,

Ghidul Începătorului: Ce este Ethereum?

În prezent Ethereum este a 2-a criptomonedă, ca valoare, după Bitcoin. Dar ce este mai precis Ethereum și care este diferența dintre acesta și Bitcoin?

În acest articol veți afla despre:

 1. Ce este Ethereum?
 2. Contracte inteligente și Aplicații dApps
 3. Cum funcționează Ethereum
 4. Ethereum vs. Bitcoin
 1. Ce este Ethereum?

Ethereum în sine este o platformă de tip Blockchain, denumită și Blockchain 2.0, iar Etherul este moneda Ethereum. Ethereum utilizează o tehnologie similară cu Bitcoin, însă mai avansată. Vitalik Buterin este cel care a lansat în 2015 Ethereum. Din echipa fondatoare Ethereum din 2015, formată din Vitalik Buterin, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, a făcut parte și românul Mihai Alisie.

Prescurtare Ethereum: ETH

Bitcoin a fost lansat în 2009 ca prima criptomonedă din lume, având ca unic obiectiv crearea unei monede universale descentralizate. Această monedă nu ar necesita instituții financiare intermediare, dar ar asigura totuși tranzacții sigure și valabile. Acest lucru a fost posibil prin tehnologia revoluționară numită „blockchain”.

Blockchain-ul este un registru digital, care înregistrează și verifică continuu înregistrările. Este folosit pentru a urmări și verifica tranzacțiile Bitcoin. Deoarece rețeaua globală de noduri comunicante menține blockchain-ul, acesta are un nivel ridicat de securitate. Pe măsură ce blocurile noi sunt adăugate la rețea, acestea sunt validate în mod constant.

Similar cu Bitcoin, Ethereum este o rețea publică distribuită de blockchain.

Ethereum oferă o modalitate de a utiliza Internetul fără a avea încredere în aplicațiile precum Facebook, Google, care colectează și stochează datele milioanelor de utilizatori pe servere, adică centralizat. Versiunea Internet a Ethereum este una în care serverele și stocarea în cloud sunt înlocuite cu o rețea de sisteme numite noduri. Nodurile stochează și întrețin o bază de date partajată numită blockchain. Există mii de noduri în rețea, toate stocând întregul blockchain. Cu cât sunt mai multe noduri, cu atât rețeaua și datele sale devin mai sigure. Informațiile pe care le introduceți pot fi controlate numai de dvs, nu sunt stocate pe computerul dvs. sau într-un server central, sunt stocate pe întreaga rețea de noduri.

Informațiile deținute pe blockchain sunt verificate prin consens. Adică mai mult de jumătate din noduri trebuie să fie de acord că informațiile sunt corecte înainte de a fi permise în blockchain. Hack-ul acestui tip de sistem este aproape imposibil, deoarece ar trebui să fie controlată mai mult de jumătate din rețea.

Etherul este utilizat în principal în două scopuri: 1. este tranzacționat ca monedă digitală pe platforme de exchange criptomonede, în același mod ca alte criptomonede, și 2. este utilizat în rețeaua Ethereum pentru a rula aplicații.

Bitcoin și Ethereum sunt diferite în ceea ce privește obiectivele lor generale. În timp ce Bitcoin a fost creat ca o alternativă la monedele naționale și, prin urmare, este un mijloc de schimb și un depozit de valoare, Ethereum a fost conceput ca o platformă pentru a facilita contracte și aplicații imuabile, prin intermediul monedei proprii.

Atât Bitcoin, cât și Ethereum sunt „descentralizate”, adică nu au control central sau autoritate emitentă.

Ethereum permite implementarea de contracte inteligente și aplicații descentralizate (dApps) pentru a fi construite și rulate non-stop, fără a putea fi fraudate, controlate și fără nicio implicare din partea unei terțe părți. Ethereum are propriul limbaj de programare care rulează pe un blockchain, permițând dezvoltatorilor să construiască și să ruleze aplicații distribuite. Aplicațiile din cadrul Ethereum sunt alimentate de propria criptomonedă Ether (ETH). Ether este ca combustibilul pentru rularea comenzilor pe platforma Ethereum și este utilizat de dezvoltatori pentru a construi și rula aplicații pe platformă.

 1. Contracte inteligente și Aplicații dApps

Blockchain-ul Ethereum este conceput astfel încât tranzacțiile să poată avea loc numai atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Regulile care decid aceste condiții se numesc „contracte inteligente”.  Contractele inteligente sunt șiruri de coduri de computer capabile să se execute automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții prestabilite.

În cadrul Ethereum pot rula aplicații dApps, adică aplicații descentralizate, care nu rulează pe un server, ci pe blockchain.

