Un domeniu al criptomonedelor care atrage din ce în ce mai multă atenție este DeFi sau Finanțele Descentralizate.
În acest articol veți afla despre:
1.Ce înseamnă DeFi?
DeFi este abrevierea pentru „finanțe descentralizate”, un termen utilizat pentru aplicații financiare realizate în domeniul criptomonede-blockchain. DeFi se referă la serviciile financiare care utilizează contracte inteligente (contracte executorii automatizate), care nu au nevoie de intermediari, cum ar fi o bancă sau un avocat, și care utilizează tehnologia blockchain.
DeFi se inspiră din blockchain, tehnologia din spatele Bitcoin, care permite mai multor entități să dețină o copie a istoricului tranzacțiilor, ceea ce înseamnă că nu este controlată de o singură sursă centrală. DeFi este diferit, deoarece extinde utilizarea blockchain-ului de la simplul transfer de valoare la cazuri de utilizare financiară mai complexă. Achizițiile directe, aplicațiile financiare precum împrumuturi, asigurări, crowdfunding, instrumente derivate, pariuri etc. pot fi realizate, fără intermediari, prin DeFi.
2.Aplicații DeFi
Majoritatea aplicațiilor „DeFi” sunt construite prin Ethereum, a doua cea mai mare platformă de criptomonede din lume, prin utilizarea contractelor inteligente – care execută automat tranzacții dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Limbajele de programare Ethereum, cum ar fi Solidity, sunt concepute special pentru crearea și implementarea unor astfel de contracte inteligente.
Cele mai populare tipuri de aplicații DeFi includ:
- Case de exchange descentralizate (DEX-uri): Schimburile online îi ajută pe utilizatori să schimbe valute cu alte valute, indiferent dacă este vorba de dolari SUA pentru Bitcoin sau Ether pentru DAI. DEX-urile conectează utilizatorii direct, astfel încât să poată tranzacționa criptomonede fără a fi nevoie de un intermediar. Cu ajutorul aplicațiilor descentralizate (dApps) este posibilă tranzacționarea criptomonedelor pe bursele descentralizate (DEXS), cum ar fi Uniswap. Acestea sunt în întregime peer-to-peer;
- Stablecoins. Criptomonedele se confruntă cu fluctuații mai ridicate ale prețurilor decât monedele fiat. Stablecoins leagă criptomonedele de non-criptomonede, cum ar fi dolarul SUA, pentru a menține prețul sub control. După cum sugerează și numele, stablecoins își propun să aducă „stabilitate” a prețurilor;
- Platforme de creditare (de împrumut). Aceste platforme utilizează contracte inteligente pentru a înlocui intermediarii, cum ar fi băncile. Piețele de creditare sunt o formă populară de DeFi, care conectează debitorii cu creditorii de criptomonede. O platformă populară, Compound, permite utilizatorilor să împrumute criptomonede sau să ofere propriile împrumuturi. Utilizatorii pot face bani din dobânzi pentru împrumutarea banilor lor. Compound stabilește ratele dobânzilor algoritmic, deci dacă există o cerere mai mare de împrumut a unei criptomonede, ratele dobânzii vor fi crescute. Împrumutul DeFi se bazează pe garanții, ceea ce înseamnă că, pentru a contracta un împrumut, un utilizator trebuie să acorde garanții – adesea ether;
- „Wrapped” Bitcoins (WBTC) reprezintă un mod de a trimite Bitcoin în rețeaua Ethereum, astfel încât Bitcoin să poată fi utilizat direct în sistemul DeFi al Ethereum. WBTC-urile permit utilizatorilor să câștige dobândă pentru Bitcoin, pe care îl împrumută prin intermediul platformelor de creditare descentralizate descrise mai sus;
- Piețe de predicție sunt piețe pentru pariuri referitoare la rezultatul evenimentelor viitoare, cum ar fi alegerile. Scopul piețelor de predicție DeFi este de a oferi aceeași funcționalitate, dar fără intermediari. De exemplu puteți să pariați pe rezultatul evenimentelor utilizând Augur.
Adițional aplicațiilor DeFi de mai sus s-au dezvoltat și următoarele concepte:
- Yield farming (Cultivarea randamentului): utilizatorii scanează diferite jetoane DeFi în căutarea de oportunități pentru randamente mai mari;
- Liquidity mining (Minare de lichiditate): Aplicațiile DeFi atrag utilizatorii pe platforma lor, oferindu-le jetoane gratuite;
- Compozibilitate: aplicațiile DeFi sunt open source, codul din spatele lor fiind public. Așadar, aceste aplicații pot fi utilizate pentru a „compune” noi aplicații;
- Bani Lego: aplicațiile DeFi sunt ca jocurile Lego, ele pot fi asamblate, în mod similar, ca „bani lego”, pentru a construi noi produse financiare. De exemplu, ați putea cumpăra o monedă stabilă, cum ar fi DAI și apoi să o împrumutați pe Compound pentru a câștiga dobânzi, toate utilizând smartphone-ul.
3. Cum poți câștiga bani cu DeFi?
Utilizând aplicații de împrumut pe bază de Ethereum, așa cum am menționat mai sus, utilizatorii pot genera „venituri pasive” împrumutând banii și generând dobânzi din împrumuturi. Yield Farming (cultivarea de randament) are potențialul de a produce profit, permițând utilizatorilor să își pună în funcțiune activele criptografice, prin împrumuturi) și generând cele mai bune randamente posibile.
Citeste si: eToro Review – Cât de bun este eToro pentru investitori începători?
4. Ethereum 2.0
Dezvoltatorii lucrează la o variantă îmbunătățită din punct de vedere al scalabilității, Ethereum 2.0, utilizînd conceptul de sharding, care este o modalitate de a împărți baza de date în bucăți mai mici, mai ușor de gestionat pentru utilizatorii individuali.
Alte protocoale precum Raiden și TrueBit sunt, de asemenea, în lucru pentru a îmbunătăți scalabilitatea Ethereum.
5. Bitcoin DeFi
Companii precum DG Labs și Suredbits lucrează la o tehnologie Bitcoin DeFi numită Discreet Log Contracts (DLC). DLC oferă o modalitate de a executa contracte financiare mai complexe, cum ar fi instrumentele derivate, cu ajutorul Bitcoin. De exemplu: prin DLC poți plăti Bitcoin cuiva doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții viitoare.
Concluzii
În iulie 2020, US Securities and Exchange Commission a făcut un pas important către adoptarea DeFi, prin aprobarea pentru prima dată a unui fond bazat pe Ethereum, Arca.
Multe instituții financiare încep să accepte DeFi și caută modalități de participare. De exemplu, 75 dintre cele mai mari bănci din lume testează tehnologia blockchain pentru a accelera plățile ca parte a Interbank Information Network, condusă de JP Morgan, ANZ și Royal Bank of Canada.
Odată cu dezvoltarea DeFi se scrie un pas important către un nou sistem financiar mai liberalizat și descentralizat. Cum vor evolua lucrurile și când? Viitorul ne va arăta.
Surse informații: Coindesk, The Conversation