Ce înseamnă Bull Market?
Dacă intenționați să investiți pe o piață de active financiare, inclusiv criptomonede, trebuie să analizați tendințele pieței respective și să alegeți strategia potrivită de investiții.
În acest articol veți afla despre:
1. Ce înseamnă Bull Market?
Tendințele pieței reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale piețelor financiare.
O tendință de piață poate fi definită ca direcția generală către care merge un activ sau o piață. Ca atare, tendințele pieței sunt atent urmărite atât de analiștii tehnici, cât și de analiștii fundamentali.
Piețele bull sunt relativ ușor de tranzacționat, deoarece pot permite unele dintre cele mai ușoare strategii de tranzacționare și investiții chiar și pentru comercianții fără experiență. De asemenea, este important să înțelegem modul în care piețele se mișcă în cicluri.
Ce este o piață Bull?
Piața taurului este o stare a unei piețe financiare în care prețurile cresc. Termenul “piață taur” este adesea utilizat în contextul pieței bursiere. Cu toate acestea, poate fi utilizat pe orice piață financiară – inclusiv Forex, obligațiuni, mărfuri, imobiliare și criptomonede. O piață bull poate face referire și la un anumit activ, cum ar fi Bitcoin, Ethereum sau BNB, sau la un sector, cum ar fi jetoane utilitare, monede de confidențialitate sau stocuri de biotehnologie.
Investitorii utilizează adesea termenii „bullish” și „bearish”. Când un investitor spune că este optimist pe o piață, înseamnă că se așteaptă ca prețurile să crească, iar în cazul “bearish”, se așteaptă ca prețurile să scadă.
O piață bull nu înseamnă că prețurile nu scad sau nu fluctuează. Este indicat să luați în considerare piețele bull pe perioade mai mari de timp, de luni sau ani. În acest sens, piețele bull vor include perioade de declin sau consolidare, fără a rupe tendința majoră a pieței.
Tauri și urși: originea termenilor
În 1712 un celebru satirist britanic, John Arbuthnot, a lansat o serie de broșuri cu desene în care erau descrise două personaje – comercianți de pe piața bursieră: John Bull și Ursul. De atunci, numele “tauri” și “urși” au rămas în lexiconul piețelor financiare ca termeni simbolizând principalii participanți la tranzacționare, cu strategii opuse – vânzători și cumpărători:
- Bull traderii cumpără active, sperând că valoarea lor va crește în viitor. În cazul în care așteptările “taurului” sunt îndeplinite, el așteaptă vârful creșterii valorii activelor și le vinde, câștigând din diferența dintre prețurile inițiale și cele curente;
- “Urșii” se bazează pe scăderea prețului activelor. Odată ce activele ajung la un punct scăzut, acești comercianți le vând. Care este beneficiul? “Urșii” anticipă în avans căderea anumitor active, le cumpără la un preț mic, iar când acestea scad și mai mult în valoare le vând la alt preț și mai mic, obținând astfel profit. Ursul vinde, de asemenea, active la un preț scăzut, așteaptă o scădere a cotațiilor și cumpără moneda vândută înapoi, la un cost chiar mai mic.
Exemple de piață taur
Unele dintre cele mai cunoscute exemple de piețe bull provin de la bursă. Acestea sunt momentele în care prețurile acțiunilor și indicii pieței (cum ar fi Nasdaq 100) sunt în continuă creștere.
În ceea ce privește economia globală, aceasta fluctuează între piețele bull și bear. Aceste cicluri economice pot dura ani, chiar decenii. Unii specialiști afirmă că piața taurului care a început după criza financiară din 2008 și a durat până la pandemia de coronavirus a fost „cea mai lungă piață taur din istorie”. Dow Jones Industrial Average (DJIA) a fost pe o piață taur de un secol. Deși există perioade de declin care pot dura ani de zile, cum ar fi crizele din 1929 sau 2008, tendința generală este îndreptată în sus.
Unii specialiști susțin că o tendință similară s-ar putea înregistra și cu Bitcoin. Dar nu se poate spune cu adevărat dacă și când Bitcoin se va confrunta cu o piață bear de mai mulți ani. Însă majoritatea celorlalte criptomonede (de exemplu, altcoins) probabil că nu vor experimenta o apreciere similară a prețului, deci fiți extrem de conștienți în ce investiți.
