Ledger Nano X Review

Dacă sunteți interesați să achiziționați criptomonede veți avea nevoie de un portofel sigur pentru stocarea acestora.

Portofelele hardware sunt cel mai indicate pentru păstrarea unor cantități mari de criptomonede.

În acest articol veți afla despre:

 1. Ledger Nano X – Portofelul hardware cu funcții excelente de securitate
 2. Ledger Nano X – Specificații tehnice
 3. Criptomonede suportate de Ledger Nano X
 4. De unde puteți cumpăra portofelul Ledger Nano X?
 5. Ledger Nano S versus Ledger Nano X
 6. Cum se configurează Ledger Nano X
 7. Cum să primiți fonduri pe Ledger Nano X
 8. Cum să trimiteți fonduri cu Ledger Nano X
 9. Documentație și asistență

1.Ledger Nano X – Portofelul hardware cu funcții excelente de securitate

Ledger Nano X este portofelul hardware de criptomonede care oferă securitate maximă, acceptă peste 1.100 de criptomonede, poate fi gestionat de pe dispozitivul dvs. mobil și oferă un design îmbunătățit în comparație cu versiunea anterioară. Costă 119 €.

Compania Ledger a fost fondată în 2014 și până în prezent a vândut mai mult de 1 milion de portofele pentru criptomonede.

Portofelul hardware Ledger Nano X a fost lansat oficial la începutul anului 2019. Ledger Nano X asigură stocarea sigură a cheilor private care vă oferă acces la criptomonedele dvs. Comparativ cu modelul anterior Nano S, acesta are Bluetooth și o baterie încorporată pentru utilizare mobilă prin smartphone. Dispune, de asemenea, de mai mult spațiu pentru aplicații.

Portofelul Ledger este recomandat, așadar, pentru securitatea oferită. Fiind un portofel rece, toate activele care sunt transferate către Ledger Nano X sunt păstrate offline. Cheile private sunt izolate în siguranță în interiorul elementului de securitate certificat al dispozitivului (CC EAL5 +), același cip utilizat în aplicații de înaltă securitate, cum ar fi cardurile de credit și pașapoartele.

Ledger a primit premiul CES Innovation Honoree pentru portofelul hardware Ledger Nano X, la categoria de produse Cybersecurity and Personal Privacy.

2. Ledger Nano X – Specificații tehnice

Dimensiune: 72mm x 18.6mm x 11.75mm
Greutate: 34 g

Materiale: Oțel inoxidabil periat și plastic
Baterie: Lithium-ion 100mAh
(0.37Wh = 1 cell)

Cutia conține: 1 portofel hardware, 1 cablu USB, 1 ghid de pornire, 3 foi de recuperare, 1 curea pentru breloc

Microcontrolere & Conectori: Conector USB Tip-C
Nivel de Certificare: CC EAL5+
Cipuri ST33J2M0 (securizate) + STM32WB55

Compatibilitate: 64-bits desktop computer (Windows 8+, macOS 10.10+, Linux) excluzând procesoarele ARM. Este compatibil cu smartphones (iOS 9+ or Android 7+).
Dispozitivul nu este potrivit pentru minerit.

 

3. Criptomonede suportate de Ledger Nano X

 

Ledger Nano X acceptă mai mult de 1100 de monede și jetoane, inclusiv cele mai populare criptomonede: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Tether USD (ERC20) (USDT), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Binance Coin (BNB), EOS (EOS) etc.

Trebuie menționat, însă, că nu toate criptomonedele pot fi gestionate cu software-ul portofelului – Ledger Live. Pentru anumite monede, aveți nevoie de software terță parte. Ledger Nano X este, de asemenea, integrat în alte servicii și aplicații: Mycelium, MyEtherWallet, FIDO/U2F, Bitstamp,SSH, AgentPassword Generator, OTP.

Lista întreagă a criptomonedelor acceptate o găsiți pe site-ul Ledger.

4. De unde puteți cumpăra portofelul Ledger Nano X?

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Acesta poate fi achiziționat online din magazinul celor de la Ledger. Pe lângă portofelele hardware, există și accesorii la vânzare. Dacă achiziționați de aici aveți incluse transport gratuit, posibilitate de returnare în 14 zile, mai mult de 15 metode de plată sigure, asistență multilingvă pentru clienți și siguranța că veți primi un dispozitiv original.

De asemenea, puteți comanda dispozitivul și prin intermediul unuia dintre numeroșii distribuitori oficiali.

Important! Este indicat ca Portofelele hardware să fie comandate direct de la producător sau de la distribuitorii oficiali. Verificați întotdeauna dacă pachetul Ledger Nano X este sigilat  atunci când îl primiți!

