,

Cum funcționează Ethereum?

Multe dintre aplicațiile pe care le utilizăm în fiecare zi sunt oferite de companii care fac ca aplicațiile să funcționeze. YouTube stochează videoclipuri pe care oamenii le pot viziona iar facebook stochează și analizează informații personale detaliate despre utilizatorii săi.

Ethereum este o platformă care își propune să faciliteze crearea de aplicații care nu sunt gestionate sau controlate de o singură entitate. În schimb, acestea sunt guvernate de cod. O infrastructură mondială ajută aceste aplicații să funcționeze.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ethereum: Prezentare generală
  2. Cum funcționează Ethereum?
  3. Întrebări frecvente despre Ethereum

 

1. Ethereum: Prezentare generală

Ethereum împrumută mult din protocolul Bitcoin și din tehnologia sa de bază blockchain, dar adaptează tehnologia pentru a sprijini aplicații dincolo de bani. Un blockchain este o listă descentralizată în continuă creștere a înregistrărilor tranzacțiilor. O copie a blockchain-ului este deținută de fiecare computer într-o rețea condusă de voluntari de oriunde din lume. Acest aparat global înlocuiește intermediarii.

Ethereum este compus din mai multe componente-cheie:

  • Contractele inteligente reprezintă reguli care reglementează în ce condiții au loc tranzacțiile;
  • Mașina virtuală Ethereum (EVM) reprezintă partea din Ethereum care execută regulile Ethereum și se asigură că o tranzacție sau un contract inteligent trimis respectă regulile;
  • Blockchain-ul Ethereum reprezintă întregul istoric al Ethereum – fiecare tranzacție și apel de contract inteligent sunt stocate în blockchain;
  • Ether este simbolul Ethereum, criptomoneda care este necesară pentru a face tranzacții și a executa contracte inteligente pe Ethereum;
  • Dovada muncii reprezintă modelul de consens Ethereum și ține împreună întregul sistem, asigurând că toată lumea din rețea respectă regulile.

Se preconizează că dezvoltatorii Ethereum vor adopta unele schimbări radicale în următorii ani. Ethereum 2.0 va actualiza modul în care funcționează Ethereum, în special dovada de lucru.

2. Cum funcționează Ethereum?

Contractele inteligente Ethereum

Contractele inteligente permit codificarea condițiilor în care banii se pot deplasa în cadrul rețelei fără a fi necesar un intermediar.

Ethereum își propune să extindă contractele inteligente prin abstractizarea designului Bitcoin, astfel încât dezvoltatorii să poată utiliza tehnologia pentru mai mult decât simple tranzacții, extinzându-și utilizarea la acorduri cu pași suplimentari și noi reguli de proprietate. De exemplu, împrumuturile flash utilizează contracte inteligente pentru a aplica o regulă conform căreia banii nu vor fi împrumutați decât dacă împrumutatul îi restituie.

Unele servicii Ethereum, cum ar fi Compound, permit utilizatorilor să dea cu împrumut sau să ia cu împrumut bani prin contracte inteligente care gestionează banii.

În timp ce această flexibilitate a contractelor inteligente este inovația principală a Ethereum față de Bitcoin, unii cercetători și dezvoltatori au criticat această decizie de proiectare, argumentând că deschide posibilitatea unor vulnerabilități de securitate mai mari.

Blockchain-ul Ethereum

Istoria tuturor contractelor inteligente este stocată pe blockchain-ul Ethereum. Structura blockchain-ului Ethereum este foarte asemănătoare cu cea a Bitcoin, reprezentând o înregistrare comună a întregului contract inteligent și a istoricului tranzacțiilor.

Sute de voluntari din întreaga lume stochează o copie a blockchain-ului Ethereum. Aceasta este o caracteristică care face ca Ethereum să fie descentralizat. Acestea sunt „nodurile” în rețeaua Ethereum. De fiecare dată când este utilizat un contract inteligent Ethereum, o rețea de mii de computere îl procesează, asigurându-se că utilizatorul respectă regulile.

Toate aceste noduri sunt conectate. Pe lângă stocarea acestor date, fiecare nod Ethereum urmează același set de reguli pentru acceptarea tranzacțiilor și derularea contractelor inteligente.

Spre deosebire de Bitcoin, nodurile Ethereum stochează mai mult decât detalii despre tranzacții. Rețeaua trebuie să țină evidența „stării” – sau a informațiilor actuale – a tuturor acestor aplicații, inclusiv a soldului fiecărui utilizator, a întregului cod de contract inteligent, în care este stocat totul și a oricăror modificări efectuate.

