,

Ce este Ripple (XRP)?

În timp ce Bitcoin rămâne lider în domeniul criptomonedelor în ceea ce privește capitalizarea pieței și ratele globale de adopție, alte criptomonede continuă să crească datorită adaptabilității în creștere și aplicațiilor variate. XRP este una dintre acestea.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ce este Ripple – XRP?
  2. Bitcoin versus XRP – Care sunt diferențele?
  3. Cum funcționează Ripple – XRP?

 

1. Ce este Ripple – XRP?

Ripple este o companie din SUA. Scopul Ripple este de a oferi un mijloc mai eficient de a trimite plăți transfrontaliere în industria financiară, în special în sectorul bancar. Ripple își propune să facă acest lucru prin reducerea costurilor și timpilor de tranzacționare, prin eliminarea intermediarului.

Serviciul de plată al rețelei Ripple utilizează criptomoneda XRP, care se bazează pe registrul XRP. XRP este utilizat pentru a facilita tranzacțiile în rețeaua Ripple. Ripple și XRP sunt adesea folosite interschimbabil, dar din punct de vedere tehnic, Ripple este platforma de plăți, iar XRP este un activ digital care funcționează independent de Ripple, acționând ca o punte între diferitele monede fiat care sunt transferate în rețeaua Ripple. De asemenea, XRP acționează ca o sursă de lichiditate pentru rețea.

Ripple a fost lansat în 2004 sub numele de RipplePay. Scopul RipplePay a fost de a oferi tranzacții financiare sigure și rapide în întreaga lume la costuri mai mici decât rețelele de plăți actuale, cum ar fi SWIFT. Inițial, RipplePay a permis persoanelor fizice să extindă liniile de credit prietenilor și familiei. De asemenea, a permis plățile tradiționale online și plata monedei online. În 2012, o companie de tehnologie numită RippleLabs a preluat RipplePay și a restructurat protocolul. Acest nou sistem a inclus caracteristici ale unui sistem de numerar digital, prin integrarea unei noi criptomonede – XRP.

În 2011 Arthur Britto, Jed McCaleb și David Schwartz au format o echipă care să lucreze la blockchainul XRP. În august 2012, Chris Larsen s-a alăturat echipei XRP, apoi l-au abordat pe Ryan Fugger, care a fost de acord să-i susțină, iar echipa a fondat o nouă companie OpenCoin, cu control deplin asupra a ceea ce anterior era cunoscut sub numele de RipplePay.

În timp ce confirmările tranzacțiilor Bitcoin pot dura câteva minute și au costuri de tranzacționare ridicate, tranzacțiile XRP sunt confirmate în câteva secunde cu un cost redus. XRP este o tehnologie cunoscută în principal pentru rețeaua și protocolul său de plată digitală. Multe bănci importante utilizează sistemul de plată XRP.

2. Bitcoin versus XRP – Care sunt diferențele?

Bitcoin funcționează pe un registru public blockchain care acceptă o monedă digitală utilizată pentru a facilita plățile pentru bunuri și servicii. Bitcoin, rețeaua, este cunoscută în primul rând pentru criptomoneda sa Bitcoin (BTC).

Rețeaua Bitcoin se bazează pe conceptul blockchain, un registru public al tranzacțiilor verificate și al evidenței. Minerii verifică tranzacțiile în mod continuu și le adaugă la blockchain-ul Bitcoin care servește ca registru al tuturor activităților din rețea. În schimbul timpului și puterii de calcul necesare pentru validarea registrului în acest mod, minerii sunt recompensați cu BTC, după validarea cu succes a anumitor cantități de tranzacții.

XRP, pe de altă parte, este o tehnologie cunoscută în principal pentru rețeaua și protocolul său digital de plată. În afară de criptomoneda XRP, Ripple este probabil chiar mai bine cunoscut sub numele de sistem de decontare a plăților, schimb de active și remitențe care funcționează mai mult ca SWIFT, un serviciu pentru transferuri internaționale de bani și valori mobiliare care este utilizat de o rețea de bănci și intermediari financiari.