5. Ledger Nano S versus Ledger Nano X

 

Ledger Nano S Ledger Nano X
3-20 de aplicații Până la 100 de aplicații
1.100+ active criptografice compatibile 1.100+ active criptografice compatibile
Ledger Live Ledger Live
50+ portofele compatibile 50+ portofele compatibile
Bluetooth: – Compatibilitate Bluetooth
Ecran: 128 x 32 pixeli Ecran: 128 x 64 pixeli
Conector – USB tip Micro-B Conector – USB de tip C
Baterie: – Baterie: 8 ore
Preț: 59,00 € Preț: 119,00 €

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

6.Cum se configurează Ledger Nano X?

 

Portofelul hardware poate fi deschis prin rotirea capacului din oțel inoxidabil. Dacă doriți, puteți îndepărta complet capacul din oțel inoxidabil prin îndoire ușoară.

Porniți portofelul hardware apăsând butonul din stânga timp de 3 secunde. Pe ecran va apărea un mesaj de întâmpinare în limba engleză. Apoi vi se va solicita să descărcați software-ul Ledger Live asociat. Ledger Live este compatibil cu computerele Windows/Mac/Linux, precum și cu smartphone-urile iOS/Android. Pentru a instala dispozitivul corespunzător, vizitați pagina www.ledger.com/start, descărcați și instalați software-ul Ledger Live și continuați urmând instrucțiunile.

Există două moduri de a configura portofelul: Conectați portofelul la un computer, utilizând USB, sau Conectați portofelul la smartphone, utilizând Bluetooth.

În cazul în care utilizați computerul, aveți nevoie de programul Ledger Live. Pentru a configura Nano X utilizând telefonul smartphone, trebuie să descărcați aplicația Ledger din AppStore sau Google Play. Asigurați-vă că descărcați aplicația oficială de portofel Ledger de la compania Ledger.

Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, procesul este același: conectați-vă portofelul la computer sau smartphone, introduceți detaliile de conectare și codul PIN, faceți o copie de rezervă a parolelor de recuperare și instalați toate aplicațiile dorite.

Funcționarea butoanelor Ledger Nano X:

 • Faceți clic stânga sau dreapta pentru a derula prin meniuri sau listă;
 • Apăsați scurt ambele butoane în același timp pentru a selecta un element;
 • Apăsați simultan ambele butoane și mențineți apăsat câteva secunde pentru a ajunge la centrul de control.

Alegeți dacă doriți să configurați dispozitivul ca un dispozitiv nou sau dacă aveți deja o copie de rezervă a unui alt portofel pe care doriți să îl importați. De exemplu, dacă doriți să treceți de la Ledger Nano S la Ledger Nano X.

Cu un computer, este suficient să folosiți cablul USB. Pentru dispozitivele mobile, trebuie configurată conexiunea Bluetooth. Dacă doriți, puteți redenumi dispozitivul acum pentru a menține mai multe portofele hardware separate și a proteja software-ul Ledger Live cu o parolă, astfel încât nimeni să nu poată vedea soldul contului curent. În funcție de suportul pentru smartphone, aici pot fi utilizate și recunoașterea facială sau un senzor de amprentă.

Centrul de control Ledger Nano X poate fi accesat în orice moment ținând apăsate ambele butoane timp de câteva secunde. Aici veți obține informații despre starea de încărcare a bateriei, puteți opri dispozitivul sau puteți modifica setările. Acestea includ, de exemplu: Dezactivați Bluetooth, Măriți sau micșorați timpul de oprire automată, Schimbați numele dispozitivului, Resetați conexiunile Bluetooth sau întregul dispozitiv, Configurați o frază de acces suplimentară pentru o securitate sporită.

Ledger Nano X poate stoca până la 100 de aplicații la un moment dat, inclusiv Bitcoin, Ethereum, XRP și multe altele.

Configurarea dispozitivului în 5 pași:

 • Pasul 1: Instalați software-ul Ledger Live

Ledger Live este un software necesar pentru configurarea dispozitivului și gestionarea criptomonedelor. Puteți descărca aplicația desktop pentru Windows, Mac și Linux de pe site-ul oficial al Ledger și puteți obține o aplicație mobilă din App Store sau Google Play. Când descărcați o aplicație, adăugați un cont care vă va permite să gestionați criptomonedele.

 • Pasul 2: Configurați dispozitivul

Porniți dispozitivul, apăsând  butonul de lângă portul USB până când apare sigla Ledger și continuați configurarea urmând instrucțiunile de pe ecran. Puteți continua apăsând butonul din dreapta și puteți reveni apăsând pe cel stâng. Când veți vedea „Configurare ca dispozitiv nou” pe ecran, trebuie să apăsați simultan ambele butoane.

