El Salvador este prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată

Parlamentarii din Congresul țării din America Centrală au votat în favoarea Legii Bitcoin, cu o majoritate de 62 din 84 din voturi.

Adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată înseamnă că moneda digitală va fi acceptată peste tot în El Salvador pentru bunuri și servicii, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială actuală a țării. Prețul Bitcoin a crescut cu 5%, până la 34.239,17 dolari, la scurt timp după vot, iar în momentul scrierii acestui articol criptomoneda se tranzacționează cu 34.730 de dolari.

Președintele El Salvador a anunțat într-o postare pe Twitter rezultatul votului Legii Bitcoin.

El Salvador a devenit, astfel, prima țară din lume care a clasificat oficial Bitcoin ca monedă legală. „Scopul acestei legi este de a reglementa Bitcoin ca mijloc legal nerestricționat, cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție și la orice titlu pe care persoanele fizice sau juridice publice sau private îl necesită”, se arată în lege. Prețurile pot fi acum afișate în Bitcoin, contribuțiile fiscale pot fi plătite cu moneda digitală, iar schimburile în Bitcoin nu vor fi supuse impozitului pe câștigurile de capital. Cursul de schimb cu dolarul SUA „va fi stabilit în mod liber de piață”, conform legii propuse. Legea mai spune că statul va „promova instruirea și mecanismele necesare pentru ca populația să poată accesa tranzacțiile cu Bitcoin”.

Bitcoin va deveni mijloc legal de plată, alături de dolarul SUA, în 90 de zile. Noua lege înseamnă că fiecare companie trebuie să accepte Bitcoin ca mijloc legal de plată pentru bunuri sau servicii, cu excepția cazului în care nu este în măsură să furnizeze tehnologia necesară pentru a face tranzacția.

Moneda digitală Bitcoin este văzută ca o modalitate de a crește incluziunea financiară. “Va aduce incluziune financiară, investiții, turism, inovație și dezvoltare economică pentru țara noastră“, a declarat președintele Bukele într-un tweet cu puțin timp înainte de vot. El a spus că această mișcare va deschide serviciile financiare pentru 70% dintre salvadorenii care nu au conturi bancare.

 

Citeste si: Binance Review 2021 – 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te înregistra

 

Președintele  El Salvador a declarat, de asemenea, că guvernul a făcut istorie și că această mișcare va facilita trimiterea banilor acasă de salvadorenii care trăiesc în străinătate. Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe remitențele sau pe banii trimiși acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al țării. Peste două milioane de salvadoreni trăiesc în afara țării, dar continuă să păstreze legături strânse cu locul lor de naștere, trimitând acasă peste 4 miliarde de dolari (2,8 miliarde de lire sterline) în fiecare an.

Decizia lui Bukele de a trimite legea spre vot în Congresul țării vine după ce a anunțat săptămâna trecută că El Salvador a încheiat un parteneriat cu compania de portofele digitale Strike pentru a construi infrastructura financiară modernă a țării, utilizând tehnologia Bitcoin.

În aprilie 2021, Bitcoin a atins un nivel record de 64.829,14 dolari, dar de atunci a scăzut cu aproape jumătate, potrivit datelor CoinDesk. Criptomoneda este încă în creștere cu peste 230% în ultimele 12 luni. Această creștere a fost atribuită mai multor factori, inclusiv creșterea interesului investitorilor instituționali și a companiilor mari, cum ar fi Tesla și Square, care cumpără Bitcoin.

Pe Twitter, unii observatori financiari au descris adoptarea legii ca o realizare remarcabilă, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la volatilitatea criptomonedei.

Moneda digitală Bitcoin a cunoscut fluctuații mari de valoare de-a lungul timpului. Însă, odată cu creșterea interesului pentru criptomonede atât în rândul populației, cât și în rândul companiilor și instituțiilor, majoritatea băncilor centrale din lume analizează în prezent posibilitatea de a-și crea propriile valute digitale.

 

Surse informații: CNBC, BBC