Cele mai bune portofele electronice pentru Bitcoin

portofele criptomonede bitcoin

Dacă te-ai hotărît să cumperi Bitcoin trebuie să știi că pentru aceasta ai nevoie de un portofel electronic.

În acest articol vei afla despre:

 1. Ce este un portofel electronic pentru criptomonede?
 2. Tipuri de portofele pentru criptomonede
 3. Cum să alegeți un portofel electronic pentru criptomonede?
 4. Cele mai bune portofele electronice pentru Bitcoin
 5. Cele mai bune portofele Bitcoin din 2021
 6. Principii de securitate pentru utilizarea Portofelelor electronice

 

 1. Ce este un portofel electronic pentru criptomonede?

Dacă investești în criptomonede vei avea nevoie de un loc unde să îți stochezi banii și o modalitate de a trimite sau primi criptomonede.

Un portofel Bitcoin/criptomonedă este primul pas pentru a utiliza Bitcoin sau alte criptomonede. De ce? Un „portofel” este practic echivalentul unui cont bancar. Vă permite să primiți Bitcoin și alte monede, să le stocați și apoi să le trimiteți altora.

Majoritatea portofelelor nu vă oferă posibilitatea de a cumpăra și vinde bitcoin. Deci, dacă doriți fonduri în portofel, va trebui să achiziționați de pe o platformă de schimb și să trimiteți monedele în portofel. Unele portofele vă permit să cumpărați și să vindeți Bitcoin cu o platformă integrată, altele sunt proiectate doar pentru depozitare.

Portofelele Cripto sunt disponibile în mai multe forme: hardware, web, mobile, desktop, hârtie.

Portofelele conțin chei private, coduri secrete care vă permit să vă cheltuiți monedele. În realitate, nu monedele trebuie stocate și securizate, ci cheile private care vă oferă acces la ele. Un portofel cripto sau Bitcoin este pur și simplu o aplicație, un site web sau un dispozitiv care gestionează cheile private.

Ce sunt cheile de portofel Cripto?

O cheie de portofel cripto este o serie lungă de litere și numere care vă deblochează portofelul.

În unele cazuri, o frază de acces, alcătuită dintr-o listă lungă de cuvinte fără legătură, este utilizată pentru a debloca portofelul dvs. cripto.

Atenție! Oricine vă cunoaște sau vă poate accesa cheia privată poate controla moneda stocată în portofelul dvs. cripto. Doar cheia este necesară pentru acces. Cheia dvs. este, de asemenea, utilizată pentru a vă genera adresa portofelului. Adresa portofelului este un ID asociat portofelului dvs. care direcționează plățile către sau din portofelul dvs.

Portofelele Bitcoin pot fi utilizate pentru: plăți produse cu Bitcoin transferând plata dvs. către comercianții care acceptă criptomonede și/sau pentru primirea de depozite Bitcoin.

 1. Tipuri de portofele pentru criptomonede

 • Portofele fierbinți (Hot Wallet/Software). Aceste tipuri de portofele utilizează chei care au fost create sau sunt stocate pe un dispozitiv care are acces la internet. Este considerat cel mai puțin sigur tip de portofel, dar este, de asemenea, cel mai popular datorită utilității și comodității sale. Portofelele fierbinți sunt indicate în cazul în care efectuați plăți frecvente, dar nu sunt o alegere bună pentru stocarea sigură a Bitcoin;
 • Portofele reci (Cold Wallet/Hardware/Paper). Portofelele reci folosesc chei create pe un dispozitiv care nu a avut niciodată acces la internet. Exemple de portofele reci sunt portofelele hardware, cum ar fi o unitate USB portabilă sau un dispozitiv cu carduri inteligente sau portofelele din hârtie (chei scrise numai pe hârtie).

Portofele hardware, portofele software și platformele online

Atât portofelele hardware, cât și cele software stochează informațiile care acordă accesul la cheile criptografice din blockchain: cheile dvs. publice și private.

