Este Bitcoin o bulă?

Încă de la apariția Bitcoin foarte mulți se întreabă dacă investiția în această criptomonedă este sigură, iar una dintre cele mai frecvente întrebări este: Este Bitcoin o bulă?

Conform lucrării lui Charles Kindleberger „Manii, panici și crize: o istorie a crizelor financiare”, o bulă financiară poate fi definită ca „o creștere a prețurilor activelor care nu poate fi justificată de fundamentele sale”. O bulă economică tranzacționează un activ la un preț sau o gamă de prețuri care depășește cu mult valoarea intrinsecă a activului. În istoria financiară sunt mai multe exemple de bule tipice:

 • Bulbi de lalele olandeze – Mania lalelelor – 1636-1637;
 • Compania Mississippi – 1719-1720;
 • Bula prețului aurului – 1975-1982;
 • Bula Dotcom – 1995-2001;
 • Bula imobiliară SUA – 2000-2008.

Conform Investopedia: „În timpul unei bule, activele se tranzacționează de obicei la un preț sau într-un interval de preț care depășește cu mult valoarea intrinsecă a activului (prețul nu se aliniază la elementele fundamentale ale activului).”

Nasdaq definește o bulă ca fiind „un fenomen de piață caracterizat prin creșteri ale prețurilor activelor la niveluri semnificativ peste valoarea fundamentală a activului respectiv.”

Bula Bitcoin

Cât de mult este Bitcoin o bulă? Acest lucru este greu de stabilit acum, deoarece bulele sunt adesea identificate în mod concludent numai retrospectiv, odată ce a avut loc o scădere bruscă a prețurilor.

Însă ceea ce a devenit clar acum este faptul că Bitcoin crește rapid în fiecare an, deoarece există mii de dezvoltatori și colaboratori open source care lucrează la îmbunătățirea ecosistemului său. Pe de altă parte, Bitcoin are unele caracteristici ale unei bule, experimentând numeroase cicluri speculative de boom și bust (bule Bitcoin) în trecut, și mai are încă un drum lung de parcurs înainte de a deveni o monedă stabilă.

Iată câteva opinii ale unor specialiști financiari referitoare la Bitcoin ca bulă:

Strategul șef de investiții al Bank of America Securities, Michael Hartnett, a declarat că Bitcoin arată ca „mama tuturor bulelor”.

Harnett pare să utilizeze forța și viteza creșterii prețurilor Bitcoin ca bază pentru diagnosticul său. Însă aceasta nu este principala caracteristică a unei bule financiare.

Într-o notă citată pe Bloomberg, firma de administrare a investițiilor Man Group a spus: „De fiecare dată când o bulă Bitcoin izbucnește, o alta crește înapoi pentru a o înlocui … Această frecvență face ca Bitcoin să fie oarecum atipic în raport cu mari bule ale trecutului. ”

Numitorul comun al definițiilor bulei financiare este că un activ se află într-o bulă atunci când creșterea prețului său nu are legătură cu valoarea sa intrinsecă sau fundamentală. Deci, oricine spune că Bitcoin se află într-o „bulă” face o judecată cu privire la valoarea sa intrinsecă.

Care este valoarea intrinsecă a Bitcoin? Nimeni nu știe încă. Vorbim despre o tehnologie încă tânără, care evoluează odată cu cererea pentru aceasta. Cazurile de utilizare viitoare ale tehnologiei sunt încă neclare, la fel ca și locul ei în ecosistemul financiar. Iar caracteristicile de investiții unice ale Bitcoin și valorile necunoscute fac imposibilă aplicarea tehnicilor tradiționale de evaluare.

Trebuie reținut faptul că minerii de Bitcoin care își vând deținerile sunt adesea folosiți pentru a explica scăderile pieței. Transparența datelor din lanț ne permite să urmărim ieșirile de la adrese cunoscute de miner bitcoin la adrese de schimb cunoscute. Conturile din bazinele miniere susțin concluzia că minerii sunt mai susceptibili să vândă mai puține BTC în raliu, mai degrabă decât să facă dumping și să provoace scăderea prețului.

Bulă – Concept social

Unii analiști utilizează termenul „bulă” în sens social.

Economistul Robert Schiller definește o bulă speculativă ca fiind o „epidemie socială a cărei contagiune este mediată de mișcările prețurilor”. Schiller specifică „epidemie”, ceea ce implică participarea generală.