Evolutia burselor este măsurată prin intermediul indicilor. Indicii reprezintă o medie a evoluțiilor (creșteri și scăderi) înregistrate de companiile de pe burse.
Citeste si: Binance Review 2021 – 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te înregistra
Animale si roboti din cadrul bursei. Volatilitatea piețelor
O piață “bull” reprezintă o perioadă de timp în care bursa a crescut, iar o bursă devine “bear market” atunci când a scăzut cu cel puțin 20% față de cel mai înalt nivel atins recent (față de “maxime”). O scădere de cel puțin 10% față de maxime este considerată o “corecție”.
De-a lungul timpului diverse alte animale au fost asociate evenimentelor petrecute în cadrul piețelor financiare. În timpul crizei financiare din 2008 unii brokeri si bancheri au fost descriși ca “Struți”, pentru că preferau să ignore știrile negative.
“Mureșii” sunt comercianți cu un nivel ridicat de activitate, care încearcă să obțină profit din fluctuațiile minore ale prețurilor. De regulă, închid tranzacția într-o singură sesiune;
“Lupii” sunt comercianți experimentați. Tranzacția neprofitabilă pentru astfel de participanți pe piață este o raritate;
“Porcii” se opun adesea pieței sau nu obțin profituri în timp. Este vorba despre comercianți, uneori nou-veniți, neexperimentați și cel mai adesea lacomi, care își țin pozițiile până la sfârșit și nu surprind schimbarea stării de spirit de pe piață la timp;
“Oile” sunt comercianți prea precauți, care se alătură mișcării pieței prea târziu, când cea mai mare parte a profitului este deja pierdută;
“Lemmings” sunt participanți pe piață cu experiență minimă. Ei încearcă să copieze comportamentul și tranzacțiile colegilor mai experimentați;
“Puii” sunt jucători extrem de vigilenți, chiar lași. Ei au o teamă atât de puternică de pierdere încât își deschid pozițiile extrem de rar;
“Iepurii” fac multe tranzacții într-o perioadă scurtă de timp (scalpers);
“Elanul” – reprezentanții acestui grup suferă în mod regulat pierderi. Atât taurul, cât și ursul de pe bursă încearcă să evite întâlnirea cu elanul. Cu toate acestea, din când în când îl întâlnesc sau, mai degrabă, îl prind. Spre deosebire de alte animale, el nu este un tip de comportament al unui comerciant. Elanul reprezintă o pierdere, un rezultat negativ al tranzacției.
“Roboții” de tranzacționare de pe burse reprezintă de software-uri care fac tranzacții automate pe baza unor algoritmi pentru a specula prețurile acțiunilor și celorlalte instrumente financiare de pe burse.
“Volatilitatea” reprezinta atât scăderile, cât și creșterile foarte puternice înregistrate pe burse într-un timp foarte scurt.
2. Piața Bull versus Piața Bear – Care este diferența?
Taurii și urșii personifică cele două principale forțe de piață – cumpărătorii și vânzătorii. De la sfârșitul secolului al XVII-lea, speculatorii de acțiuni (comercianții), în funcție de strategia lor preferată, au fost numiți “tauri” sau “urși”.
Majoritatea speculatorilor de acțiuni preferă strategia “bullish”. Ei cumpără stocuri la cel mai mic preț, așteaptă creșterea lor, și apoi le vând. Profitul taurilor este reprezentat de diferența dintre prețul de cumpărare și de vânzare.
Bull Market și Bear Market reprezintă concepte opuse. Prețurile sunt în continuă creștere pe o piață bull, în timp ce prețurile sunt în continuă scădere pe o piață bear.
Acest lucru determină modul în care poate fi cel mai bine să le tranzacționați. Pe o piață bull, comercianții și investitorii vor dori în general să rămână în poziții lungi. În timp ce pe o piață bear, se vor poziționa pe poziții scurte sau vor rămâne în numerar.