Bitcoin a fost dezvoltat ca o monedă digitală descentralizată, cu scopul de a plăti pentru bunuri și servicii. XRP, pe de altă parte, a fost creat pentru bănci și rețele de plăți ca mijloc de decontare a plăților, sistem de transfer de bani și schimb valutar.

Scopul principal al XRP a fost de a forma baza unui sistem de transferuri directe de active în timp real, care să ofere o alternativă mai ieftină, mai transparentă și mai sigură la metodele actuale de plată prin transfer, cum ar fi SWIFT.

Rețeaua Bitcoin este întreținută de un grup de dezvoltatori distribuiți în întreaga lume. Toți acești dezvoltatori contribuie la rețeaua Bitcoin în mod voluntar. Bitcoin este descentralizat, adică nu este guvernat de nicio bancă, guvern sau entitate. De asemenea, a fost creat de o persoană pseudonimă sau de un grup de persoane cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto.

XRP funcționează printr-un algoritm de consens unic care utilizează o rețea de servere de validare, mai degrabă decât „dovada muncii” sau „dovada mizei”. Vitezele de tranzacționare sunt mai rapide. O confirmare a tranzacției XRP durează în medie 3-5 secunde pentru a fi finalizată – semnificativ mai rapid decât alte criptomonede sau rețelele financiare tradiționale de astăzi, care oferă o durată de tranzacționare de până la câteva zile.

O altă diferență este că, spre deosebire de Bitcoin, XRP nu este conceput pentru a fi exploatat. În cazul Bitcoin, minerii sunt recompensați sub forma de Bitcoin nou creat. În cazul XRP, au fost pre-minate un total de 100 de miliarde de jetoane XRP, din care 38 de miliarde au fost puse la dispoziția pieței publice. Restul de jetoane XRP sunt deținute de laboratoarele Ripple și sunt eliberate periodic.

BTC are o aprovizionare totală de aproape 21 de milioane de monede, iar XRP are un total de 100 miliarde de monede pre-minate.

Bitcoin se bazează pe tehnologia blockchain, în timp ce Ripple nu utilizează blockchain, ci un registru consens distribuit utilizând o rețea de servere de validare și jetoane cripto XRP (uneori denumite Ripples).

Bitcoin rămâne un sistem cu adevărat public care nu este deținut de nicio persoană, autoritate sau guvern. Rețeaua Ripple, deși descentralizată, este deținută și operată de o companie privată cu același nume.

 

Citeste si: Trezor Wallet Review. Este Trezor un portofel bun pentru a păstra criptomonede?

 

XRP versus Bitcoin

Caracteristică Bitcoin  Ripple
Anul lansări 2009 2012
Creator Satoshi Nakamoto XRP
Furnizare de monede 21 milioane 100 miliarde
Minat Da Nu
Timp mediu de tranzacționare 10 minute 5 secunde

3. Cum funcționează Ripple – XRP?

Validarea tranzacției

În loc să utilizeze conceptul de minerit blockchain, rețeaua Ripple utilizează un mecanism unic de consens, distribuit printr-o rețea de servere, pentru a valida tranzacțiile. Prin efectuarea unui sondaj, serverele sau nodurile din rețea decid prin consens cu privire la validitatea și autenticitatea tranzacției. Acest lucru permite confirmări aproape instantanee fără nicio autoritate centrală, ceea ce ajută la menținerea XRP descentralizată și totuși mai rapidă și mai fiabilă decât mulți dintre concurenții săi.

Minerit și circulație

Bitcoin utilizează un sistem de dovadă a muncii și minare pentru eliberarea de noi BTC, formând o parte esențială a procesului de validare, în timp ce toate jetoanele XRP sunt pre-minate. Din acest motiv, mineritul XRP nu există în același mod în care există mineritul Bitcoin.

Mecanismul de eliberare a criptomonedelor este diferit în cazul celor două criptomonede, BTC și XRP. Bitcoin sunt eliberați și adăugați la rețea pe măsură ce minerii îi găsesc, în cazul Ripple un contract inteligent controlează lansarea XRP.

