,

Ce înseamnă Bear Market?

Piețele financiare evoluează în cicluri. Este important să înțelegem diferențele dintre aceste cicluri pentru a putea lua decizii mai bune de investiții.

O tendință de piață este direcția generală pe care merge piața. Pe o piață bear, prețurile sunt în general în scădere. Piețele bear pot reprezenta un moment dificil pentru tranzacționare sau investiții, în special pentru începători.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ce înseamnă Bear Market?
  2. Piața Bear versus Piața Bull – Care este diferența?

Majoritatea comercianților de criptomonede și a analiștilor tehnici sunt de acord că Bitcoin s-a aflat într-o tendință macro bull de-a lungul existenței sale. Chiar și așa, au existat mai multe piețe urs de criptomonede. Acestea aduc, în general, o scădere de peste 80% a prețului Bitcoin, în timp ce altcoins pot experimenta cu ușurință scăderi de peste 90%.

 

  1. Ce înseamnă Bear Market?

O piață bear poate fi descrisă ca o perioadă de scădere a prețurilor pe o piață financiară. Piețele urs pot fi extrem de riscante și dificil de tranzacționat pentru comercianții fără experiență. Acestea pot duce cu ușurință la pierderi mari și pot speria investitorii, care nu mai revin pe piețele financiare. Mișcările către partea de sus pot fi lente și constante, în timp ce mișcările spre partea de jos tind să fie mai clare și violente. Când prețul începe să se prăbușească, mulți comercianți se grăbesc să iasă de pe piețe. Fac asta pentru a rămâne în numerar sau pentru a obține profituri din pozițiile lor lungi.

În mod obișnuit, investitorii sunt „bearish” pe o piață bear, ceea ce înseamnă că se așteaptă ca prețurile să scadă.

Tauri și urși: originea termenilor

În 1712 un celebru satirist britanic, John Arbuthnot, a lansat o serie de broșuri cu desene în care erau descrise două personaje – comercianți de pe piața bursieră: John Bull și Ursul. De atunci, numele “tauri” și “urși” au rămas în lexiconul piețelor financiare ca termeni simbolizând principalii participanți la tranzacționare, cu strategii opuse – vânzători și cumpărători:

  • Bull traderii cumpără active, sperând că valoarea lor va crește în viitor. În cazul în care așteptările “taurului” sunt îndeplinite, el așteaptă vârful creșterii valorii activelor și le vinde, câștigând din diferența dintre prețurile inițiale și cele curente;
  • “Urșii” se bazează pe scăderea prețului activelor. Odată ce stocurile ajung la un punct scăzut, acești comercianți le vând. Care este beneficiul? “Urșii” anticipă în avans căderea anumitor active și le cumpără la un preț mic, iar când acestea scad și mai mult în valoare le vând la alt preț și mai mic, obținând astfel profit. Ursul vinde, de asemenea, active la un preț scăzut, așteaptă o scădere a cotațiilor și cumpără moneda vândută înapoi la un cost chiar mai mic.

tranzactioneaza criptomonede pe crypto.com

Exemple de piață urs;

După cum am menționat, mulți investitori cred că Bitcoin a fost într-o tendință macro bull de când a început să tranzacționeze. Înseamnă asta că nu există piețe urs? Nu. După trecerea Bitcoin la aproximativ 20.000 de dolari în decembrie 2017, a avut o piață bear destul de brutală, iar înainte de piața ursului din 2018, Bitcoin a înregistrat o scădere de 86% în 2014.

Alte exemple ale pieței ursului provin de pe piața de valori: Marea Depresiune, criza financiară din 2008 sau prăbușirea pieței bursiere din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Indicii pieței, cum ar fi Nasdaq 100, Dow Jones Industrial Average (DJIA) sau indicele S&P 500, pot suferi scăderi semnificative ale prețurilor în perioade ca acestea.

Animale si roboti din cadrul bursei. Volatilitatea piețelor

O piață “bull” reprezintă o perioadă de timp în care bursa a crescut, iar o bursă devine “bear market” atunci când a scăzut cu cel puțin 20% față de cel mai înalt nivel atins recent (față de “maxime”). O scădere de cel puțin 10% față de maxime este considerată o “corecție”.