Cliff Asness, cofondatorul AQR Capital Management, spune, într-o lucrare din 2014 scrisă pentru Institutul CFA: „Faptul că o anumită instanță este o bulă nu va fi niciodată obiectiv, vom avea întotdeauna dezacord ex ante și chiar ex post. Dar, pentru a avea conținut, termenul bulă ar trebui să indice un preț pe care niciun rezultat rezonabil viitor nu îl poate justifica. ”

Întrebările reale care trebuie să-și găsească răspuns pentru a se putea stabili dacă Bitcoin este sau nu o bulă sunt următoarele: Care este „valoarea fundamentală” a unui bun care nu scade în valoare împreună cu moneda subiacentă, care nu suferă consecințele unei economii slabe și care nu poate fi cooptat pentru a oferi profit doar pentru câțiva oameni? Care este „valoarea intrinsecă” a unei tehnologii care permite, de asemenea, schimbul de informații auditabil, imuabil și rezistent la cenzură? Cum atribuiți un nivel de preț de bază unui jeton cripto?

Pentru ca Bitcoin să se afle într-un bulă, mișcările sale de prețuri nu trebuie să aibă legătură cu valoarea sa de bază. Având în vedere creșterea uimitoare a ofertei globale de dolari într-o perioadă de stagnare a cererii din cauza recesiunilor pe scară largă induse de pandemie și apariția probabilă a inflației alimentate de recuperare, care va fi dificil de controlat, s-ar putea argumenta că valoarea de bază a Bitcoin, ca potențială compensare a haosului economic următor, crește rapid. S-ar putea argumenta că mișcările prețurilor Bitcoin ajung la valoarea sa de bază.

Este Bitcoin o anti-bulă?

Se poate susține, de asemenea, că Bitcoin este o anti-bulă și că prețul său crește din cauza bulelor generate de alte părți ale economiei. Mulți investitori cumpără Bitcoin ca răspuns la ceea ce consideră a fi o bulă masivă de obligațiuni suverane, pe care cred că guvernul va încerca să o dezumfle imprimând bani.

Și în ceea ce privește acțiunile, evaluările de piață puternice ale companiilor tehnologice depind într-o mare măsură de ratele scăzute ale dobânzii, care ar putea avansa rapid în cazul în care bula obligațiunilor va exploda. Acest lucru ar face „alternative” precum Bitcoin chiar mai atractive.

Așadar, înainte de a stabili că Bitcoin se află într-o bulă, înainte de a afirma că prețul său actual nu reflectă în niciun fel utilitatea sa potențială într-o lume haotică și din ce în ce mai incertă, este indicat să ne întrebăm unde credem că se îndreaptă factorii de utilitate ai Bitcoin.

Așadar, trebuie să examinăm mai mult decât mișcările recente ale prețurilor. Bulele nu sunt despre prețuri, ci despre preț în raport cu valoarea.

Factori macroeconomici

Ratele mici, un dolar în scădere, de exemplu, și temerile legate de inflație determină investitorii să implementeze numerar cu randament redus în active cu randament mai ridicat, precum aurul și Bitcoin.

Managerilor de investiții le pasă mai mult de randamentele reale (ajustate pentru a elimina efectele inflației) decât de randamentele nominale. Faptul că randamentele reale sunt încă negative înseamnă că perspectiva inflației este dezactivată.

Bitcoin – acoperire împotriva inflației?

Valorile de volatilitate, cum ar fi primele de schimb de trezorerie, nu prezintă o prejudecată de acoperire pentru o mișcare semnificativă mai mare sau mai mică a ratelor. Aceasta înseamnă că volatilitatea pe piața ratelor rămâne foarte scăzută, sugerând că investitorii nu solicită încă o recompensă mai mare pentru creșterea riscului ratei dobânzii (sau a inflației).

Bitcoin atrage fluxuri instituționale mai mari deoarece produce randamente mari în comparație cu activele tradiționale. Randamentul relativ ridicat al Bitcoin compensează investitorii pentru volatilitate și riscul de inflație.

