,

Ce este Uniswap (UNI)?

Uniswap este un exchange descentralizat de criptomonede care rulează pe blockchain-ul Ethereum.

Marea majoritate a tranzacționării criptomonedelor are loc pe burse centralizate, cum ar fi Coinbase și Binance. Aceste platforme sunt guvernate de o singură autoritate (compania care operează schimbul), solicită utilizatorilor să plaseze fonduri sub controlul lor și să utilizeze un sistem tradițional de carte de comenzi pentru a facilita tranzacționarea.

Tranzacționarea în registrul de comenzi este locul în care ordinele de cumpărare și vânzare sunt prezentate într-o listă împreună cu suma totală plasată în fiecare comandă. Cantitatea de comenzi deschise de cumpărare și vânzare pentru un activ este cunoscută sub numele de „adâncimea pieței”. Pentru a face o tranzacție de succes utilizând acest sistem, o comandă de cumpărare trebuie să fie asociată cu o comandă de vânzare din partea opusă a portofoliului de comenzi pentru aceeași sumă și preț pentru un activ și invers.

Principala problemă cu acest tip de sistem este lichiditatea, care în acest context se referă la profunzimea și numărul de comenzi care se află în carnetul de comenzi la un moment dat. Dacă există lichidități reduse, înseamnă că este posibil ca cei care tranzacționează să nu poată să-și îndeplinească ordinele de cumpărare sau de vânzare.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ce este Uniswap?
  2. Cum funcționează Uniswap?
  3. Cum se utilizează Uniswap?

 

  1. Ce este Uniswap?

Uniswap este un tip de schimb care este complet descentralizat – ceea ce înseamnă că nu este deținut și operat de o singură entitate – și folosește un tip relativ nou de model de tranzacționare numit protocol automat de lichiditate.

Platforma Uniswap a fost construită în 2018 pe blockchain-ului Ethereum, ceea ce o face compatibilă cu toate jetoanele și infrastructura ERC-20, cum ar fi serviciile de portofel precum MetaMask și MyEtherWallet.

Uniswap este complet open source, ceea ce înseamnă că oricine poate copia codul pentru a-și crea propriile schimburi descentralizate. Permite chiar utilizatorilor să listeze jetoane pe bursă gratuit. Deoarece Uniswap este un schimb descentralizat (DEX) utilizatorii își păstrează controlul fondurilor. Păstrându-se controlul cheilor private se elimină riscul pierderii de active dacă schimbul este vreodată piratat.

  1. Cum funcționează Uniswap?

Deoarece protocolul Uniswap este descentralizat, nu există un proces de listare. În esență, orice jeton ERC-20 poate fi lansat atât timp cât există un fond de lichidități disponibil pentru comercianți. Prin urmare, Uniswap nu percepe niciun fel de taxe de listare.

Protocolul Uniswap a fost creat de Hayden Adams în 2018, dar tehnologia de bază care a inspirat implementarea sa a fost descrisă pentru prima dată de cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin.

Uniswap rulează pe două contracte inteligente, un contract „Schimb” și un contract „Fabrică”. Acestea sunt programe de computer automate care sunt proiectate pentru a îndeplini funcții specifice atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. În acest caz, contractul inteligent din fabrică este utilizat pentru a adăuga noi jetoane pe platformă, iar contractul de schimb facilitează toate swap-urile de token-uri sau tranzacțiile. Orice token bazat pe ERC20 poate fi schimbat cu altul pe platforma Uniswap v.2 actualizată.

Uniswap lasă în urmă arhitectura tradițională a schimbului digital prin faptul că nu are carte de comenzi. Funcționează cu un design numit Constant Product Market Maker, care este o variantă a unui model numit Automated Market Maker (AMM).

Producătorii automatizați de piață sunt contracte inteligente care dețin rezerve de lichiditate (sau fonduri de lichidități) pe care comercianții le pot tranzacționa. Aceste rezerve sunt finanțate de furnizorii de lichidități. Oricine poate fi un furnizor de lichidități care depune o valoare echivalentă a două jetoane în pool. În schimb, comercianții plătesc o taxă către pool care este apoi distribuită furnizorilor de lichidități în funcție de cota lor din pool.

Furnizorii de lichiditate creează o piață prin depunerea unei valori echivalente a două jetoane. Acestea pot fi fie ETH și un jeton ERC-20, fie două jetoane ERC-20. Aceste grupuri sunt formate în mod obișnuit din monede stabile, cum ar fi DAI, USDC sau USDT, dar aceasta nu este o cerință. În schimb, furnizorii de lichidități primesc „jetoane de lichiditate”, care reprezintă cota lor din întregul fond de lichidități. Aceste jetoane de lichiditate pot fi răscumpărate pentru cota pe care o reprezintă în pool.

