Ce sunt dApps si care este scopul lor?
Aplicațiile descentralizate, cunoscute și sub denumirea de „dApps”, oferă servicii similare cu cele oferite de aplicațiile online pentru consumatori, dar utilizează tehnologia blockchain pentru a oferi utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor, eliminând necesitatea intermediarilor centralizați de a gestiona datele, realizând serviciul descentralizat.
În acest articol veți afla despre:
- Ce sunt dAapps?
- dApps – Caracteristici cheie
- La ce se folosesc dApps? Tipuri de aplicații descentralizate
1.Ce sunt dApps?
Oamenii utilizează aplicații pentru a trimite e-mailuri, pentru a plăti pentru parcare, pentru a găsi date și pentru multe alte cazuri de utilizare. Conform modelelor convenționale de control și proprietate, consumatorii predau de obicei datele cu caracter personal companiei care furnizează serviciul. Cu o aplicație descentralizată, utilizatorii câștigă teoretic mai mult control asupra datelor și finanțelor personale, deoarece nu trebuie să aibă încredere în nimeni altcineva pentru a stoca și securiza informațiile. Cu toate acestea, unii experți sunt sceptici că acest lucru va funcționa în practică.
Unul dintre principalele obiective ale fondatorilor Ethereum, platforma care susține a doua cea mai mare criptomonedă din lume, este de a facilita crearea acestor tipuri de aplicații. Există multe provocări în încercarea de a atinge acest obiectiv, însă s-au înregistrat progrese.
Sute de dApps există astăzi pe Ethereum, variind de la o aplicație similară Twitter până la un joc de realitate virtuală descentralizat. Multe sunt lente și dificil de utilizat, dar oferă potențialul pentru aplicații descentralizate pe termen lung. Dezvoltatorii speră că Ethereum 2.0, o actualizare mult așteptată care a început să fie lansată oficial la 1 decembrie 2020, va ușura aceste probleme în următorii ani.
2. dApps – Caracteristici cheie
Aplicațiile descentralizate construite pe Ethereum utilizează tehnologia blockchain pentru a conecta direct utilizatorii. Blockchain-urile sunt o modalitate de a lega împreună un sistem distribuit, în care fiecare utilizator deține o copie a înregistrărilor.
Caracteristicile cheie dApps:
- Open source: codul este public pentru ca oricine să îl poată vedea, copia și audita;
- Descentralizare;
- Blockchain: dacă nu există o entitate centrală, atunci ce face ca aplicația să funcționeze? Dapps utilizează un blockchain de bază (cum ar fi Ethereum) pentru a coordona totul în locul unei entități centrale;
- Contracte inteligente: aplicațiile descentralizate utilizează contracte inteligente Ethereum, care execută automat anumite reguli;
- Nivel global: Scopul este ca oricine din lume să poată publica sau utiliza aceste dApps.
Cum creează dezvoltatorii aplicații descentralizate?
Dezvoltatorii Ethereum au creat multe instrumente de codificare la nivel scăzut, cum ar fi constructorul de contracte inteligente Truffle și Web3, o modalitate de a interacționa cu Ethereum prin utilizarea limbajului de programare Javascript, astfel încât dezvoltatorii din întreaga lume pot experimenta dApps.
Citeste si: 22 de metode de a câștiga criptomonede pe Binance
3. La ce se folosesc dApps? Tipuri de aplicații descentralizate
Carta albă Ethereum publicată de creatorul Ethereum Vitalik Buterin, în 2013, împarte dApps în trei tipuri principale:
- Aplicații financiare: acestea sunt aplicații în care sunt implicați bani;
- Aplicații semi-financiare: aplicații descentralizate care implică bani, dar necesită și o altă componentă, cum ar fi date din afara blockchain-ului Ethereum;
- Alte aplicații: orice alt tip de dezvoltatori de aplicații descentralizate doresc să creeze, inclusiv aplicații de votare online și de stocare.
Aplicații financiare
Aplicațiile financiare sunt cunoscute în mod popular ca aplicații DeFi, prescurtarea pentru „finanțe descentralizate”.
Ideea este de a utiliza blockchain-uri (în special Ethereum) pentru a îmbunătăți aplicațiile financiare mai complexe – cum ar fi împrumuturile și asigurările – și pentru a utiliza monedele stabile, monede alternative care au ca scop stabilizarea prețurilor criptomonedelor.
Aplicații semi-financiare
Al doilea tip de aplicație este similar, dar combină banii cu „o latură nemonetară grea”, așa cum Buterin o menționează în carta albă Ethereum.
Buterin oferă exemplul dezvoltatorilor Ethereum care configurează „recompense”, recompense care pot fi deblocate numai dacă cineva îndeplinește o sarcină, cum ar fi rezolvarea unei probleme de calcul dificile. Contractul inteligent este (teoretic) capabil să afle dacă vânătorul de recompense a oferit o soluție de lucru, plătind fondurile doar dacă această condiție este îndeplinită.
Un alt exemplu este o aplicație de asigurare a recoltei care depinde de un feed extern de informații meteo. De exemplu un fermier cumpără un derivat care se plătește automat dacă o secetă îi distruge recoltele.
Aceste contracte inteligente se bazează pe așa-numitele „oracole”, care transmit informații actualizate despre lumea exterioară, precum câțiva centimetri de ploaie căzuți în sezonul trecut.
Utilizatorii trebuie să aibă încredere că fluxul de date furnizează datele corecte și că nu utilizează datele pentru propriul lor interes financiar.
Alte aplicații: DAO și nu numai
Ethereum este o platformă flexibilă, astfel încât dezvoltatorii au idei care nu se încadrează în clasificările financiare obișnuite.
Un exemplu este utilizarea acestei abordări pentru a crea o rețea socială descentralizată, rezistentă la cenzură. Majoritatea aplicațiilor sociale obișnuite cenzurează unele postări, iar unii critici susțin că aceste aplicații sociale aplică standarde incoerente cu privire la conținutul care este cenzurat.
Deci, cu o aplicație descentralizată precum Peepeth, odată ce publicați un mesaj în blockchain, acesta nu poate fi șters, nici măcar de compania care a construit platforma. Va rămâne pe Ethereum pentru totdeauna.
Unii vor să ducă și mai departe această idee de descentralizare. Dacă Bitcoin poate elimina autoritățile financiare, este posibil să facă același lucru pentru companii și alte tipuri de organizații?
Organizațiile Autonome Descentralizate (DAO) reprezintă un tip deosebit de dApp. Scopul acestora este de a forma o companie fără lider, prin programarea de la început a regulilor despre modul în care membrii se pot alătura, despre vot, modul de eliberare a fondurilor companiei și multe altele. Odată lansat, DAO ar funcționa conform acestor reguli la nesfârșit.
Cu ce provocări se confruntă dApps?
Dapps sunt încă în stadiu experimental, iar dezvoltatorii încă nu au rezolvat mai multe probleme cruciale cu rețeaua de bază. În primul rând, dApp-urile pot fi foarte scumpe de rulat atunci când Ethereum devine mai aglomerat. Deși aplicațiile tradiționale au uneori probleme cu amploarea, aceste probleme sunt exacerbate într-un mediu descentralizat, care, prin natura sa, nu poate funcționa fără un anumit nivel de cooperare și coordonare între mai multe părți interesate.
Sursă informații: Coindesk