,

Elrond, criptomoneda românească lansată de un start-up din Sibiu, atinge capitalizare de 1 miliard de dolari

Criptomoneda EGLD lansată de start-up-ul sibian Elrond, care dezvoltă o tehnologie blockchain, a atins capitalizarea de 1 miliard de dolari.

În acest articol veți afla despre:

  1. Elrond, criptomoneda românească lansată de un start-up din Sibiu, atinge capitalizare de 1 miliard de dolari
  2. Ce este Elrond?
  3. Maiar – portofelul electronic care permite plăți digitale, dezvoltat de Elrond

 

1. Elrond, criptomoneda românească lansată de un start-up din Sibiu, atinge capitalizare de 1 miliard de dolari

Criptomoneda EGLD, lansată de compania sibiană de blockchain Elrond Network, a atins pe 28 ianuarie 2021, o capitalizare de piaţă de 1 miliard de dolari. „Elrond este la începutul unei perioade de ex­pansiune accel­erată, iar următorul pas pentru noi este lansarea apli­ca­ţiei de mobil Maiar. De la cărți, am trecut la eBooks, de la poștă la eMail, iar de la aur la eGold“, a declarat Beniamin Mincu, fon­da­tor şi CEO al Elrond Network, într-un comunicat de presă. Capitalizarea Elrond este dată de valoarea totală a monedelor digitale EGLD.
Evaluarea unei companii de tehnologie la peste 1 miliard de dolari reprezintă naşterea unui „Unicorn“, Elrond devenind astfel al doilea Unicorn românesc, după UiPath.

2. Ce este Elrond?

Elrond a fost fondată în 2018 de Beniamin Mincu împreună cu fratele său, Lucian Mincu, și antreprenorul Lucian Todea.

Proiectul Elrond Network  este axat pe stabilirea unui ecosistem bazat pe internet cu funcționalitate globală extinsă. La lansare în 2019, rețeaua își propunea să ofere suport pentru portofele mobile, integrarea portofelelor hardware, mesaje securizate P2P, swap-uri de token și stimulente de participare.

Elrond propune o platformă cu protocol de transfer de valoare scalabil, asociat cu implementarea mai ușoară a aplicațiilor descentralizate (dApps). Conceptele cheie sunt tehnologiile sale personalizate: Adaptive State Sharding și Secure Proof of Stake. Aceste tehnologii  ar trebuie să aducă viteza și performanța de securitate a unei rețele descentralizate la nivelurile oferite de omologii ei centralizați.

Elrond și Maiar utilizează criptomoneda eGold: EGLD

Blockchainul construit de sibi­e­nii de la Elrond își propune viteze de trans­fer de 1.000 de ori mai bune de­cât cele ale Bitcoin sau Ethereum, cu costuri mai mici. Rețeaua Elrond este capabilă să proceseze peste 15.000 de tranzacții pe secundă și poate scala cu cererea la peste 100.000 de tranzacții pe secundă.

Elrond își propune să ofere scalare liniară și performanță de tranzacționare aproape instantanee. Adaptive State Sharding ar trebui să ofere o performanță de randament maximă, bazată pe combinarea tuturor celor trei abordări existente de partajare (rețea/comunicații, tranzacții/procesare, stare/stocare). În același timp, platforma oferă cerințe de stocare reduse și suport pentru scalare liniară pe măsură ce mai multe noduri se alătură rețelei.

Elrond are ca obiectiv să ofere eficiență, prin minimizarea cerințelor energetice și de calcul pentru utilizarea serviciilor de rețea.

Elrond combină descentralizarea cu interoperabilitatea între lanțuri. Echipa Elrond își propune să ofere o descentralizare completă a platformei sale, urmărind să elimine schimburile și platformele de tranzacționare ca puncte principale de interoperabilitate între blockchain-uri. În schimb, rețeaua Elrond ar trebui să permită o comunicare nelimitată între diverse servicii externe prin implementarea de către platformă a mașinii virtuale Elrond (EVM). Elrond oferă suport pentru derularea contractelor inteligente scrise în Solidity for Ethereum, cu modificări mici sau deloc. Astfel utilizatorii ar trebui să poată face tranzacții sigure între jetoanele Elrond, Ethereum și ERC20 fără a fi nevoie de un schimb centralizat. De asemenea, la nivelul său de bază, mașina virtuală Elrond va avea un mecanism de adaptor care va comunica cu alte adaptoare individuale pentru fiecare lanț care își propune să funcționeze cu Elrond, chiar dacă nu este compatibil cu EVM-ul său.

Prezentare generală a arhitecturii lui Elrond

Arhitectura Elrond este alcătuită din mai multe componente cheie.

 Arhitectura Elrond

Utilizatorii și nodurile sunt entități principale în rețea. Utilizatorii au sarcina de a implementa tranzacții semnate pentru două activități principale care au loc în rețea: transferuri de valoare și executarea contractelor inteligente. Fiecare utilizator are un număr de perechi de chei publice – private și este identificat prin adresa contului său, care, la rândul său, este derivată din cheia publică. Nodurile sunt dispozitive din rețeaua Elrond care gestionează sarcinile care le sunt atribuite într-o manieră activă sau pasivă.

Validatorii participă activ la funcționarea rețelei Elrond, asigurând construirea consensului și generarea blocurilor. Abordarea Elrond cu privire la implementarea sharding este bazată pe obiectivele cheie pe care își propune să le atingă:

  • Scalabilitatea fără costuri de disponibilitate;
  • Trasabilitate și expediere instantanee;
  • Adaptabilitate;
  • Model dinamic.

Mecanismul SPoS al lui Elrond prezintă o îmbunătățire față de soluțiile existente pe piața tehnologiei blockchain. Elrond a introdus schema multi-semnătură Bellare și Neven, care ar trebui să reducă numărul de runde de comunicare ca parte a algoritmului de semnare.

Integrarea reală a rețelei urmărește promovarea arhitecturii interoperabile blockchain a proiectului, bazându-se pe scalabilitate și eficiență. Atât startup-urile, cât și sistemele de afaceri mai mari vor putea utiliza rețeaua Elrond ca platformă pentru dezvoltarea și implementarea descentralizată a aplicațiilor, cu opțiunea adăugată de integrare a componentelor sale cu produsele și serviciile sale.

3. Maiar – portofelul electronic care permite plăți digitale, dezvoltat de Elrond

Elrond a ajuns printre primele 50 de proiecte criptomonede/blockchain din lume. Elrond se vrea a fi o componentă de bază a unei economii digitale deschise, accesibile la nivel global. Recent Elrond a lansat și propriul e-wallet, o aplicație mobilă unde utilizatorii își pot păstra diferite criptomonede, inclusiv EGLD. Portofelul digital are denumirea de Maiar , iar momentan există o campanie promoțională prin care utilizatorii care achiziționează monede EGLD în valoare de 200$ vor primi un bonus de 10$ . Așadar, românii de la Elrond au planuri mari. Cum va evolua proiectul românesc și la ce nivel va ajunge aplicabilitatea sa vom vedea în timp.

 

Surse date și informații: Ziarul Financiar, CryptoNews, Elrond, Start up Cafe