Ripple a planificat să lanseze maximum 1 miliard de jetoane XRP în fiecare lună, guvernate de un contract inteligent încorporat. Orice porțiune neutilizată a XRP într-o anumită lună va fi mutată înapoi într-un cont escrow. Acest mecanism asigură faptul că nu va exista nicio utilizare necorespunzătoare cauzate de o ofertă excesivă de XRP, astfel va dura mulți ani până când toți XRP vor fi disponibili.

În timp ce rețeaua Bitcoin consumă energie datorită sistemului său de minerit, sistemul Ripple consumă o cantitate neglijabilă de energie datorită mecanismului său fără minerit.

Similar cu taxa de procesare a tranzacțiilor Bitcoin, se percep taxe și în cazul XRP. De fiecare dată când se efectuează o tranzacție în rețeaua Ripple, o cantitate mică de XRP este taxată utilizatorului (individual sau organizație).

XRP este utilizat în principal pentru a facilita transferul altor active, deși un număr tot mai mare de comercianți îl acceptă pentru plăți.

Aplicații din lumea reală

În timp ce Bitcoin are o utilizare din ce în ce mai mare de către persoane și organizații ca monedă virtuală, sistemul de plăți Ripple este mai popular în domeniul bancar. RippleNet este un consorțiu format din peste 200 de instituții financiare, cu sediul în peste 40 de țări. Acesta permite facilitarea plăților transfrontaliere. Sistemul de plată al Ripple utilizează jetoane XRP pentru transferul de active în rețeaua Ripple. XRP este mai bun pentru timpi de procesare mai mici și taxe de tranzacție mai mici decât Bitcoin.

Jetoanele XRP

XRP, criptomoneda Ripple, este utilizată în rețeaua Ripple pentru a facilita transferurile de bani între diferite valute. Sistemele de decontare existente utilizează în general dolari SUA ca monedă comună pentru conversia între alte valute. Aceasta implică taxe de schimb valutar și necesită timp, motiv pentru care procesarea transferurilor bancare între conturi din diferite țări durează adesea până la trei zile.

Prin conversia mai întâi a valorii transferului în XRP, mai degrabă decât în ​​USD, taxele de schimb sunt eliminate și procesarea plăților este redusă la secunde.

Băncile, inclusiv Fidor Bank, Santander, Commonwealth Bank of Australia și un consorțiu format din 61 de bănci japoneze, au afirmat că testează sau implementează aplicații utilizând sistemul de plată Ripple Network.

XRP este un token utilizat pentru reprezentarea transferului de valoare în rețeaua Ripple. Diferit de Bitcoin, unde sunt create monede noi (până la un nivel maxim) ca recompense pentru participanții care oferă putere de calcul pentru menținerea rețelei blockchain, Ripple a creat 100 de miliarde de monede XRP. Mai apoi, Ripple a adăugat o nouă caracteristică prin care, printr-un sistem de contracte inteligente (escrow), compania lansează lunar 1 miliard de XRP în fiecare lună pentru a ajuta la finanțarea operațiunilor comerciale, a stimula clienții și a vinde investitorilor acreditați. Orice jetoane neutilizate vor fi plasate înapoi în garanție.

Unde pot cheltui XRP-ul Ripple?

Ripple nu a fost niciodată conceput pentru a fi o monedă sau o metodă de plată. Cu toate acestea, există o mică listă de comercianți care acceptă plata în jetoane XRP online. Cazul principal de utilizare pentru XRP este destinat transferului altor monede (sau aur sau petrol) prin rețeaua Ripple. De fiecare dată când o organizație care transferă bani (sau active), cum ar fi o bancă, utilizează rețeaua pentru a efectua un transfer, costul este dedus într-o cantitate mică de XRP. Aceasta este ceea ce conferă XRP valoare, criptomoneda poate fi considerată „combustibil” pentru efectuarea acestor transferuri.

Cum pot investi în Ripple?

XRP sunt tranzacționate pe bursele de criptomonede, cum ar fi Binance și Poloniex. De obicei, nu este posibil să le cumpărați cu monede guvernamentale (fiat) existente – va trebui să cumpărați mai întâi Bitcoin sau Ethereum, apoi să îi transferați la un schimb pentru a-i tranzacționa pentru XRP.

 

Surse informații: Investopedia, Bernard Marr, Luno