Cum se determină prețul jetonului

Un alt element important al acestui sistem este modul în care se determină prețul fiecărui jeton. În loc de un sistem de carte de comandă în care prețul fiecărui activ este determinat de cel mai mare cumpărător și cel mai mic vânzător, Uniswap folosește un sistem automatizat de producător de piață. Această metodă alternativă de ajustare a prețului unui activ pe baza ofertei și cererii sale utilizează o ecuație matematică de lungă durată. Funcționează prin creșterea și scăderea prețului unei monede, în funcție de raportul dintre câte monede există în grupul respectiv. De fiecare dată când cineva adaugă un nou jeton ERC-20 la Uniswap, persoana respectivă trebuie să adauge o anumită cantitate din jetonul ERC-20 ales și o sumă egală cu un alt jeton ERC-20 pentru a începe fondul de lichidități. Ecuația pentru calcularea prețului fiecărui jeton este x * y = k, unde cantitatea de jeton A este x și cantitatea de jeton B este y. K este o valoare constantă, adică un număr care nu se schimbă. Mărimea fondului de lichidități determină, de asemenea, cât de mult se va schimba prețul jetoanelor în timpul unei tranzacții. Cu cât există mai mulți bani, și anume lichidități, cu atât este mai ușor să faci tranzacții mai mari, fără ca prețul să scadă la fel de mult.

De exemplu avem fondul de lichidități ETH/USDT. Vom numi porțiunea ETH a grupului x și porțiunea USDT y. Uniswap ia aceste două cantități și le înmulțește pentru a calcula lichiditatea totală din fond. Rezultatul este numit k. Ideea de bază din spatele Uniswap este că rezultatul k trebuie să rămână constant, adică lichiditatea totală din fond este constantă. Deci, formula pentru lichiditatea totală în grup este: x * y = k

Așsadar, ce se întâmplă atunci când cineva vrea să facă o tranzacție?

Să presupunem că un utilizator cumpără 1 ETH pentru 350 USDT utilizând fondul de lichidități ETH / USDT. Făcând acest lucru, acesta crește porțiunea USDT a pool-ului și scade porțiunea ETH a pool-ului. Aceasta înseamnă că prețul ETH crește deoarece există mai puține ETH în pool după tranzacție și lichiditatea totală (k) trebuie să rămână constantă. Acest mecanism este ceea ce determină este prețul. În cele din urmă, prețul plătit pentru acest ETH se bazează pe cât de mult o anumită tranzacție schimbă raportul între x și y.

Acest model nu se dimensionează liniar. De fapt, cu cât ordinea este mai mare, cu atât mai mult schimbă echilibrul între x și y. Aceasta înseamnă că comenzile mai mari devin exponențial mai scumpe în comparație cu comenzile mai mici, ducând la cantități din ce în ce mai mari de alunecare. De asemenea, înseamnă că cu cât este mai mare un fond de lichidități, cu atât este mai ușor să procesezi comenzi mari. De ce? În acest caz, schimbarea dintre x și y este mai mică.

Protocolul automat de lichiditate

Uniswap rezolvă problema lichidității a burselor centralizate printr-un protocol automat de lichiditate. Acesta funcționează prin stimularea persoanelor care tranzacționează la bursă pentru a deveni furnizori de lichidități – LP. Utilizatorii Uniswap își reunesc banii pentru a crea un fond care este utilizat pentru a executa toate tranzacțiile care au loc pe platformă. Fiecare jeton listat are propriul grup la care utilizatorii pot contribui, iar prețurile pentru fiecare jeton sunt stabilite utilizând un algoritm matematic rulat de un computer. Prin acest sistem, un cumpărător sau vânzător nu trebuie să aștepte ca o parte opusă să apară pentru a finaliza o tranzacție. În schimb, se poate executa orice tranzacție instantaneu la un preț cunoscut, cu condiția să existe suficientă lichiditate în grupul special pentru a o facilita. În schimbul plasării fondurilor, fiecare LP primește un jeton care reprezintă contribuția miză la fond. De exemplu, dacă ați contribuit cu 10.000 USD la un fond de lichidități care deținea 100.000 USD în total, ați primi un simbol pentru 10% din acel pool. Acest simbol poate fi răscumpărat pentru o parte din comisioanele de tranzacționare. Uniswap percepe utilizatorilor o taxă fixă ​​de 0,30% pentru fiecare tranzacție care are loc pe platformă și o trimite automat la o rezervă de lichiditate. Ori de câte ori un furnizor de lichiditate decide că vrea să iasă, primește o parte din totalul comisioanelor din rezervă în raport cu valoarea lor mizată în acel pool. Jetonul pe care l-au primit, care păstrează o evidență a mizei datorate, este apoi distrus. După actualizarea Uniswap v.2, a fost introdusă o nouă taxă de protocol care poate fi activată sau dezactivată printr-un vot comunitar și, în esență, trimite 0,05% din fiecare taxă de tranzacționare de 0,30% către un fond Uniswap pentru a finanța dezvoltarea viitoare. În prezent, această opțiune de comision este dezactivată, totuși, dacă este activată vreodată, înseamnă că LP vor începe să primească 0,25% din comisioanele de tranzacționare în comun.

