,

Ce este Solana (SOL)?

solana

Solana este un proiect open source care se bazează pe tehnologia blockchain pentru a oferi soluții de finanțare descentralizată (DeFi). Ideea proiectului a apărut în 2017, iar Solana a fost lansat oficial în martie 2020 de către Fundația Solana cu sediul în Geneva, Elveția.

În acest articol veți afla despre:

 1. Ce este Solana (SOL)
 2. De ce este Solana unic?
 3. Cum funcționează Solana?
 4. Câte monede Solana (SOL) există în circulație?
 5. Cum este securizată rețeaua Solana?
 6. De unde puteți cumpăra Solana (SOL)?

Protocolul Solana este conceput pentru a facilita crearea de aplicații descentralizate (DApps). Acesta își propune să îmbunătățească scalabilitatea prin introducerea unui consens de dovadă a istoriei (PoH), combinat cu consensul de dovadă a mizei (PoS).

Datorită modelului de consens hibrid inovator, Solana se bucură de interes atât în rândul  comercianților mici, cât și în rândul comercianților instituționali. Fundația Solana își propune să facă finanțarea descentralizată accesibilă pe o scară mai mare.

1.Ce este Solana (SOL)? 

Solana este un blockchain la scară web, care oferă aplicații și piețe rapide, sigure, scalabile, descentralizate. În prezent, sistemul acceptă 65.000 TPS (Tranzacții pe secundă). Sistemul este capabil să suporte o limită superioară de 710.000 TPS pe o rețea gigabit standard și 28,4 milioane tps pe o rețea de 40 gigabit.

Platforma Solana (SOL) a fost fondată în 2017 de Anatoly Yakovenko. Yakovenko a lucrat la Qualcomm înainte de a fonda Solana, iar anterior a lucrat la Dropbox ca inginer software.

Yakovenko a făcut echipă cu colegul său de la Qualcomm, Greg Fitzgerald, și au fondat proiectul Solana Labs. Atrăgând mai mulți foști colegi de la Qualcomm în acest proiect, aceștia au lansat public protocolul Solana și simbolul SOL în 2020. Echipa a reușit să creeze un nou proces de gestionare a problemelor tradiționale de transfer care existau în blockchain-urile Bitcoin și Ethereum, propunându-și să creeze un protocol distribuit și de încredere care să permită o mai mare scalabilitate. În prezent, echipa este susținută de organizații de top din lume: Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft, Twitter, Dropbox, etc. Impactul pe care l-a avut Solana a atras atenția multor investitori: Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOW Capital, CMCC Global, Abstract Ventures etc.

2.De ce este Solana unic?

Combinația a două mecanisme de consens – dovada istoriei (PoH) și dovada mizei (PoS) – face ca Solana să fie unic în industria blockchain-ului.

Una dintre inovațiile esențiale pe care le aduce Solana este consensul privind dovada istoriei (PoH), dezvoltat de Anatoly Yakovenko. Acest concept permite o scalabilitate mai mare a protocolului, mărind gradul de utilizare.

Solana este cunoscut în domeniul criptomonedelor datorită timpilor de procesare extrem de scurți pe care îi oferă blockchainul. Protocolul hibrid Solana permite scăderea semnificativă a timpilor de validare atât pentru tranzacții, cât și pentru executarea contractelor inteligente. Cu timp de procesare rapid, Solana a atras un interes instituțional mare.

Fiind unul dintre cele mai performante blockchain-uri fără permisiune din lume, rețeaua are 200 de noduri distincte din punct de vedere fizic, care acceptă un transfer de peste 50.000 TPS atunci când rulează cu GPU-uri. Una dintre cele mai mari provocări în cadrul sistemelor distribuite este acordul în timp. Spre deosebire de Bitcoin care folosește algoritmul PoW ca un ceas descentralizat pentru sistem, Solana utilizează metoda Proof of History. Cu Dovada istoriei, se pot crea înregistrări istorice care demonstrează că un eveniment are loc într-un anumit moment. Tranzacțiile sau evenimentele care sunt evaluate vor primi un hash unic și un număr care poate fi verificat public și eficient. Numărul ne permite să știm când a avut loc fiecare tranzacție sau eveniment. În fiecare nod există, de asemenea, un ceas crypto care ține evidența timpului rețelei și a ordonării evenimentelor. Acest lucru permite un randament ridicat și mai multă eficiență în rețeaua Solana.

Protocolul Solana este destinat atât pentru utilizatorii mici, cât și pentru clienții instituționali. Protocolul este conceput în așa fel încât să aibă costuri de tranzacție reduse, garantând în același timp scalabilitatea și procesarea rapidă.

 

Citeste si: Ghid complet NFTs 2021: Ce sunt, la ce folosesc și de ce sunt așa de populare?

 

3.Cum funcționează Solana?

Introducerea tranzacțiilor în nodurile Leader și confirmarea de către Validatori

Un nod Leader va ordona mesajele și le va gestiona eficient, astfel încât să poată fi procesate de către alte noduri Leader. Se execută apoi tranzacțiile în starea actuală și sunt publicate împreună cu semnătura stării finale către Validatori (noduri de replicare). Validatorii vor executa aceleași tranzacții pe copiile lor și vor publica semnăturile pentru confirmare. Confirmările publicate vor servi drept voturi pentru algoritmul de consens.