Informații stocate în fiecare nod:

  • Conturi: fiecare utilizator poate avea un cont, care arată cât de mult Ether deține;
  • Codul de contract inteligent: Ethereum stochează contracte inteligente, care descriu regulile care trebuie îndeplinite pentru ca deblocarea și transferul banilor;
  • Starea contractului inteligent: starea contractelor inteligente.

Mașina virtuală Ethereum (EVM)

Fiecare nod Ethererum are, de asemenea, o mașină virtuală Ethereum (EVM) care execută contractele inteligente. Toate nodurile rulează în mod sincronizat.

EVM poate executa cel puțin 140 didiferite „coduri opționale”, fiecare dintre acestea putând executa o anumită sarcină, cum ar fi adăugarea de numere sau stocarea datelor.

Tranzacții cu Ether și Ethereum. Cum interacționează utilizatorii cu Ethereum?

Utilizarea contractelor inteligente și utilizarea aplicațiilor Ethereum necesită bani sub formă de Ether, simbolul nativ al Ethereum. Ether este necesar pentru a face aproape orice pe Ethereum, iar atunci când este utilizat pentru a executa contacte inteligente în rețea, este adesea denumit „gaz”. Ehter poate fi utilizat pentru a apela contracte inteligente.

Ethereum utilizează conturi pentru a stoca Ether, similar conturilor bancare.

Există două tipuri de conturi:

  • Conturi deținute extern (EOA): conturile pe care utilizatorii le utilizează pentru deținerea și trimiterea Ether;
  • Conturi contractuale: conturi separate care dețin contracte inteligente și care pot fi declanșate de tranzacții de la EOA sau alte evenimente.

Apelarea la contracte inteligente nu este gratuită. Fiecare tranzacție costă o cantitate de Ether. Iar când Ethereum este aglomerat, taxele cresc.

Dovada muncii Ethereum

Așa cum am menționat mai sus fiecare nod din rețea deține o copie a istoriei tranzacțiilor și a contractelor inteligente ale rețelei. De fiecare dată când un utilizator efectuează o acțiune, toate nodurile din rețea trebuie să ajungă la un acord că această schimbare a avut loc.

Algoritmul dovadă a muncii, pus în practică mai întâi de Bitcoin, este cel care menține sincronizate aceste noduri.

Minerii sunt cei care împiedică comportamentul rău – de exemplu se asigură că nimeni nu își cheltuie banii de mai multe ori, iar mașina virtuală Ethereum execută un contract cu orice reguli programate inițial de dezvoltator.

Dezvoltatorii Ethereum urmăresc, însă, să treacă la un alt algoritm, dovada mizei, sperând astfel că vor consuma mai puțină energie și că va fi mai sigur. Algoritmul este controversat în unele cercuri. Criticii susțin că dovada mizei nu s-a dovedit a funcționa sau a fi la fel de sigură ca dovada muncii. Cu toate acestea, schimbarea va avea loc treptat odată cu actualizarea la Ethereum 2.0, care a început pe 1 decembrie 2020.

3. Întrebări frecvente despre Ethereum

  • Cum va schimba Ethereum 2.0 modul în care funcționează Ethereum?

Când va fi implementat complet (estimat în câțiva ani), Ethereum 2.0 va schimba foarte mult modul în care funcționează acum Ethereum. O limită principală a Ethereum este că nu poate sprijini mai mulți utilizatori simultan.

Chiar și în cazul Ethereum 2.0, rămâne de văzut dacă Ethereum poate depăși aceste obstacole până la punctul în care aplicațiile acceptate de rețea vor putea gestiona utilizarea la scara aplicațiilor obișnuite precum Instagram sau YouTube.

  • De ce au crescut recent taxele pe gaz Ethereum?

Aceasta este o parte integrantă a Ethereum. Cu cât sunt mai mulți oameni care utilizează simultan platforma, cu atât sunt mai mari taxele medii sau costul „gazului”. Acest lucru se datorează faptului că există câteva mii de noduri Ethereum și că fiecare nod compilează și execută același cod. Însă dezvoltatorii încearcă să o facă mai ieftină.

  • Unde pot afla mai multe despre cum funcționează Ethereum?

Carta albă Bitcoin și Ethereum oferă o bază solidă pentru mecanica blockchain-urilor și a contractelor inteligente. Poți citi, de asemenea, și articolul nostru despre Ghidul începătorului: Ce este Ethereum?   și poți urmări secțiunea de știri a site-ului nostru pentru a fi la curent cu noutățile referitoare la Ethereum.

 

Sursă informații: Coindesk