Ethereum are propriul limbaj de programare numit Solidity, care este utilizat pentru a construi dApps. dApps utilizează de obicei aplicații web HTML/JavaScript pentru a comunica cu blockchain-ul. Aplicațiile dApp ar putea concura în curând cu (sau înlocui) aplicațiile centralizate, în sectoare precum social media, e-commerce, e-mail și servicii bancare online.

Ethereum este o platformă open-source bazată pe blockchain, care permite în esență sute de criptomonede și proiecte descentralizate să fie construite și implementate fără a fi nevoie să își construiască propriile blockchains.

În prezent sunt create o multitudine de aplicații dApps pe blockchain-ul Ethereum prin finanțare tip fundraising ICO (Initial Coin Offerings). Ofertele inițiale de monede (ICO) permit dezvoltatorilor să vândă ideea produsului lor pentru a finanța crearea acestuia.

Iată câteva aplicații dApp dezvoltate pe Ethereum prin intermediul ICO:

 • Golem își propune să facă un supercomputer global ușor accesibil oricui. Este în esență prima partajare descentralizată a puterii de calcul. Ca piață globală, utilizatorii ar putea să câștige bani prin „închirierea” puterii lor de calcul inactiv sau să cheltuiască bani pentru a avea acces la un supercomputer;
 • EtherTweet este o platformă de comunicații foarte asemănătoare cu Tweeter, cu excepția faptului că se află pe blockchain, deci nu există autoritate centrală și este complet necenzurată;
 • Etheroll este un cazinou online care folosește blockchain-ul Ethereum pentru a crea jocuri de zaruri online.

Alte aplicații dApp din cadrul Ethereum sunt:

 • Augur. Scopul Augur este de a utiliza o rețea descentralizată pentru a crea un instrument puternic de prognoză utilizând piețele de predicție. Augur ar recompensa utilizatorii pentru prezicerea corectă a evenimentelor viitoare;
 • Civic își propune să protejeze identitatea utilizatorilor și să ofere acces la verificarea identității bazate pe tehnologia blockchain, cu costuri reduse și la cerere;
 • OmiseGO: își propune să rezolve problemele și ineficiențele instituțiilor financiare, procesatorilor, permițând schimbul descentralizat pe un blockchain public la un cost mai mic și cu un volum ridicat. Adică oricine va putea efectua tranzacții financiare, cum ar fi plăți, depozite de salarizare, comerț B2B, finanțarea lanțului de aprovizionare, gestionarea activelor și programe de loialitate, fără a fi nevoie să se bazeze pe un singur server și fără taxe ridicate. Sistemul este construit într-un mod care permite să câștige cea mai bună monedă (fie că este fiat sau cripto);
 • Storj: oferă posibilitatea utilizatorilor să închirieze spațiul lor excesiv de pe hard disk în schimbul criptomonedei STORJ.

Cum functioneaza ethereum

 1. Cum funcționează Ethereum?

Whitepaper-ul Ethereum include modalitățile potențiale de utilizare, toate putând fi construite prin intermediul aplicațiilor descentralizate (dApps) din rețeaua Ethereum:

 • Sisteme token (de jeton);
 • Derivate financiare;
 • Sisteme de identitate și reputație;
 • Stocarea fișierelor:
 • Banking;
 • Organizații Autonome Centralizate;
 • Asigurări:
 • Fluxuri de date;
 • Cloud Computing;
 • Piețe de predicție.

Ethereum este sistemul, iar Ether este moneda sa. Dacă doriți să faceți ceva în cadrul sistemului, veți avea nevoie de Ether. Etherul alimentează sistemul Ethereum, fiind adesea denumit „combustibil”. Fiecare tranzacție pe Ethereum are nevoie de o anumită cantitate de „combustibil”.

Mașina virtuală Ethereum

Ethereum permite utilizatorilor să își creeze propriile operațiuni, prin Mașina Virtuală Ethereum (EVM). Ca mediu de rulare al Ethereum, EVM execută contracte inteligente.

Ca un blockchain de uz general, Ethereum are nevoie de un mecanism care să reprezinte alte active decât banii. De aceea a fost creat pentru a tranzacționa obiecte unice de valoare Standardul ERC-721. ERC înseamnă Ethereum Request for Comment. Standardul ERC-721 a condus inițial la dezvoltarea colecțiilor de mare succes CryptoKitties, dar permite reprezentarea oricărui activ digital.

Ce este Ethereum Mining?

Atât în cazul Bitcoin, cât și în cazul Ethereum, noua monedă (Bitcoin sau Ether) este creată printr-un proces numit „minerit”. Nodurile dintr-un blockchain trebuie să verifice tranzacțiile, fiind recompensate cu o monedă nouă.