Portofelele hardware (Cold Wallet) sunt articole fizice. Aceasta este adesea o unitate USB.

Portofelele hardware sunt considerate cele mai sigure. Generarea și stocarea cheilor private offline folosind un portofel hardware, precum și crearea unui cod de recuperare asigură securitatea acestora.

Portofelele software (Hot Wallet) sunt programe sau aplicații pe care le descărcați pe computer sau pe dispozitivul mobil. Portofelele software folosesc criptarea pentru a vă proteja criptomonedele.

 1. Cum să alegeți un portofel electronic pentru criptomonede?

Există câțiva factori de luat în considerare atunci când alegeți portofelul cripto potrivit pentru dvs. Portofelul trebuie să aibă următoarele caracteristici:

 • Copia de rezervă a cheilor. Cheia portofelului dvs. este singurul mod în care vă puteți accesa portofelul și moneda deținută în portofel. Dacă nu aveți cheia, nu vă puteți accesa banii. Nu există un birou de asistență pentru a apela și niciun instrument de recuperare a e-mailurilor. De aceea trebuie să faceți imediat o copie de siguranță a cheii portofelului sau a parolei și să le păstrați în siguranță;
 • Autentificare cu 2 factori. Poate fi un cod trimis pe telefon sau poate necesita o amprentă. Dacă cineva a avut parola dvs. sau a reușit să vă spargă parola, ar trebui să treacă de al doilea nivel de autentificare, de obicei un cod trimis pe telefonul dvs. care trebuie introdus într-un câmp de conectare înainte ca accesul la portofel să fie acordat;
 • Ce și câte criptomonede permite;
 • Portofelul permite să cumpărați și să vindeți Bitcoin cu o platformă integrată, sau e proiectat doar pentru depozitare?;
 • Durabilitate (portofelele din oțel sunt cele mai durabile);
 • Suport pentru mai multe semnături. În unele cazuri, un portofel criptografic este deținut de mai multe persoane, cum ar fi de exemplu parteneri de afaceri, puteți seta securitatea portofelului pentru a necesita mai multe chei înainte de acordarea accesului. Acest lucru împiedică orice persoană să cheltuiască fondurile într-un mod neautorizat sau să transfere fondurile către un alt portofel.
 1. Cele mai bune portofele electronice pentru Bitcoin

Portofele hardware:

Produse de compania Ledger, dispozitivele portabile sunt foarte sigure. Au afișaj LED pentru validarea plății și cod PIN pentru confirmare.

Ca o altă metodă de securitate, Ledger Nano S oferă și autentificare cu 2 factori. Dispozitivul are propriul sistem de operare, BOLOS, care acceptă Windows (7+), Mac (10.8+) și Linux. Acceptă o multitudine de cele mai bune criptomonede și este ușor de utilizat prin compatibilitatea USB. Portofelele hardware Ledger poate fi conectat cu ușurință la un computer  sau smartphone și gestionat prin intermediul aplicației însoțitoare Ledger Live. Ledger a vândut peste 1.000.000 de dispozitive la nivel global.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

 • Trezor One

Trezor One, de la SatoshiLabs, a fost proiectat și creat în Republica Cehă. Oferă un afișaj LED, o interfață ușor de utilizat, precum și un cod PIN pentru accesarea portofelului și permite autentificarea cu doi factori atunci când vă verificați achiziția.

Este compatibil cu Windows, Mac și Linux și oferă peste 500 de alte monede posibile de păstrat și tranzacționat. La fel ca orice alt portofel hardware, dispozitivul necesită ca computerul dvs. să fie conectat la internet și conectat prin USB.

 • Trezor Model T

Dacă doriți să investiți mai mulți bani pentru a vă asigura activele digitale, acest portofel poate fi alegerea potrivită datorită măsurilor îmbunătățite de securitate și a interfeței user-friendly cu ecran tactil ușor de utilizat.