Arbitraj

Comercianții de arbitraj sunt o componentă esențială a ecosistemului Uniswap. Aceștia sunt traderi specializați în găsirea discrepanțelor de preț din mai multe burse și le utilizează pentru a obține un profit. De exemplu, dacă Bitcoin se tranzacționa pe Kraken cu 50.500 USD și Binance cu 50.450 USD, puteți cumpăra Bitcoin pe Binance și îl puteți vinde pe Kraken pentru a obține un profit ușor. Dacă se face cu volume mari, este posibil să se obțină un profit considerabil cu un risc relativ scăzut.

Ceea ce fac comercianții de arbitraj pe Uniswap este să găsească jetoane care tranzacționează peste sau sub prețul lor mediu de piață – ca urmare a tranzacțiilor mari care creează dezechilibre în piscină și scad sau ridică prețul – și le cumpără sau le vând în consecință. Ei fac acest lucru până când prețul reechilibrelor simbolului este în concordanță cu prețul de la alte burse și nu mai există profit. Această relație între sistemul automatizat de producător de piață și comercianții de arbitraj este ceea ce menține prețurile token-urilor Uniswap în concordanță cu restul pieței.

Ce este pierderea impermanentă?

Furnizorii de lichiditate câștigă taxe pentru furnizarea de lichiditate comercianților care pot schimba între jetoane, dar există un efect numit pierderea impermanentă.

Să presupunem că un utilizator depune 1 ETH și 100 USDT într-un pool Uniswap. Deoarece perechea de jetoane trebuie să aibă o valoare echivalentă, aceasta înseamnă că prețul ETH este de 100 USDT. În același timp, există un total de 10 ETH și 1.000 USDT în piscină – restul finanțat de alți furnizori de lichidități. Aceasta înseamnă că  utilizatorul are o cotă de 10% din fond. Lichiditatea totală (k), în acest caz, este de 10.000.

Ce se întâmplă dacă prețul ETH crește la 400 USDT în condițiile în care lichiditatea totală din fond trebuie să rămână constantă? Dacă ETH este acum de 400 USDT, înseamnă că s-a schimbat raportul dintre cât de mult ETH și cât USDT este în pool. De fapt, acum există 5 ETH și 2.000 USDT în piscină. De ce? Comercianții de arbitraj vor adăuga USDT la fond și vor elimina ETH din acesta până când raportul reflectă prețul corect.

Revenind la exemplul de mai sus, utilizatorul decide să-și retragă fondurile și primește 10% din fond în funcție de cota lui. Ca urmare, acesta primește 0,5 ETH și 200 USDT, totalizând 400 USDT. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu și-ar fi pus fondurile în piscină? Ar avea 1 ETH și 100 USDT, însumând 500 USDT.

Ceea ce înseamnă că utilizatorul ar fi fost mai bine să aleagă HODLing decât să depună în piscina Uniswap. În acest caz, pierderea impermanentă este în esență costul de oportunitate al punerii în comun a unui jeton care se apreciază ca preț. Acest lucru înseamnă doar că, prin depunerea de fonduri în Uniswap, în speranța de a câștiga taxe, utilizatorul poate pierde alte oportunități.

Acest efect funcționează indiferent de direcția în care se schimbă prețul de la momentul depunerii. Dacă prețul ETH scade în comparație cu momentul depunerii, pierderile pot fi, de asemenea, amplificate.

De ce pierderea este impermanentă? Dacă prețul jetoanelor reunite revine la prețul din momentul în care au fost adăugate la pool, efectul este atenuat. De asemenea, deoarece furnizorii de lichidități câștigă comisioane, pierderea se poate echilibra în timp. Chiar și așa, furnizorii de lichidități trebuie să fie conștienți de acest lucru înainte de a adăuga fonduri la un fond.

În prezent, taxa de tranzacție plătită furnizorilor de lichidități este de 0,3% pe tranzacție. În mod implicit, acestea sunt adăugate la fondul de lichidități, dar furnizorii de lichiditate le pot răscumpăra oricând. Taxele sunt distribuite în funcție de cota din pool a fiecărui furnizor de lichiditate.

