,

Ce este Internet Computer (ICP)?

internet-computer-logo

O nouă criptomonedă numită Internet Computer a  debutat săptămâna trecută, devenind una dintre cele mai mari monede digitale, după ce valoarea sa a crescut la 45 de miliarde de dolari.

În acest articol veți afla despre:

  1. Ce este Internet Computer? Prezentare generală
  2. Cum a devenit Internet Computer (ICP) o criptomonedă de top 10 peste noapte?
  3. Ce este protocolul Internet?
  4. Perspective de creștere pentru ICP

Moneda dezvoltată de Fundația Dfinity, o organizație non-profit din Zurich, Elveția, este un concurent al altor criptomonede de top, cum ar fi Ethereum și Bitcoin. Internet Computer a debutat luni la un preț de 731 USD. Două zile mai târziu, moneda a avut un preț de aproximativ 280 USD, în scădere cu 60% față de debut, dar totuși cu o capitalizare totală de piață de 34,6 miliarde USD.

1.Ce este Internet Computer? Prezentare generală

Internet Computer este un proiect blockchain al Fundației DFINITY, care intenționează să extindă funcționalitatea internetului public de la o rețea care conectează miliarde de oameni (prin protocoale TCP / IP) la o platformă publică de calcul care împuternicește milioane de dezvoltatori și antreprenori (prin intermediul Protocolului ICP). Scopul este de a oferi un nou mod revoluționar de a construi servicii de internet deschise publicului larg, platforme pan-industriale, sisteme și site-uri web sigure pentru întreprinderi și DeFi, toate fără a fi nevoie de servicii IT clasice, precum servicii de cloud computing centralizate, baze de date și firewall-uri.

Internet Computer este un token digital care rulează pe propriul protocol numit Internet Computer Protocol, care își propune să permită oricui să construiască software sau să publice conținut pe Internet fără a utiliza servicii de la companii mari precum Amazon, Google sau Facebook. Protocolul, potrivit fondatorului Dfinity, Dominic Williams, oferă o „platformă rezistentă la hack”, reduce costurile și este interoperabil. El mai spune că protocolul este destinat să construiască un „nou Internet deschis”.

Ideea este similară cu alte blockchainuri și criptomonede care utilizează contracte inteligente sau coduri de computer pentru schimbul de monede.

Cine este fondatorul Internet Computer?

Dfinity a fost fondată în 2016 de Dominic Williams, un antreprenor și specialist la Dfinity. El este un teoretician crypto, responsabil cu inventarea unor tehnici crypto noi, antreprenor și membru al comunităților tehnice Bitcoin și Ethereum. Anterior, el a fost președinte și director tehnic al String Labs, un incubator pentru proiecte crypto, susținător al DeFi la Mirror Labs și fondator și CEO Fight My Monster, un joc MMO pentru copii, care a ajuns la milioane de utilizatori. De asemenea, a fondat mai multe startup-uri precum System7, Airdocs și Smartdrivez.

Scopul startup-ului este să reinventeze Internetul în sensul de a crea un Internet mai deschis.

Dfinity este susținut de mai mulți investitori: Andreessen Horowitz, Polychain Capital, Amino Capital, Aspect Ventures și Eterna Capital.

Ce este simbolul ICP?

ICP este simbolul utilitar care alimentează rețeaua Internet Computer a Dfinity. Deținătorii de jetoane pot participa la guvernare și le pot utiliza pentru a plăti unități de calcul din protocol prin conversia jetoanelor ICP în cicluri și canistre.

Ce face simbolul ICP?

ICP sunt jetoane utilitare native care joacă trei roluri cheie în rețea:

  1. Facilitarea guvernării rețelei. Jetoanele ICP pot fi blocate pentru a crea neuroni care participă la guvernarea rețelei prin vot, prin intermediul cărora se pot câștiga recompense economice.
  2. Producția de cicluri pentru calcul ICP oferă o sursă de stocare a valorii care poate fi convertită în „cicluri”. NNS convertește ICP în cicluri la o rată variabilă pentru a se asigura că utilizatorii rețelei pot crea întotdeauna noi cicluri la un cost aproximativ constant în termeni reali, astfel încât costul achiziționării combustibilului să fie previzibil.
  3. Recompensarea participanților. Rețeaua creează ICP nou pentru a-i recompensa și a-i stimula pe cei cu roluri importante în funcționarea rețelei.

Ce fac ciclurile?

Ciclurile au rolul de combustibil în ecosistemul Internet Computer. De asemenea, ciclurile au o valoare constantă în timp, în contrast cu jetonul ICP, care este variabil. Mai mult, ciclurile vor fi legate de SDR, o unitate de monedă logică definită de Fondul Monetar Internațional, iar valoarea a 1 SDR legat de ICP poate fi convertită într-un trilion de cicluri.