Modelul T oferă disponibilitatea a aproximativ 500 de monede diferite, adăugând în același timp mai multe straturi de securitate. Pentru a vă conecta chiar dispozitivul prin USB, trebuie să introduceți un cod PIN. Dispune de asemenea de un card de recuperare a parolelor de 12 cuvinte care vă permite să faceți o copie de rezervă a monedelor dvs. în cazul în care uitați parola.

Atenție! Introduceți codul PIN corect, deoarece de fiecare dată când îl introduceți incorect sunteți blocat pentru o perioadă de timp.

 • KeepKey

Creat de o filială a bursei Shaftshift, KeepKey evidențiază diferențele notabile pe care dispozitivul său le are față de concurenții săi. Lansat în 2015, KeepKey a menționat că măsurile sale de securitate erau mult mai puternice decât Trezor sau Ledger. KeepKey nu are un sistem de operare. Deși securitatea rămâne un avantaj în utilizarea KeepKey, un dezavantaj major este disponibilitatea a doar 35 de criptomonede.

 • Portofele hardware din oțel: Billfodl, Cryptosteel, Cryptotag.

Paper Wallet OpenDime. Puteți adăuga la el cât de mult Bitcoin doriți și de câte ori doriți, cu toate acestea puteți cheltui din acesta o singură dată. În acel moment, cheia privată este expusă și fondurile nu mai sunt sigure. Din această cauză, este bine să trimiteți toate monedele la o nouă adresă. Portofelele de hârtie păstrează cheile dvs. publice și private pe o foaie simplă de hârtie, dar pot fi modificate pentru a include un cod QR pentru a transfera date.

 

Portofelele mobile. Deși convenabile, portofelele criptografice mobile au potențiale vulnerabilități de securitate. Telefoanele sunt adesea pierdute sau pierdute. Iar dacă cheia portofelului este stocată doar pe telefon, un telefon rupt sau pierdut face portofelul permanent inaccesibil. Dacă alegeți un portofel mobil, luați în considerare limitarea cantității de monedă pe care o depozitați în acel portofel.

 

Citeste si Ledger Nano X Review

Portofele Bitcoin pentru iOS și iPhone

Apple a interzis portofelele Bitcoin din App Store în februarie 2014, dar și-a anulat decizia câteva luni mai târziu. Acum există o multitudine de opțiuni pentru utilizatorii iOS:

 • BRD este considerat unul dintre cele mai bune portofele Bitcoin pentru iPhone. Este open source și oferă utilizatorului control deplin asupra cheilor sale private;
 • Edge este un portofel Bitcoin ușor de utilizat pentru iPhone și Android. Portofelul creează copii de siguranță automate;
 • Blockstream Green este un portofel Bitcoin puternic pentru iOS, Android și Desktop. Este foarte ușor de utilizat și poate fi configurat în câteva minute;
 • Aqua este un nou portofel realizat de Blockstream ca o modalitate de a oferi un portofel mai friendly decât Blockstream Green.

Portofele Bitcoin Android

Există o gamă largă de portofele Android. Deoarece portofelele Bitcoin au fost inițial interzise de Apple, dezvoltatorii s-au îndreptat către Android:

 • BRD oferă utilizatorului controlul cheilor private, o interfață ușor de utilizat și suport pentru coduri de acces;
 • Edge este un portofel Bitcoin ușor de utilizat pentru iPhone și Android;
 • Blockstream Green este un portofel Bitcoin puternic pentru iOS, Android și Desktop.

Portofelul Bitcoin

Portofelul Bitcoin sau „Portofelul Schildbach”, a fost primul portofel Bitcoin mobil. Portofelul Bitcoin este mai sigur decât majoritatea portofelelor Bitcoin mobile, deoarece se conectează direct la rețeaua Bitcoin. Portofelul Bitcoin are o interfață simplă și caracteristici care îl fac un portofel excelent și un instrument educațional foarte bun pentru începătorii Bitcoin.

