață sau de furnizorii lor preferați.

 • Anonimat

Utilizatorii trebuie, de asemenea, să ia în considerare nivelul de anonimat asigurat atunci când aleg metoda de plată.

5. Este Monero complet anonim?

Compania americană Ciphertrace a dezvoltat un instrument care va permite forțelor de ordine să urmărească tranzacțiile Monero. CipherTrace urmărește implementarea viitoare a colectării datelor despre tranzacții, identificarea portofelului, atribuirea schimbului și alte funcționalități care vor oferi forțelor de ordine și mai multe instrumente pentru investigarea tranzacțiilor și adreselor Monero.

Concluzii

Monero (XMR) este o criptomonedă de interes pentru cei care caută o confidențialitate puternică. Are o comunitate de dezvoltatori dedicată creșterii confidențialității tranzacțiilor. Noile actualizări (cum ar fi integrarea Kovri) încearcă să promoveze misiunea de a oferi neconectabilitate și netrasabilitate în domeniul criptomonedelor.

Analizând caracteristicile de mai sus putem concluziona că Monero este mai bun decât Bitcoin în privința confidențialității, fungibilității, taxelor de tranzacție și algoritmului de exploatare. Iar Bitcoin deține avantajul atunci când vine vorba de viteza tranzacțiilor, scalabilitate, efect de rețea, aprovizionare și preț (ROI).

 

Surse informații: Academy Binance, Exodus, Digital shadows