Taurii sunt numiți comercianți care joacă pentru a crește prețurile. Ei se așteaptă la o creștere a valorii acțiunilor, deci cumpără. La bursă, aceasta se numește “deschideți o poziție lungă” sau “ridicați-vă pe termen lung”. Când (și dacă) așteptările lor sunt îndeplinite, ei vor închide poziția, adică vor vinde acțiunile.
Ursii, dimpotrivă, se poziționează pe poziții scurte. Ei cred că prețurile actuale ale acțiunilor sunt prea mari și că vor scădea. Prin urmare, vând sau deschid o poziție scurtă. După un timp își închid poziția și cumpără acțiunile vândute la un preț mai mic.
În unele cazuri a rămâne în numerar (sau monede stabile) poate însemna și scurtarea pieței, deoarece se așteaptă ca prețurile să scadă. Principala diferență este că a rămâne în numerar înseamnă păstrarea capitalului, în timp ce scurtarea pieței înseamnă a profita de scăderea prețurilor activelor.
Un factor suplimentar de luat în considerare sunt taxele. Când se alege să se rămână în monede stabile nu vor fi suportate taxe. Cu toate acestea, multe poziții scurte vor necesita o taxă de finanțare sau o rată a dobânzii pentru a menține poziția deschisă. De aceea contractele futures trimestriale pot fi ideale pentru pozițiile scurte pe termen lung, deoarece nu există o taxă de finanțare asociată acestora.
Când la bursă există un trend ascendent și prețul activului arată o creștere constantă a valorii, sarcina taurului este să aibă timp să cumpere un activ al cărui preț începe să crească la începutul ciclului și să-l vândă la cel mai avantajos preț. Este recomandabil să închideți afacerea cât mai aproape posibil de punctul de inversare a tendinței – aceasta vă va permite să obțineți un profit maxim. Se crede că jucătorii individuali mari de pe piață pot crea în mod artificial o mișcare pentru a provoca începutul unui trend ascendent și a câștiga.
Urșii acționează în momentele de turbulențe financiare, crize sau vesti proaste. De îndată ce activele încep să piardă în valoare și se îndreaptă spre o tendință descendentă, urșii încep să vândă în mod activ tot ce au încercat să dețină până la momentul potrivit.
Sarcina principală a “urșilor” este de a vinde și de a reachiziționa bunuri la începutul și la sfârșitul unei scăderi. În acest caz, marja va fi cea mai mare. Scăderea rapidă a prețurilor petrolului, precum și șocurile financiare din 2015-2016, sunt descrise ca fiind o perioadă “bearish” pe piața financiară.
Dintre cei mai populari comercianți bull sau bear amintim pe Buffett Warren (taur) și pe George Soros (urs).
Indicatorii pieței bull și pieței bear
Urmând o anumită strategie pe piața opțiunilor binare, indicatorii relevanți sunt adesea utilizați pentru a confirma alegerea corectă. Indicatorii care determină puterea curentă a taurilor și urșilor de pe piața “binară” au fost prezentați de Alexander Elder: Bears Power și Bulls Power.
Bears Power arată comercianților activitatea urșilor pe piață. Atunci când găsim o histogramă sub 0, putem presupune că bearish prevalează pe piață. Imediat ce histograma începe să crească, putem vorbi despre o posibilă inversare a tendinței sau cel puțin despre o corecție.
Bulls Power arată speculatorului puterea taurilor. Localizarea histogramei deasupra liniei zero și, în același timp, creșterea constantă indică predominanța bullish pe piață, în timp ce căderea histogramei informează comerciantul cu privire la slăbirea debutului ca taur (corecție sau inversare).
Trebuie remarcat faptul că ambii indicatori funcționează cel mai bine cu instrumentele tehnice suplimentare. Opțiunea ideală ar fi utilizarea indicatorilor de tendință, de exemplu, Media Movantă, Parabolic SAR sau Benzile Bollinger.
De obicei, cea mai simplă strategie de tranzacționare în orice tendință de piață este să urmeze direcția tendinței generale. Ca atare, piețele bull pot prezenta bune oportunități de tranzacționare, chiar și pentru investitorii începători. Însă, este întotdeauna esențial să gestionați corect riscul și să continuați să învățați să evitați greșelile pe cât posibil.
Surse informații: Academy Binance, Bankfs.ru, WallStreet.ro