Platformele online de Exchange criptomonede sunt o altă opțiune de a stoca criptomonede.

Dintre platformele de exchange criptomonede, pe care puteți și stoca, sunt recomandate Etoro, Coinbase, Gemini. Este recomandat ca, după ce ați cumpărat, să trimiteți Bitcoin de pe aceste platforme către portofelul dvs. hardware.

 1. Cele mai bune portofele Bitcoin din 2021

 • Trezor: Cel mai bun pentru portofelul hardware pentru securitate:

Portofelul hardware Trezor este un dispozitiv pe care vă stocați Bitcoin. Se conectează la computer sau smartphone. Dispozitivul are un mic ecran pe care îl puteți utiliza pentru a vă gestiona conexiunea securizată. Modelele actuale se vând cu 55 USD până la peste 600 USD. Cea mai ieftină versiune, un dispozitiv din plastic negru sau alb numit Trezor One, este un dispozitiv sigur, care include autentificare multi-factor și acceptă mai mult de 1.000 de monede digitale.

Asigurați-vă că nu vă pierdeți niciodată parola Trezor. În caz contrar, Bitcoins sunt pierduți definitiv.

 • Ledger: Cel mai bun portofel hardware pentru durabilitate:

Ledger Nano X și Ledger Nano S sunt portofele hardware care stochează Bitcoin în siguranță într-un dispozitiv offline. Dispozitivele Ledger se conectează la telefon sau la computer pentru a stoca și accesa stocurile dvs. digitale. Dispozitivul are capac din oțel inoxidabil, ceea ce îl face foarte durabil. Ledger Nano X este cel mai nou portofel hardware Ledger. Principalul beneficiu este că are Bluetooth, fiind primul portofel hardware care se conectează cu dispozitivele iOS.

Cu software-ul Ledger Live inclus, vă puteți verifica soldul și puteți trimite și primi criptomonede. Ledger acceptă peste 1.200 de monede și jetoane digitale. Ledger Live oferă posibilitatea de a  câștiga recompense în funcție de soldul dvs.

Ledger Nano S și Ledger Nano X activat Bluetooth costă 59 USD, respectiv 119 USD. Nano S acceptă până la 20 de monede, în timp ce Nano X acceptă până la 100. Ambele folosesc cipuri extrem de sigure, similare cu cele utilizate pe un card de credit sau pașaport bazat pe cip.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

 • SoFi: Cel mai bun pentru începători:

În cadrul SoFi Invest, puteți cumpăra, vinde și deține Bitcoin și alte criptomonede. Există un minim de 1 USD pentru a deschide un cont. La cumpărarea monedelor virtuale SoFi percepe până la 1,25% din tranzacție ca marjă. Începând cu ianuarie 2021, SoFi acceptă cinci monede diferite, inclusiv Bitcoin.

SoFi oferă o experiență excelentă de utilizare și funcționează bine pentru utilizatorii începătorii în domeniul criptomonedelor. Este bun pentru cumpărare și vânzare, dar nu și pentru transferuri către alte portofele. Taxele sunt medii.

 • Robinhood: cel mai bun pentru cumpărarea și vânzarea gratuită:

Robinhood este ca o platformă gratuită de tranzacționare a criptomonedelor. Robinhood este atât un portofel (pentru a stoca moneda), cât și o casă de schimb (pentru a cumpăra / vinde monedă). Important! Nu puteți transfera monede către și de la Robinhood cu un alt portofel.

Robinhood este prima platformă mobilă, dar are și o versiune desktop. Robinhood este complet gratuit, nu există comisioane la cumpărarea sau vânzarea Bitcoin.

În prezent, clienții Robinhood pot cumpăra, vinde și deține Bitcoin, precum și alte șase criptomonede.

