Ce este analiza tehnică?

Analiza tehnică, denumită adesea analiză grafică, este un tip de analiză care are ca scop prezicerea comportamentului viitor al pieței pe baza datelor despre volumul și acțiunea anterioară a prețurilor.

Analiza tehnică este aplicată pe scară largă stocurilor și altor active de pe piețele financiare tradiționale, dar este aplicată și în cazul tranzacționării monedelor digitale pe piața criptomonedelor.

În acest articol veți afla despre:

 1. Ce este analiza tehnică?
 2. Indicatori de analiză tehnică și semnale de tranzacționare
 3. Analiza tehnică versus analiza fundamentală
 4. Utilizarea analizei tehnice în domeniul criptomonedelor

 

 1. Ce este analiza tehnică?

Analiza tehnică reprezintă studiul prețurilor curente și anterioare ale unui activ. Principala ipoteză a analizei tehnice este că fluctuațiile prețului unui activ nu sunt aleatorii și, în general, evoluează către tendințe identificabile în timp. Indicatorii de analiză tehnică pot ajuta comercianții să identifice tendințele existente și, de asemenea, să ofere informații detaliate despre tendințele care pot apărea în viitor.

Spre deosebire de analiza fundamentală, care ia în considerare mai mulți factori în jurul prețului unui activ, analiza tehnică se concentrează strict pe acțiunea istorică a prețurilor. Prin urmare, este utilizat ca instrument pentru a examina fluctuațiile prețurilor și datele privind volumul unui activ, iar mulți comercianți îl utilizează pentru a identifica tendințele și oportunitățile de tranzacționare favorabile.

Jurnalistul financiar și fondatorul The Wall Street Journal, Charles Dow a fost printre primii care au observat că activele și piețele individuale se mișcă adesea în tendințe care ar putea fi segmentate și examinate. Lucrarea sa a dat naștere, la sfârșitul anilor 1800, Teoriei Dow, care a încurajat dezvoltarea ulterioară a analizei tehnice.

Analiștii profesioniști acceptă de obicei trei ipoteze generale în cadrul Analizei tehnice:

 • Mișcarea pieței ia în considerare totul (orice factor care influențează prețul, fie că este economic, politic sau psihologic, a fost luat deja în considerare și se reflectă în graficul prețului. Adică orice modificare a prețului este însoțită de modificarea factorilor externi);
 • Prețul se mișcă în tendințe;
 • Istoria tinde să se repete.

Spre deosebire de analiza fundamentală, care încearcă să evalueze valoarea unui titlu pe baza rezultatelor afacerii, cum ar fi vânzările și câștigurile, analiza tehnică se concentrează pe studiul prețului și volumului.

Analiza tehnică este mult mai răspândită pe piețele mărfurilor și valutelor, unde comercianții se concentrează asupra mișcărilor prețurilor pe termen scurt.

O critică adusă analizei tehnice este că istoria nu se repetă exact, în opinia criticilor studiul modelului de preț având o importanță îndoielnică.

 1. Indicatori de Analiză tehnică

De obicei, comercianții care utilizează analiza tehnică urmăresc o varietate de indicatori și valori pentru a încerca să determine tendințele pieței, pe baza graficelor și a acțiunii istorice a prețurilor.

În general, analiștii tehnici analizează următoarele tipuri de indicatori:

 • Tendințele prețurilor
 • Modele de diagrame
 • Indicatori de volum și impuls
 • Oscilatoare
 • Medii mobile
 • Niveluri de suport și rezistență

Mediile mobile simple (SMA) se calculează pe baza prețurilor de închidere a unui activ într-o perioadă de timp stabilită. Media mobilă exponențială (EMA) este o versiune modificată a SMA care ponderează prețurile de închidere recente mai mult decât cele mai vechi.

Indicele de putere relativă (RSI) face parte dintr-o clasă de indicatori cunoscuți ca oscilatori. Spre deosebire de mediile mobile simple care urmăresc pur și simplu schimbările de preț în timp, oscilatoarele aplică formule matematice datelor de stabilire a prețurilor și apoi produc citiri care se încadrează în intervale predefinite. În cazul RSI, acest interval variază de la 0 la 100.

Indicatorul Bollinger Bands (BB) este utilizat pentru a identifica potențialele condiții de piață supracumpărate și supravândute, precum și pentru a măsura volatilitatea pieței.

RSI stochastic este calculat prin aplicarea unei formule matematice la RSI obișnuit.