De-a lungul timpului diverse alte animale au fost asociate evenimentelor petrecute în cadrul piețelor financiare. În timpul crizei financiare din 2008 unii brokeri si bancheri au fost descriși ca “Struți” pentru că preferau să ignore știrile negative.

Mureșii” sunt comercianți cu un nivel ridicat de activitate, care încearcă să obțină profit din fluctuațiile minore ale prețurilor. De regulă, închid tranzacția într-o singură sesiune;

Lupii” sunt comercianți experimentați. Rar pierd, deoarece surprind cu exactitate tendințele de schimb și intră în tranzacție la timp, obținând profitul maxim din aceasta;

Porcii sau mistreții” se opun adesea pieței sau nu obțin profituri în timp. Este vorba despre comercianți, uneori nou-veniți, neexperimentați și cel mai adesea lacomi, care își țin pozițiile până la sfârșit și nu surprind schimbarea stării de spirit de pe piață la timp;

Oile” sunt comercianți prea precauți, care se alătură mișcării pieței prea târziu, când cea mai mare parte a profitului este deja pierdută;

Lemmings” sunt participanți pe piață cu experiență minimă. Ei încearcă să copieze comportamentul și tranzacțiile colegilor mai experimentați. Ei sunt speculanți neexperimentați, amatori care pășesc pe același drum din nou și din nou, fără să învețe din greșelile lor;

Puii” sunt jucători extrem de vigilenți, chiar lași. Ei au o teamă atât de puternică de pierdere încât își deschid pozițiile extrem de rar.

Iepurii” fac multe tranzacții într-o perioadă scurtă de timp (scalpers). Cel mai mult câștigă prin deschiderea unui număr mare de oferte pe termen scurt în timpul unei sesiuni de tranzacționare, încercând să surprindă fluctuații mici de preț;

Elanul” – reprezentanții acestui grup suferă în mod regulat pierderi. Atât taurul, cât și ursul de pe bursă încearcă să evite întâlnirea cu elanul. Cu toate acestea, din când în când îl întâlnesc sau, mai degrabă, îl prind. Spre deosebire de alte animale, el nu este un tip de comportament al unui comerciant. Elanul reprezintă o pierdere, un rezultat negativ al tranzacției.

Roboții” de tranzacționare de pe burse reprezintă de software-uri care fac tranzacții automate pe baza unor algoritmipentru a specula prețurile acțiunilor și celorlalte instrumente financiare de pe burse.

Volatilitatea” reprezinta atât scăderile, cât și creșterile foarte puternice înregistrate pe burse într-un timp foarte scurt.

 

Citeste si: Binance Review 2021 – 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te înregistra

 

  1. Piața Bear versus Piața Bull – Care este diferența?

Pe o piață bull, prețurile cresc, în timp ce pe o piață bear, prețurile scad. O diferență notabilă poate fi faptul că piețele bear pot avea perioade lungi de consolidare. Acestea sunt momente în care volatilitatea pieței este destul de scăzută și există puține activități de tranzacționare. Deși același lucru poate fi valabil și pe piețele bull, acest tip de comportament tinde să fie mai răspândit pe piețele bear.

De asemenea, este important de știut că, dacă nu există capacitatea de a scurta un activ pe marjă sau de a utiliza instrumente derivate, comercianții pot exprima o viziune descendentă pe piață doar prin vânzarea în numerar sau în monede stabile. Aceasta poate duce la o tendință descendentă mai îndelungată, cu dobândă redusă de cumpărare.

Taurii sunt comercianți care joacă pentru a crește prețurile. Se așteaptă ca prețurile activelor să crească, așa că le cumpără. Aceasta se numește „deschide o poziție lungă” sau „stă în lung”. Când (și dacă) așteptările lor vor fi îndeplinite, vor închide poziția, adică vor vinde acțiunile.

