Ce sunt criptomonedele? Iată ce ar trebui să știi!

O criptomonedă este o monedă digitală sau virtuală securizată prin criptografie, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea sau cheltuirea dublă. Multe criptomonede sunt rețele descentralizate bazate pe tehnologia blockchain – un registru distribuit pus în aplicare de o rețea diferită de computere. O caracteristică definitorie a criptomonedelor este că, în general, nu sunt emise de nicio autoritate centrală, ceea ce le face teoretic imune la interferența sau manipularea guvernului.

In acest articol

1. Câte criptomonede există? Care este valoarea lor?

Peste 6.700 de criptomonede diferite sunt tranzacționate public, potrivit CoinMarketCap.com, un site de cercetare de piață.
Și criptomonedele continuă să prolifereze, strângând bani prin ofertele inițiale de monede sau ICO-uri. Valoarea totală a tuturor criptomonedelor pe 18 decembrie 2020 a fost mai mare de 645,7 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap, iar valoarea totală a tuturor bitcoin-urilor, cea mai populară monedă digitală, a fost fixată la aproximativ 421,7 miliarde de dolari.

2. Care sunt avantajele si dezavantajele criptomonedelor?

Avantaje

Criptomonedele oferă promisiunea de a facilita transferul de fonduri direct între două părți, fără a fi nevoie de o terță parte de încredere, cum ar fi o bancă sau o companie de carduri de credit. Aceste transferuri sunt în schimb garantate prin utilizarea cheilor publice și a cheilor private și a diferitelor forme de sisteme de stimulare, cum ar fi Dovada muncii sau Dovada mizei. În sistemele moderne de criptomonede, „portofelul” sau adresa contului unui utilizator are o cheie publică, în timp ce cheia privată este cunoscută doar de proprietar și este utilizată pentru semnarea tranzacțiilor. Transferurile de fonduri sunt finalizate cu taxe minime de procesare, permițând utilizatorilor să evite taxele percepute de bănci și instituțiile financiare pentru transferurile bancare.

Dezavantaje

Natura semianonimă a tranzacțiilor cu criptomonede le face potrivite pentru o serie de activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor și evaziunea fiscală. Cu toate acestea, susținătorii criptomonedelor adesea își apreciază foarte mult anonimatul, citând beneficii ale vieții private, cum ar fi protecția pentru denunțătorii sau activiștii care trăiesc sub guverne represive. Unele criptomonede sunt mai private decât altele. Bitcoin, de exemplu, este o alegere relativ slabă pentru desfășurarea de afaceri ilegale online, întrucât analiza criminalistică a blockchain-ului Bitcoin a ajutat autoritățile să aresteze și să judece criminalii. Cu toate acestea, există mai multe monede orientate spre confidențialitate, cum ar fi Dash, Monero sau ZCash, care sunt mult mai dificil de urmărit.

3. Sunt criptomonedele o investiție bună?

Criptomonedele pot crește în valoare, dar mulți investitori le văd ca simple speculații, nu investiții reale. Motivul? La fel ca monedele reale, criptomonedele nu generează fluxuri de numerar, așa că pentru ca tu să profiți, cineva trebuie să plătească mai mult pentru monedă decât tine.

Pentru cei care văd criptomonedele precum Bitcoin ca moneda viitorului, trebuie remarcat faptul că o monedă are nevoie de stabilitate, astfel încât comercianții și consumatorii să poată determina ce preț este corect pentru bunuri. Bitcoin și alte criptomonede nu au fost decât stabile în mare parte din istoria lor. De exemplu, în timp ce Bitcoin a tranzacționat aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017, valoarea sa a scăzut apoi la aproximativ 3.200 de dolari un an mai târziu. Până în decembrie 2020, tranzacționa din nou la niveluri record. Această volatilitate a prețurilor creează o enigmă. Dacă Bitcoins ar putea valora mult mai mult în viitor, oamenii au mai puține șanse să-i cheltuiască astăzi, ceea ce îi face mai puțin viabili ca monedă. De ce să cheltuiești un Bitcoin când ar putea valora de trei ori valoarea anului viitor?

4. Cum cumpăr criptomonede?

În timp ce unele criptomonede, inclusiv Bitcoin, sunt disponibile pentru cumpărare cu dolari SUA, altele necesită plata cu bitcoin sau cu altă criptomonedă. Pentru a cumpăra criptomonede, veți avea nevoie de un „portofel”, o aplicație online care vă poate păstra moneda. În general, vă creați un cont într-o bursă și apoi puteți transfera bani reali pentru a cumpăra criptomonede precum Bitcoin sau Ethereum.

Iată mai multe despre cum să investiți în Bitcoin.

Coinbase este un schimb popular de tranzacționare în criptomonede, unde puteți crea atât un portofel, cât și cumpăra și vinde Bitcoin și alte criptomonede.

De asemenea, un număr tot mai mare de brokeri online oferă criptomonede, precum eToro, Tradestation și Sofi Active Investing. Robinhood oferă tranzacții gratuite cu criptomonede (Robinhood Crypto este disponibil în majoritatea statelor americane, dar nu în toate).

5. De ce sunt criptomonedele atât de populare?

Criptomonedele fac apel la susținătorii lor din mai multe motive. Iată câteva dintre cele mai populare:

Susținătorii văd criptomonedele precum Bitcoin ca moneda viitorului și se luptă să le cumpere acum, probabil înainte de a deveni mai valoroase.

Unii suporteri apreciază faptul că criptomoneda elimină băncile centrale din gestionarea ofertei de bani, deoarece în timp aceste bănci tind să reducă valoarea banilor prin inflație.

Alți suporteri sustin tehnologia din spatele criptomonedelor, blockchain-ul, deoarece este un sistem descentralizat de procesare și înregistrare și poate fi mai sigur decât sistemele de plată tradiționale.

Altii sunt speculatori si le plac criptomonedele deoarece cresc în valoare, aceștia neavând niciun interes în acceptarea pe termen lung a monedelor ca modalitate de a muta bani.