Ce spun investitorii despre Bitcoin ca bulă financiară:

 • Îl urmărim de mult timp, iar judecata noastră este că este o fiară unică, ca un magazin emergent de valoare, care îmbină unele dintre beneficiile tehnologiei și aurului. Da, este un atuu aparent fără sens – dar care are un sens absolut pentru modul în care vedem lumea. ” a spus Jonathan Ruffer, președintele Ruffer Investment Company;
 • De fiecare dată când o bulă Bitcoin izbucnește, o alta crește din nou pentru a o înlocui … Această frecvență face ca Bitcoin să fie oarecum atipic în raport cu marile bule din trecut.” Se menționează într-o notă de investiții a Grupului Man;
 • În opinia noastră, având în vedere volatilitatea lor ridicată și dimensiunea retragerilor din trecut, criptomonedele ar putea fi atractive pentru investitorii speculativi, dar nu sunt nici o alternativă adecvată la activele refugiu sigur și nici nu contribuie neapărat la diversificarea portofoliului.” spun strategii la UBS Asset Management;
 • Nici măcar nu știu suficient să spun asta cu încredere, dar voi spune totuși că sunt oarecum cinic că cineva va veni cu un model de evaluare foarte bun la prețul corect.” a spus Cliff Asness, cofondator al AQR Capital Management, într-un interviu Bloomberg;
 • Vorbind într-o emisiune la postul TV CNBC, Jeff Currie, de la compania Goldman Sachs, a declarat că piața criptomonedelor „devine mai matură”, dar mai are o cale de parcurs și că el crede că aproximativ 1% din plafonul actual al pieței Bitcoin a fost atribuit investitorilor instituționali;
 • Fondatorul Oak Tree Capital, Howard Marks, dezvăluie că fiul său „din fericire deține o sumă semnificativă pentru familia noastră”. El continuă spunând: „În cazul criptomonedelor, probabil că mi-am permis recunoașterea tiparului în jurul inovației financiare și al comportamentului speculativ al pieței – împreună cu conservatorismul meu natural – pentru a-mi produce poziția sceptică. … Astfel, am concluzionat (cu ajutorul lui Andrew) că nu sunt încă suficient de informat pentru a-mi forma o viziune fermă asupra criptomonedelor. În spiritul deschiderii minții, mă strădui să învăț ”.

Iată câteva evenimente din 2021 care au crescut recent valoarea Bitcoin:

 • Companiile mari, cum ar fi TeslaMastercardși BNY Mellon, au arătat în ultima perioadă sprijin pentru criptomonede. În luna februarie 2021 Tesla a dezvăluit că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și că intenționează să accepte moneda digitală ca plată pentru produsele sale, în timp ce Mastercard a spus că își va deschide rețeaua către unele monede digitale. PayPal și BNY Mellon au făcut, de asemenea, anunțuri referitoare la includerea criptomonedelor în portofoliul lor de produse și servicii. CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, a declarat că se are în vedere acceptarea criptomonedelor ca plată pentru serviciile Uber, dacă există cerere în acest sens.
 • Primul fond Bitcoin tranzacționat la bursă din lume a fost aprobat pe 11 februarie 2021 de către autoritatea de reglementare canadiană a valorilor mobiliare – Ontario Securities Commission (OSC). ETF Purpose Bitcoin este un fond Bitcoin tranzacționat pentru firma de investiții Accelerate Financial Technologies. Portofoliul și fondul ETF Purpose Bitcoin vor fi gestionate de Purpose Investments.

Aceste evoluții i-au determinat pe mulți investitori în criptomonede să creadă că ultima cursă a taurilor este diferită față de cele din trecut. Bitcoin a crescut la aproape 20.000 de dolari la sfârșitul anului 2017, ca mai apoi, în 2018, să piardă mai mult de 80% din valoarea sa. Susținătorii Bitcoin spun că, în timp ce momentul 2017 a fost determinat de speculațiile cu amănuntul, ciclul actual este alimentat de cererea investitorilor instituționali.

Concluzii

Criptomonedele sunt fundamental diferite de activele tradiționale. Găsirea unui răspuns la întrebarea „Este Bitcoin o bulă?” este dificil, deoarece, deși Bitcoin poate prezenta comportamente ale unei bule, nu a căzut încă complet, deci nu se poate ști cu siguranță. Poate fi o bulă, dar poate fi o clasă nouă de active, care este menită să treacă prin numeroase bule de preț înainte de a se maturiza.

Prin urmare, oricine dorește să-și investească banii în Bitcoin (BTC) ar trebui să respecte regula de aur: Nu investi niciodată mai mulți bani decât îți permiți să pierzi.

Surse informații: Cryptonews, Coindesk.