Urșii, dimpotrivă, joacă pentru o cădere. Ei cred că prețurile actuale ale activelor sunt prea mari și vor scădea. Prin urmare, vând sau deschid o poziție scurtă. După un timp, își închid pozițiile și cumpără acțiunile vândute la un preț mai mic.

tranzactioneaza criptomonede pe crypto.com

Bull – investitor de cumpărare

Investitorul sau comerciantul de tip Bull consideră că piața va crește în viitor și caută în principal să cumpere. Taurii trebuie să fie atenți, deoarece piața poate fi suprasaturată, iar stocurile vor deveni supraevaluate. În acest caz, o recesiune este inevitabilă. Trebuie să poți ieși la timp de pe piața taurilor.

Ursul – un investitor vânzător

Bears sunt investitori (comercianți) care se așteaptă la o recesiune și la o scădere a pieței. Urșii sunt dornici să vândă. Pe piața ursului este greu să găsești un stoc în care să poți investi în mod profitabil. Însă există tehnici speciale, strategii și algoritmi de tranzacționare care vă permit să obțineți profituri semnificative în cazul piețelor financiare și activelor aflate în cădere. Puteți utiliza, de exemplu, tehnica de vânzare scurtă (împrumutați acțiunile, vindeți-le scump, apoi cumpărați ieftin și rambursați datoria) sau puteți aștepta până când tendința bearish se va încheia și puteți cumpăra mai multe acțiuni înainte de ieșirea de pe piață.

Cum să tranzacționați pe o piață bear?

Una dintre cele mai simple strategii pe care comercianții o pot utiliza pe o piață urs este să rămână în numerar (sau stablecoins). În cazul scăderii prețurilor, poate fi mai bine să așteptați pur și simplu până când piața iese din teritoriul pieței ursului. În același timp, dacă sunteți HODLing pe termen lung, cu un orizont de timp de investiții de mulți ani sau decenii, o piață bear nu este neapărat un semnal direct de vânzare.

Când vine vorba despre tranzacționare și investiții, este, în general, o idee mai bună să tranzacționați cu direcția tendinței pieței. Acesta este motivul pentru care o altă strategie profitabilă pe piețele urs ar putea fi deschiderea pozițiilor scurte. În acest fel, când prețurile activelor scad, comercianții pot profita din declin. Acestea pot fi tranzacții de zi, tranzacții swing, tranzacții de poziție – intenția principală este de a tranzacționa în direcția tendinței.

Există investitori care adoptă strategii de contratendință, efectuând tranzacții care sunt împotriva direcției tendinței majore. În cazul unei piețe urs, aceasta ar fi intrarea într-o poziție lungă pe un salt. Această mișcare este uneori numită „raliu pe piața urșilor” sau „săritură de pisică moartă”. Aceste mișcări ale prețurilor în contratendințe pot fi extrem de volatile.

Acesta este motivul pentru care comercianții de succes vor lua profituri (în jurul valorilor maxime recente) și vor ieși înainte de a relua tendința ursului. În caz contrar, aceștia ar putea fi blocați în poziția lor lungă în timp ce piața ursului continuă. De aceea este important să rețineți că aceasta este o strategie extrem de riscantă.

Majoritatea speculanților de acțiuni (până la 80%) preferă strategia „urcătoare” (piața taur). Cumpără stocuri la cel mai mic preț, așteaptă creșterea lor și le vând după ceva timp.  Strategia „urșilor” se bazează pe așteptarea unei căderi pe piață. Prin urmare, ei iau pe datorie active de la alți comercianți (sau de la organizația de investiții în care sunt oferite) și le vând la prețul care este în prezent pe piață. Când piața scade, cumpără activele înapoi și își rambursează datoriile. Profitul lor este diferența  între prețurile de vânzare și de cumpărare, deoarece ei vând active la un preț mai mare decât prețul la care le cumpără înapoi.

Pe piața de valori există mai mulți tauri decât urși și, având în vedere dezvoltarea ciclică a pieței, este bine de știut că mișcarea taurilor și a urșilor pe piață se succed.

Dintre cei mai populari comercianți bull sau bear amintim pe Buffett Warren (taur) și George Soros (urs).

 

 

Surse informații: Academy Binance, Bankfs.ru