Ethereum (ETH) și Ethereum Classic (ETC)

DAO, cea mai mare campanie de crowdfunding ether, a strâns  peste 150 de milioane de dolari, în monedă Ether, de la peste 11.000 de investitori. DAO a fost creat pentru a oferi finanțatorilor posibilitatea de a vota pentru care dApps meritau investiții banii virtuali, prin jetoane DAO. Însă a fost hack-uit cu 50 de milioane de dolari. Acest hack a dus la o divizare în comunitatea Ethereum, creând Ethereum (ETH) și Ethereum Classic (ETC).

Cum să stocați Ethereum?

Ether nu părăsește blockchain-ul Ethereum, deci nu este stocat fizic nicăieri. Dacă doriți să utilizați Ethereum, veți avea nevoie de un portofel (denumit și „adresă” Ethereum).

Portofelul Ethereum nu va conține Ether, ci va conține codurile necesare pentru a-l accesa, adică cheile private. Dacă îți pierzi cheile private, îți pierzi Etherul. Tipuri principale de portofele:

 • Portofele hardware sunt dispozitive de stocare fizică – stick USB. Ledger Nano X este unul dintre portofelele hardware care oferă stocare sigură a cheilor offline;
 • Portofele pentru desktop: Stocați cheile dvs. publice și private direct pe computer. Această opțiune utilizează o parolă pe care nu trebuie să o pierdeți. De asemenea, ocupă mult spațiu pe dispozitiv. Exodus este unul dintre portofelele pentru desktop recomandate;
 • Portofele mobile sunt utilizate pentru stocarea cheilor publice și private pe smartphone. Jaxx oferă utilizatorilor săi stocarea cheilor pentru până la 13 criptomonede diferite;
 • Portofele web: Stocați cheile private online – un exemplu în acest sens este platforma Coinbase. Acestea sunt tipul de portofel cel mai puțin sigur;
 • Portofele de hârtie: codurile de acces sunt scrie pe hârtie.

De unde se poate cumpăra Ethereum?

 • Casele de schimb de criptomonede, cum ar fi Coinbase, Gemini, Kraken, Bittrex, GDAX, Simplex, care cumpără și vând Ether contra cost. Le puteți utiliza pentru a cumpăra Ether cu moneda dvs. fiat (USD, EUR etc.), utilizând un card de credit/debit sau cu un transfer bancar;
 • Platformele de tranzacționare precum CEX.IO conectează cumpărătorul și vânzătorul, utilizând un intermediar (CEX). Sunt utilizate pentru a tranzacționa o criptomonedă cu alta. De exemplu, cumpărarea Ether cu Bitcoin;
 • Platformele peer-to-peer precum LocalEthereum, care permit cumpărătorilor și vânzătorilor să se contacteze direct pentru a negocia prețurile. Această opțiune este mai riscantă decât celelalte două, deoarece tranzacționați direct cu cineva pe care nu îl cunoașteți. Nu există intermediar, deci nu plătiți taxe, și puteți plăti și cu numerar.
 1. Ethereum vs. Bitcoin

În timp ce Bitcoin oferă o rețea pentru tranzacții financiare, Ethereum oferă o platformă pentru dezvoltarea descentralizată a aplicațiilor.

Bitcoin sunt bani virtuali. Blockchain-ul Bitcoin permite transferuri manuale de bani virtuali. Există o limită a numărului de Bitcoin care pot exista (21 de milioane), deci ar putea deveni un depozit de valoare, cum ar fi aurul sau diamantele. Timpul mediu pentru o tranzacție Bitcoin confirmată este de 10 minute.

Ether este combustibil digital pentru contractele inteligente automatizate ale rețelei Ethereum. De exemplu: Dacă Adrian vrea să-i plătească lui Marius 10 ETH pentru ca Marius să-i renoveze casa, el poate folosi un contract inteligent Ethereum. Tranzacția ar arăta astfel: DACĂ Marius renovează casa lui Adrian ATUNCI 10 ETH vor fi trimiși lui Marius.

Nu există nicio limită cu privire la cât de mult ether poate exista, iar timpul tranzacției Ethereum este foarte scurt – tranzacțiile inteligente alimentate cu Ether durează doar câteva secunde.

 

Putem concluziona, așadar, că Ethereum, blockchainul care permite utilizatorului să construiască contracte inteligente și dApp-uri, are potențialul de a schimba modul în care funcționează Internetul, reprezentând o alternativă la mediul online așa cum există el astăzi. Dacă va fi implementat la nivel global, în ce măsură, când, și dacă va reuși să înlocuiască modul clasic centralizat de funcționare a Internetului, acestea sunt întrebări care își vor găsi răspuns în timp.

 

Surse informații: Coincentral, Investopedia, Bitdegree