Jetonul Sol

Jetonul SOL este moneda nativă a ecosistemului Solnaa. Jetonul poate trece la noduri din clusterul Solana în schimbul executării programelor on-chain sau validării ieșirii. O altă utilizare pentru SOL este de a efectua microplăți. Sursa curentă de SOL este de 260 de milioane. Aprovizionarea maximă a SOL este de 489 milioane. SOL are, de asemenea, cazuri de utilizare suplimentare. Puteți miza jetonul pentru a câștiga recompense suplimentare.  Procesul de miză se desfășoară astfel:

 • Transferați jetoanele într-un portofel care acceptă miza
 • Creați un cont de miză
 • Selectați un validator din validatorii Solana
 • Delegați-vă miza către validator

Ce este un cluster Solana (SOL)?

Clusterul Solana joacă un rol important în software-ul Solana. Un cluster este un set de computere deținute independent care lucrează împreună, ca un sistem singular. Computerele ajută la verificarea rezultatelor programelor de încredere, trimise de utilizator. Mai mult, se poate utiliza clusterul oricând un utilizator vrea să păstreze o înregistrare imuabilă a evenimentelor sau interpretarea programatică a evenimentelor.

Inovații de bază ale proiectului Solana:

 • Dovada istoriei (PoH) – Algoritmul Solana de consens PoH ajută la creșterea eficienței și ratei de transfer în cadrul rețelei Solana. Prin intermediul înregistrărilor istorice ale evenimentelor sau tranzacțiilor sistemul poate să urmărească mai ușor tranzacțiile și să țină evidența ordonării evenimentelor.
 • Tower BFT – Versiunea optimizată PoH a PBFT (Toleranță practică a defecțiunilor bizantine).  Tower BFT este un algoritm care utilizează PoH ca ceas crypto și permite atingerea consensului fără latența tranzacțiilor și fără a fi nevoie să suporte cheltuieli mari de mesagerie.
 • Protocolul Turbine de propagare a blocurilor facilitează transmiterea datelor către nodurile blockchain. Turbine realizează acest lucru prin divizarea datelor în pachete mai mici. Acest lucru permite Solana să abordeze problemele lățimii de bandă și, de asemenea, să-și crească capacitatea generală de a deconta tranzacțiile mai rapid.
 • Gulf Stream este un protocol de redirecționare a tranzacțiilor fără Mempool. Protocolul Gulf Stream joacă un rol important redirecționând cache-ul tranzacțiilor către marginea rețelei. Acest lucru permite validatorilor să execute tranzacțiile la timp, reducând timpul de confirmare. Acest protocol este ceea ce permite Solana să accepte 50k TPS.
 • Sealevel permite executarea de contracte inteligente paralele. Sealevel este un motor de procesare a tranzacțiilor hiperparalelizat care este utilizat pentru a scala pe orizontală între GPU-uri și SSD-uri. Acest sistem permite Solana să obțină un timp de rulare mai eficient și permite, de asemenea, ca tranzacțiile să ruleze simultan pe aceleași blockchain-uri de stare.
 • Pipeline este ouUnitate de procesare a tranzacțiilor pentru optimizarea validării. Permite validarea și reproducerea rapidă a informațiilor despre tranzacții pe toate nodurile din rețea.
 • Cloudbreak este o  bază de date de conturi la scară orizontală. Pentru a se atinge scalabilitatea în rețeaua Solana este necesară utilizarea Cloudbreak deoarece aceasta are o structură de date optimă pentru citirile și scrierile simultane din rețea.
 • Archivers permite stocarea distribuită a registrului. Datele despre Solana se descarcă de la validatori la o rețea de noduri denumită Archivers. Aceste noduri pot fi ușoare (de exemplu: laptopuri) și vor fi supuse unei verificări periodice pentru a se asigura că stochează datele corecte.

4.Câte monede Solana (SOL) există în circulație?

Fundația Solana a anunțat un total de 489 de milioane de jetoane SOL care vor fi puse în circulație. În acest moment, aproximativ 260 de milioane dintre acestea au intrat deja pe piață.

5.Cum este securizată rețeaua Solana?

Solana se bazează pe o combinație unică de mecanisme de consens privind dovada istoriei (PoH) și dovada mizei (PoS).

Dovada istoriei este componenta principală a protocolului Solana, deoarece este responsabilă pentru cea mai mare parte a procesării tranzacțiilor. PoH înregistrează operațiuni de succes și timpul care a trecut între ele, asigurând astfel natura de încredere a blockchain-ului.

Consensul dovadă de miză (PoS) este utilizat ca instrument de monitorizare pentru procesele PoH și validează fiecare secvență de blocuri produse de acesta.

6.De unde puteți cumpăra Solana (SOL)?

Jetoanele SOL pot fi achiziționate de pe majoritatea schimburilor de criptomonede. O opțiune de a tranzacționa Solana este Binance, deoarece are cel mai mare volum de tranzacționare SOL/USDT – 8.947.213 USD, începând cu februarie 2021. Alte opțiuni de tranzacționare Solana includ OKEx , cu un volum de tranzacționare de 6.180,82 USD, Bilaxy și Huobi Global.

 

Solana rezolvă numeroasele probleme pe care le-a experimentat tehnologia blockchain anterioară. Solana afișează o nouă structură pentru verificarea tranzacțiilor și un algoritm de consens mai eficient.  Platforma va fi cu siguranță un competitor puternic pentru Bitcoin și Ethereum.

 

 

Surse informații: Coinmarketcap, Genesisblockhk