 • Pasul 3: Alegeți un cod PIN

Apăsați simultan ambele butoane până când vedeți „Alegeți codul PIN” pe ecran.

Utilizați oricare dintre butoane pentru a selecta o cifră și apăsați simultan ambele butoane pentru a o valida.

 • Pasul 4: Notați fraza de recuperare de 24 de cuvinte

După introducerea codului PIN, veți vedea pe ecran fraza de recuperare. Deoarece va fi furnizată o singură dată, trebuie să vă asigurați că o notați cu atenție. Apăsați ambele butoane și veți vedea primul cuvânt. Scrieți-l și apăsați butonul din dreapta pentru a trece la următorul cuvânt. Continuați până când aveți toate cele 24 de cuvinte. Din nou, apăsați ambele butoane pentru a continua, apoi, utilizând butoanele din dreapta și din stânga, trebuie să selectați fraza de recuperare. Continuați până când confirmați toate cele 24 de cuvinte.

Acum dispozitivul dvs. este gata de utilizat. Apăsați ambele butoane și accesați tabloul de bord.

 • Pasul 5: Instalați aplicații

Odată ce dispozitivul este gata, puteți instala aplicații pe dispozitiv. Pentru a face acest lucru accesați Ledger Live Manager și alegeți aplicațiile necesare. Sunt disponibile toate cele mai populare criptomonede. Puteți  instala Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin și multe alte aplicații.

7.Cum să primiți fonduri pe Ledger Nano X

 

Pentru a primi criptomonede, trebuie mai întâi să vă asigurați că aveți Ledger Live împreună cu un cont creat, precum și cu aplicația necesară. De exemplu, dacă doriți să primiți Ethereum, trebuie să instalați aplicația Ethereum. După ce ați terminat, urmați acești pași:

 • Pasul 1: apăsați tab-ul „Transact” pe care îl găsiți în partea de jos a aplicației;
 • Pasul 2: atingeți „Primire”;
 • Pasul 3: alegeți contul de utilizat;
 • Pasul 4: confirmați că adresa afișată în Ledger Live se potrivește cu cea afișată pe dispozitiv;
 • Pasul 5: copiați adresa și partajați-o cu o persoană care vă va trimite fonduri.

8.Cum să trimiteți fonduri cu Ledger Nano X

 

Înainte de a trimite fonduri, trebuie să introduceți detaliile tranzacției, urmând pașii de mai jos:

 • Pasul 1: apăsați pe tab-ul „Transact” pe care îl găsiți în partea de jos a aplicației;
 • Pasul 2: atingeți „Trimiteți”;
 • Pasul 3: alegeți contul către care doriți să trimiteți fonduri;
 • Pasul 4: introduceți adresa destinatarului. Puteți face acest lucru fie manual, fie atingând „Scanați codul QR”;
 • Pasul 5: introduceți suma pe care doriți să o trimiteți;
 • Pasul 6: Apăsați „Continuați”.

După introducerea detaliilor tranzacției, va trebui să verificați și să semnați, urmând pașii de mai jos:

 • Verificați detaliile tranzacției și, dacă sunt corecte, atingeți „continuați”;
 • Asigurați-vă că dispozitivul este pornit și deblocat și apoi selectați Ledger Nano X ca să trimiteți;
 • Deschideți aplicația aferentă criptomonedei respective și atingeți „continuați”;
 • Parcurgeți toate detaliile tranzacției și asigurați-vă că acestea sunt corecte. După ce sunteți gata să îl verificați, apăsați cele două butoane.
 • Tranzacția dvs. este verificată.

9.Documentație și asistență

 

Ledger oferă articole de ajutor pentru toate dispozitivele, software-ul și aplicațiile Ledger. O pagină de status arată în orice moment dacă serviciile sunt inaccesibile. De asemenea puteți solicita în scris asistență, experții Ledger oferă suport multilingv, în zilele lucrătoare, iar timpul de așteptare poate ajunge la câteva zile. Asistența telefonică nu este încă disponibilă.

 

Concluzii

Ledger Nano X este unul dintre cele mai fiabile portofele hardware de pe piață. Deoarece este un portofel rece și cheile dvs. private sunt păstrate offline, este foarte sigur. Comparativ cu Ledger Nano S, noul model oferă o utilizare îmbunătățită. Vă permite să utilizați o aplicație mobilă pentru a gestiona criptomonedele, este compatibil cu mai mult de 1.100 de criptomonede și are un ecran mai mare, care face ca navigarea să fie mai confortabilă.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Surse informații: Bitdegree, Cryptotips.eu, Hardware-Wallets.net