De asemenea, este important să știți că platforma Robinhood a suferit unele întreruperi în trecut, deci este posibil să nu fie la fel de fiabil ca și alți furnizori de portofele.

 • Edge: Cel mai bun pentru mobil:

Edge este un portofel mobil pentru dispozitive iOS și Android. Este disponibil în Apple Store și Google Play. Edge permite să cumpărați, să vindeți și să schimbați fiat (bani fizici) și criptomonede de pe telefon. Sunt disponibile 30 de monede diferite. Sistemul său de conectare este sigur.

 • Exod: Cel mai bun pentru desktop:

Exodus este un portofel software care poate fi stocat pe laptop sau computer. Există și o versiune de aplicație mobilă disponibilă. Acest portofel digital include o interfață de utilizator atractivă.

Este primul portofel pentru desktop, care se integrează și cu portofelele Trezor. Puteți schimba și stoca monede chiar de pe dispozitive desktop sau în aplicație. Suportă peste 100 de criptomonede. Exodus oferă o cheie privată pentru a vă accesa Bitcoins, precum și instrumente utile de securitate. Cheia dvs. privată este stocată pe computer, de aceea este recomandat să efectuați o copie de rezervă a cheii pentru a vă asigura că este sigură doar în cazul în care computerul este furat sau se strică.

Câți bani trebuie să investesc în Bitcoin?

Dacă doriți să cumpărați Bitcoin, este important să înțelegeți costurile și riscurile implicate. Unele case de schimb criptomonede au dimensiuni minime de comandă. Așadar țineți cont de comisioanele percepute, este posibil ca achizițiile mici să nu fie întotdeauna o opțiune avantajoasă.

Puteți cumpăra cantități mici de Bitcoin de pe: Coinbase (2 USD), Robinhood (0,00001 BTC achiziție minimă) și SoFi (minim 10 USD cumpărare).

Citeste si Cum poti cumpara bitcoin

 1. Principii de securitate pentru utilizarea Portofelelor electronice:

 • Generați-vă cheile private într-un mediu sigur și offline (cu excepția utilizării unor sume banale, caz în care se pot crea chei într-un portofel fierbinte);
 • Creați copii de rezervă ale cheilor dvs. private. Acest lucru vă ajută să vă protejați împotriva pierderii Bitoin din cauza defecțiunii hard diskului sau a unei alte probleme sau a unui accident. Ar trebui să aveți un set duplicat de copii de rezervă păstrate în afara locației pentru a vă proteja împotriva posibilității de incendiu, jaf etc.;
 • Utilizați parole complexe și unice;
 • Utilizați conturi de e-mail dedicate pentru serviciile cripto;
 • Utilizați autentificarea cu doi factori;
 • Criptați portofelele pentru a oferi securitate suplimentară. Acest lucru vă ajută să preveniți furtul fizic al fondurilor dvs. în cazul în care dispozitivul sau portofelul hardware sunt furate;
 • Utilizați un VPN;
 • Feriți-vă de atacuri de phishing. Facebook și Twitter sunt doar două dintre multele căi pe care hackerii urmăresc potențialele victime, iar apoi le trimit e-mailuri false de schimb de criptomonede sau confirmări de strângere de fonduri ICO;
 • Utilizați un program Antivirus pe dispozitivele dvs. mobile/desktop;
 • Stocați-vă criptomonedele pe Portofele Hardware.

Pentru a vă stoca criptomonedele într-un mod safe o strategie de gestionare a riscului este limitarea numărului de fonduri care pot fi accesate prin platforme online, inclusiv platforme mobile și case de schimb, păstrând în același timp cea mai mare parte a fondurilor dvs. blocate și cheia (ascunsă și criptată) într-un portofel mai sigur sau o platformă care oferă o protecție mai bună a confidențialității. Puteți să utilizați chiar mai multe portofele pentru a limita riscul.

 

Surse informații: Ben Zinga, The Balance, Buy Bitcoin World Wide