,

Cum poți mina Ethereum?

Pentru a extrage Ethereum, aveți nevoie de computere specializate care pot efectua calculele necesare pentru crearea de noi jetoane pe blockchain, în timp util, precum și de o cantitate semnificativă de energie electrică, care este necesară pentru a rula echipamentul continuu. Toate acestea se adaugă la costuri inițiale semnificative.

În acest articol veți afla despre:

  1. Cum poți mina Ethereum?
  2. Întrebări frecvente despre mineritul Ethereum

 

1. Cum poți mina Ethereum?

Mineritul asigură că rețeaua ajunge la un consens cu privire la fiecare schimbare efectuată în sistem. Ethereum nu alimentează doar o criptomonedă, ci oferă, de asemenea, o platformă pentru construirea de aplicații descentralizate, care oferă utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor, eliminând intermediarii.

Minerii sunt plătiți cu jetoane noi ale criptomonedei pe măsură ce computerele lor efectuează calcule care le deblochează. De aceea, majoritatea oamenilor își asumă inițiativa. Minerii utilizează calculatoarele în încercarea de a câștiga Ether, simbolul nativ al Ethereum. Ei trebuie să încerce un număr imens de probleme de calcul până când unul deblochează un lot nou de active.

Teoretic, oricine își poate seta computerele să se concentreze pe aceste puzzle-uri criptografice, ca o modalitate de a câștiga recompense. Câștigul este că mineritul pe blockchain-uri publice importante tinde să necesite din ce în ce mai multă putere în timp. Pe măsură ce mai mulți oameni investesc în hardware mai puternic pentru extragerea criptomonedelor, calculele devin mai dificile. Este foarte puțin probabil ca minerii care utilizează computere obișnuite să câștige.

Alegerea hardware-ului pentru minerit

Înainte de a începe, veți avea nevoie de hardware special pentru computer pentru a mina criptomonede. Există trei tipuri de hardware pentru minerit:

  • CPU-uri;
  • GPU-uri, care sunt mai rapide decât procesoarele;
  • ASIC-urile sunt chiar mai rapide și mai puternice decât GPU-urile.

GPU-urile și ASIC-urile se mândresc cu un hashrat mai mare, ceea ce înseamnă că pot ghici mai repede răspunsurile la puzzle. În acest moment GPU-urile și ASIC-urile sunt singura opțiune rentabilă pentru minerii de Ether deoarece CPU-urile nu mai sunt suficient de puternice.

Alegerea unui GPU reprezintă o decizie complexă și trebuie să aflați informații despre care sunt cele mai profitabile, în funcție de câte hash-uri poate calcula GPU pe secundă, în funcție de consumul de energie și de cheltuiala inițială.

Dacă doriți să configurați o platformă minieră, compusă din mai multe GPU-uri, calculați dacă această investiție este profitabilă. Calculați dacă Ether câștigat la un anumit hashrat este suficient pentru a obține profit, după ce reduceți costurile de instalare și de electricitate.

Instalarea software-ului Ethereum

După ce ați selectat un anumit hardware pentru minerit, următorul pas este instalarea software-ului de minerit. Minerii trebuie să instaleze un client Ethereum pentru a se conecta la rețeaua Ethereum. O conexiune la internet este vitală pentru mineri. Programatorii familiarizați cu linia de comandă pot instala Geth, un software care rulează un nod Ethereum scris în limbajul de script Go, sau oricare dintre ceilalți clienți Ethereum, cum ar fi Parity sau OpenEthereum.

Odată instalat software-ul, nodul dvs. se poate conecta la rețeaua Ethereum, unde poate comunica cu alte noduri, pentru a descoperi ultimele tranzacții și blocuri. În plus față de extragerea Ether, un client oferă o interfață pentru implementarea propriilor contracte inteligente și trimiterea de tranzacții utilizând „linia de comandă”, o interfață pe care programatorii o pot utiliza pentru a tasta comenzi către computer.

Minerii aspiranți trebuie apoi să instaleze software-ul oficial de minerit, Ethminer. Odată instalat, nodul dvs. va juca oficial un rol în securizarea rețelei Ethereum. Pentru instrucțiuni mai detaliate cu privire la oricare dintre cele de mai sus, vizitați site-ul oficial Ethereum.

Alăturarea la o piscină minieră

În calitate de miner, este puțin probabil să reușiți să extrageți Ether singur. De aceea, minerii își „reunesc” puterea de calcul în „bazine miniere”, pentru a-și îmbunătăți șansele de a rezolva puzzle-urile criptografice și de a câștiga Ether, apoi împart profiturile proporțional cu câtă putere a contribuit fiecare miner. Există mulți factori implicați în aderarea la un grup minier. Este posibil ca fiecare grup să nu aibă o

existență permanentă, iar puterea de calcul a fiecărui grup să se schimbe în mod constant, deci există o serie de factori care decid să decidă la care să se alăture. De reținut este că bazinele miniere au structuri de plată diferite și că percep taxe miniere.

Astăzi cele mai populare bazine miniere sunt:

  • Etermina
  • F2Pool
  • Sparkpool
  • Nanopool

Piscinele miniere au în general un proces de înscriere pe site-ul lor web, astfel încât minerii să se poată conecta la piscină și să înceapă exploatarea.

Găsiți energie electrică ieftină

Celălalt cel mai mare cost minier este electricitatea. Mulți mineri profitabili caută reduceri la electricitate, fie mutându-se în regiuni din  lume cu electricitate mai puțin costisitoare, fie prin exploatarea surselor de energie regenerabile.

2. Întrebări frecvente despre mineritul Ethereum

  • Este profitabilă exploatarea Ethereum?

Răspunsul este complex. Există multe variabile pe care minerii trebuie să le ia în considerare atunci când încep activitatea de exploatare, cum ar fi cât de mult valorează Ether la un moment dat și costul energiei electrice.

  • Cum ar putea upgrade-ul Ethereum „ProgPoW” să aibă impact asupra mineritului?

ProgPoW este o propunere de upgrade Ethereum care, dacă ar fi implementată, i-ar îngreuna pe cei mai puternici mineri. Motivul este menținerea rețelei descentralizată, încercând să asigure că nimeni din rețea nu primește prea multă putere.

Pe scurt, minerii care utilizează ASIC (hardware chiar mai puternic pentru minerit decât GPU) sunt cei care ar fi afectați. ASIC-urile lor  nu vor mai putea fi utilizate pentru extragerea Ether.

  • Cum va avea un impact Ethereum 2.0 asupra mineritului?

Actualizarea Ethereum 2.0 a început să fie lansată pe 1 decembrie 2020. Actualizarea va avea impact asupra mineritului chiar mai drastic decât ProgPoW. Odată ce Ethereum 2.0 este complet lansat, obiectivul este eradicarea completă a minerilor, deschizând o cale către o metodă mai eficientă din punct de vedere energetic de menținere a integrității blockchain-ului Ethereum.

 

Sursă informații: Coindesk