,

Ghidul Începătorului: Ce este Bitcoin?

Lansat ca software open-source în 2009, Bitcoin este prima criptomonedă din lume.

În acest articol puteți afla despre:

 1. Ce este Bitcoin?
 2. Cum poți cumpăra sau obține Bitcoin?
 3. Portofele Bitcoin. Cum puteți stoca Bitcoin?
 4. Primirea Bitcoin ca plată
 1. Ce este Bitcoin?

Bitcoin este definit ca o monedă digitală, care există doar electronic, și a fost creat de o persoană (sau un grup de persoane) necunoscută care utilizează pseudonimul Satoshi Nakamoto.

Prescurtare Bitcoin: BTC

Tranzacțiile se fac fără intermediari, adică fără bănci. Bitcoin poate fi folosit, de exemplu, pentru a rezerva locuri la hoteluri (Expedia), pentru a cumpăra mobilier (Overstock) și pentru a cumpăra jocuri (Xbox). Unii oameni cumpără Bitcoin doar ca investiție, sperând că va crește în valoare.

Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu are o autoritate centrală emitentă sau o instituție politică care să controleze cantitatea de bitcoin în circulație. Deținătorii de Bitcoin pot transfera bitcoini printr-o rețea peer-to-peer.

Bitcoin utilizează tehnologia peer-to-peer pentru a facilita plățile instantanee. Spre deosebire de moneda fiat (moneda clasică), Bitcoin este creat, distribuit, tranzacționat și stocat cu ajutorul unui sistem de registru public descentralizat cunoscut sub numele de blockchain. Atunci când un utilizator face tranzacții publice, codul său unic numit cheie publică este înregistrat pe blockchain, și nu informațiile personale.

Fiecare utilizator deține două chei, o cheie privată și una publică, pe care le utilizează pentru a produce o referință securizată a identității digitale. Această identitate este denumită „semnătură digitală” și este utilizată pentru autorizarea și controlul tranzacțiilor în lumea criptomonedelor.

Cheie criptografică publică (comparabilă cu un număr de cont bancar) reprezintă numărul contului dvs. Similar cu modul în care cineva ar trimite bani în contul dvs. bancar prin numărul de cont, cheia dvs. criptografică publică este informația pe care o dați cuiva pentru a primi criptomonede;

Cheie criptografică privată (comparabilă cu un cod ATM) este cheia care vă permite să cheltuiți Bitcoins și alte criptomonede. Atenție! Dacă cineva are acces la acesta, vă poate transfera (fura!) Bitcoins.

Piețele numite case de schimb bitcoin/exchange bitcoin permit oamenilor să cumpere sau să vândă bitcoins folosind diferite monede.

 1. Cum poți cumpăra sau obține bitcoin?

 • Cumpărați de pe o casă de schimb criptomonede: Coinbase, com, Etoro.com, Kraken etc. Poți cumpăra una, mai multe sau fracțiuni de criptomonede, iar la alegerea unei case de schimb trebuie să ții cont și de comisioanele percepute;
 • Transferuri / P2P Exchanges: oamenii își pot trimite bitcoini între ei utilizând aplicații mobile sau computerele lor. Există servicii de schimb peer-to-peer (P2P) care oferă o conexiune mai directă între utilizatori (de ex. Local Bitcoins);
 • Bancomate Bitcoin. Persoanele fizice pot introduce numerar în aparat și îl pot folosi pentru a cumpăra Bitcoin care este apoi transferat într-un portofel digital securizat. Bancomatele Bitcoin au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Există radar de ATM Bitcoin care poate ajuta la depistarea celor mai apropiate bancomate;
 • Lucrează pentru Bitcoins. Cei care lucrează pe cont propriu pot fi plătiți pentru un loc de muncă în Bitcoin. Există mai multe modalități de a realiza acest lucru, cum ar fi crearea oricărui serviciu de internet și adăugarea adresei portofelului Bitcoin pe site ca formă de plată. Cryptogrind, Coinality, Jobs4Bitcoins, parte a reddit.com, etc. prezintă locuri de muncă – freelance, part-time și full-time – care oferă plata în bitcoin, precum și alte criptomonede;
 • Mining (Minerit). Minerii de Bitcoin primesc Bitcoin ca recompensă pentru finalizarea „blocurilor” de tranzacții verificate care sunt adăugate la blockchain. Practic, minerii de Bitcoin își pun la dispoziție calculatoarele, serverele sau alte resurse necesare pentru a verifica dacă tranzacțiile cu Bitcoin efectuate sunt legitime. Mai multe despre Bitcoin mining puteți citi pe Investopedia.

ce este bitcoin

 1. Portofele Bitcoin. Cum puteți stoca Bitcoin?

 • Platformele de schimb;
 • Portofel privat, care poate fi Hard wallet: un USB care permite utilizatorilor să-și stocheze cheile criptografice offline și în afara schimburilor. De asemenea, puteți utiliza și Paper wallet. În ambele cazuri trebuie să aveți mare grijă de portofelul dvs. privat pentru a nu ajunge în posesia altcuiva și a pierde toți banii virtuali.

Ledger Nano X este unul dintre cele mai sigure portofele private. Vezi Review-ul Ledger Nano X aici: Ledger Nano X Review.

! Este recomandat să nu îți păstrezi investițiile pe platformele de exchange, ci să le muți într-un portofel privat virtual.

 1. Primirea Bitcoin ca plată

Bitcoin poate fi acceptat ca mijloc de plată pentru produsele vândute sau serviciile furnizate. Tranzacțiile pot fi gestionate cu terminalul hardware sau adresa portofelului prin coduri QR și aplicații cu ecran tactil.

 

Mulți dintre cei care susțin Bitcoin consideră că facilitează un sistem de plăți mult mai rapid, cu taxe reduse, pentru tranzacțiile din întreaga lume. Deși nu este susținut de niciun guvern sau bancă centrală, bitcoinul poate fi schimbat cu monede tradiționale.

 

Surse informații: Coincentral, Investopedia, CNN