  1. Cum se utilizează Uniswap?

Pentru a utiliza Uniswap trebuie să vă asigurați că aveți deja o configurație de portofel acceptată de ERC-20, cum ar fi MetaMask, WalletConnect, portofelul Coinbase, Portis sau Fortmatic.

Odată ce aveți unul dintre aceste portofele, trebuie să adăugați Ether pentru a tranzacționa pe Uniswap și a plăti pentru gaz – așa se numesc taxele de tranzacție Ethereum. Plățile pentru gaz variază în funcție de numărul de persoane care utilizează rețeaua. Majoritatea serviciilor de portofel compatibile ERC-20 vă oferă trei opțiuni atunci când efectuați o plată prin blockchain-ul Ethereum: lent, mediu sau rapid. Lentul este cea mai ieftină opțiune, iar este cel mai scump. Aceasta determină cât de rapid este procesată tranzacția dvs. de către minerii din rețeaua Ethereum.

Uniswap este un protocol open-source, ceea ce înseamnă că oricine și-ar putea crea propria aplicație frontend. Cu toate acestea, cel mai frecvent utilizat este https://app.uniswap.org sau https://uniswap.exchange.

  • Accesați interfața Uniswap;
  • Conectați-vă portofelul. Puteți utiliza MetaMask, Trust Wallet sau orice alt portofel Ethereum acceptat;
  • Selectați jetonul pe care doriți să îl schimbați;
  • Faceți clic pe Swap;
  • Previzualizați tranzacția în fereastra pop-up:
  • Confirmați cererea de tranzacție în portofel;
  • Așteptați ca tranzacția să fie confirmată pe blockchain-ul Ethereum.

Puteți monitoriza starea acesteia pe https://etherscan.io/

Jetonul UNI al Uniswap

Jetonul nativ Uniswaps, UNI, este cunoscut ca jeton de guvernanță. Acest lucru oferă deținătorilor dreptul de vot pentru noile dezvoltări și modificări ale platformei, inclusiv modul în care token-urile falsificate ar trebui distribuite comunității și dezvoltatorilor, precum și orice modificare a structurilor de taxe.

Jetonul UNI a fost creat inițial în septembrie 2020 într-un efort de a împiedica utilizatorii să treacă la concurentul DEX SushiSwap. Cu o lună înainte de lansarea jetoanelor UNI, SushiSwap – o furcă a Uniswap – a stimulat utilizatorii de la Uniswap să permită SushiSwap să-și realoce fondurile către noua platformă, recompensându-i cu jetoane SUSHI. Acesta a fost un nou tip de jeton care a oferit utilizatorilor drepturi de guvernanță asupra noului protocol, precum și o sumă proporțională a tuturor taxelor de tranzacție plătite platformei.

Uniswap a răspuns creând 1 miliard de jetoane UNI și a decis să distribuie 150 de milioane dintre acestea oricui a utilizat vreodată platforma. Fiecare persoană a primit 400 de jetoane UNI, care în acel moment se ridicau la peste 1.000 de dolari.

Din cele 1 miliard de jetoane UNI 60%  sunt distribuite membrilor comunității Uniswap existente, în timp ce 40% vor fi puse la dispoziția membrilor echipei, investitorilor și consilierilor pe parcursul a patru ani.

O parte din distribuția comunității include distribuția UNI celor care furnizează lichidități următoarelor grupuri Uniswap:

  • ETH / USDT
  • ETH / USDC
  • ETH / DAI
  • ETH / WBTC

Membrii comunității Uniswap sunt practic orice adresă Ethereum care a interacționat cu contractele Uniswap.

Cum să revendicați jetoanele Uniswap (UNI)?

Dacă ați utilizat Uniswap, puteți revendica 400 de jetoane UNI pe adresa cu care ați utilizat Uniswap. Pentru a vă revendica jetoanele:

  • Accesați https://app.uniswap.org/ ;
  • Conectați portofelul cu care ați folosit anterior Uniswap;
  • Faceți clic pe „Revendicați-vă jetoanele UNI”;
  • Confirmați tranzacția în portofel (puteți verifica prețurile curente ale gazului la Ethscan Gas Tracker).

Dacă doriți să tranzacționați jetoanele UNI o puteți face pe Binance.

 

Uniswap este un protocol de schimb inovator construit pe Ethereum. Permite oricărui portofel Ethereum să facă schimb de jetoane fără implicarea vreunei părți centrale.

Deși are limitele sale, această tehnologie poate avea unele implicații interesante pentru viitorul schimbului de jetoane de încredere. Odată ce soluțiile de scalabilitate Ethereum 2.0 intră în rețea, Uniswap ar putea beneficia și de acestea.

 

Surse informații:  Coindesk, Yahoo Finance, Binance Academy