Ce fac neuronii?

Un neuron blochează o serie de jetoane ICP, permițând proprietarului acestora să participe la guvernarea rețelei. Astfel acesta poate câștiga recompense de vot.

2. Cum a devenit Internet Computer (ICP) o criptomonedă de top 10 peste noapte?

Intrarea ICP, jetonul proiectului de cloud computing bazat pe Internet care își propune să construiască o rețea publică deschisă, în top 10 criptomonede i-a surprins pe mulți analiști și comercianți de criptomonede.

Un factor important pentru creșterea prețului ICP l-a constituit implicarea actorilor instituționali de profil în proiect. Printre aceștia se numără investitorul Andreessen Horowitz (cel care a susținut Twitter în faza incipientă) și Polychain Capital, un fond de acoperire crypto din New York, condus de Olaf Carlson-Wee. Imediat după lansarea de săptămâna trecută tokenul ICP a fost listat pe principalele schimburi de criptomonede. Aceasta a reflectat o strategie atent structurată de Dfinity.

Diferența dintre ratele ICP pe mai multe schimburi crypto a fost de până la 2.500 USD la un moment dat.

Comercianții au evaluat Internet Computer (ICP) la 630 de dolari la debutul său pe Coinbase, luni. Cu toate acestea, pe Binance, sumele licitate în dolari pentru jeton au crescut până la 3.093 USD începând de marți. Între timp, HitBTC a raportat ICP la un preț de aproximativ 407 dolari.

Diferențele uriașe de preț între multiplele schimburi de criptomonede au arătat un sentiment negativ de tranzacționare pe piață, plasând ICP pe lista celor mai importante 10 criptomonede, după capitalizarea pieței, depășind chiar XRP, Dogecoin (DOGE) și Cardano ( ADA ), și ajungând pe al patrulea loc.

Au urmat corecții majore ale prețurilor în ceea ce privește sentimentul de profit. Miercuri, cursul de schimb ICP / USD pe Coinbase și Binance a fost de aproximativ 338 USD, iar pe HitBTC, cu 14 USD mai mare.

 

Citeste si: Utilizatorii Revolut din Marea Britanie își vor putea retrage Bitcoin în portofele externe

 

3. Ce este protocolul Internet?

Dfinity își propune să dezvolte o infrastructură bazată pe blockchain, una în care internetul suportă aplicații software în locul furnizorilor de găzduire cloud. Protocolul  Internet Computer își propune să găzduiască servicii online, cum ar fi social media, mesagerie, căutare, stocare și interacțiuni digitale peer-to-peer, pe protocolul său public de calcul Web 3.0, în cloud.

“Scopul este să ne bazăm mai mult pe centre de date mari și pe mașini de noduri de ultimă generație (validatori) cu o capacitate mult mai mare decât cea oferită de blockchain-ul Ethereum.

Pe scurt, Dfinity speră că va oferi prima rețea blockchain cu adevărat globală, cu funcții de scalare nelimitate și care rulează la viteză maximă.

Dacă IC va reuși să înlocuiască IT-ul vechi, nu ar mai fi nevoie de servicii DNS centralizate, antivirus, firewall-uri, sisteme de baze de date, servicii cloud și VPN-uri”, a menționat Mira Christanto, cercetător la platforma de analize crypto Messari.

Dfinity propune descentralizarea prin introducerea unui model de consens unic denumit Threshold Relay pentru a asigura guvernarea algoritmică.

Rolul ICP în cadrul platformei  Internet Computer implică mize, care permit utilizatorilor să participe la sistemul blockchain, și depozite de securitate, care permit entităților private, inclusiv software client și rețele cloud, să se conecteze la rețeaua publică a Internet Computer.

4. Perspective de creștere pentru Internet Computer – ICP

Dfinity a strâns inițial 163 milioane dolari din finanțare privată. Între timp, organizația nonprofit a primit 4,1 milioane de dolari în Bitcoin și Ether în februarie 2017. În mai 2018 a lansat jetoane ICP în valoare de 35 de milioane de dolari (cunoscute anterior ca DFN) printre susținătorii săi, adică 0,8% din oferta inițială de ICP.

Dfinity își propune să își extindă rețeaua de centre de date și dezvoltatori. Obiectivul este ajungă la 123 de centre de date care găzduiesc 4.300 de noduri până la sfârșitul anului 2021.

Similar cu Bitcoin și Ethereum, perspectivele de creștere ICP ar putea permite speculatorilor să își mărească ofertele pe termen lung  pentru perechile de tranzacționare ICP. De asemenea, tranzacționarea ICP va primi un impuls mai mare pe măsură ce investitorii continuă să caute protecție împotriva inflației.

 

Surse informații: Coingecko, Fortune,Coin Telegraph