Semnalele de tranzacționare

În timp ce indicatorii sunt utili pentru identificarea tendințelor generale, semnalele de tranzacționare pot fi utilizate și pentru a oferi informații despre potențialele puncte de intrare și ieșire (semnale de cumpărare sau vânzare). Aceste semnale pot fi generate atunci când apar evenimente specifice în diagrama unui indicator. De exemplu, atunci când RSI produce o citire de 70 sau mai mult, ar putea sugera că piața este în condiții de supracumpărare. Aceeași logică se aplică atunci când RSI scade la 30 sau mai puțin, ceea ce este perceput, în general, ca un semnal pentru condițiile de piață supravândute.

Semnalele de tranzacționare furnizate de analiza tehnică nu sunt întotdeauna exacte și există o cantitate considerabilă de zgomot (semnale false) produse de indicatorii de analiză tehnică. Acest lucru este  îngrijorător în cadrul piețelor criptomonede, care sunt mult mai mici decât cele tradiționale și, ca atare, mai volatile.

 1. Analiza fundamentală versus analiza tehnică

O premisă centrală a analizei tehnice este aceea că prețurile pieței reflectă deja toți factorii fundamentali legați de un anumit activ. Dar, spre deosebire de analiza tehnică, care se concentrează în principal pe datele și volumul istoric al prețurilor (diagrame de piață), analiza fundamentală adoptă o strategie de investigație mai largă, care pune mai mult accent pe factorii calitativi.

Analiza fundamentală consideră că performanța viitoare a unui activ depinde de mult mai mult decât doar de date istorice. Analiza fundamentală este o metodă utilizată pentru a estima valoarea intrinsecă a unei companii, afaceri sau activ, bazată pe o gamă largă de condiții micro și macroeconomice, cum ar fi managementul și reputația companiei, concurența pe piață, ratele de creștere și starea de sănătate a industriei. Spre deosebire de analiza tehnică care este utilizată în principal ca instrument de predicție pentru acțiunea prețurilor și comportamentul pieței, analiza fundamentală este o metodă pentru a determina dacă un activ este supraevaluat sau nu, în funcție de context și potențial. Prin analiza fundamentală se studiază totul, de la economia generală și condițiile industriei la starea financiară și managementul companiilor. Câștigurile, cheltuielile, activele și pasivele sunt toate caracteristici importante pentru analiza fundamentală.

Analiza tehnică diferă prin faptul că nu măsoară valoarea intrinsecă a unei valori mobiliare, ci utilizează diagrame de acțiuni pentru a identifica modele și tendințe care sugerează ce va face o acțiune în viitor.

O combinație atât a abordărilor analizei tehnice, cât și a abordărilor analizei fundamentale este considerată de mulți ca o alegere mai rațională. În timp ce analiza fundamentală se referă de obicei la strategiile de investiții pe termen lung, analiza tehnică poate furniza informații detaliate în condițiile pieței pe termen scurt, care pot fi utile atât pentru comercianți, cât și pentru investitori.

 

Citeste si: Ce inseamna ICO?

 

 1. Utilizarea Analizei tehnice în domeniul Criptomonedelor

Deoarece piața criptomonedelor este extrem de volatilă, trebuie să aveți o strategie care să vă ghideze tranzacționarea. Mulți comercianți de criptomonede apelează la analize tehnice pentru a-i ajuta să își creeze strategiile. Acest tip de analiză poate oferi o perspectivă asupra mișcărilor trecute ale criptomonedelor, ajutându-vă să preziceți unde se va îndrepta în viitor. Prin Analiza tehnică se analizează statisticile anterioare ale criptomonedelor respective, inclusiv factori precum volumul și mișcarea, în timp ce prin intermediul analizei fundamentale se evaluează valorea inerentă a criptomonedei.

Analiza tehnică funcționează pe principiul că istoria se repetă atunci când vine vorba de prețuri sau tendințe crypto. Pe baza acestui fapt, analiștii tehnici își propun să facă predicții cu privire la psihologia pieței și la criptomonede.

În majoritatea cazurilor, atunci când o criptomonedă urmează o tendință, în cele din urmă va urma și tendința opusă.

Diagramele lumânări japoneze ( candlestick )

Cel mai popular tip de grafic pe care îl utilizează comercianții de criptomonede pentru analiza tehnică este cel cu lumânări japoneze.

Numele de lumânări provine din faptul că fiecare punct din grafic apare similar cu un sfeșnic. Sunt dreptunghiuri care sunt roșii sau verzi și au o linie care iese din partea superioară sau inferioară, ca fitilul unei lumânări. Mărimea sfeșnicului și linia acestuia, precum și culoarea, oferă informațiile cruciale.

Partea de sus și de jos a dreptunghiului principal al lumânării se află la prețurile de deschidere și de închidere ale criptomonedei pentru ziua respectivă. Lumânările verzi indică faptul că valoarea criptomonedei a crescut, astfel încât prețul de deschidere este la partea de jos și prețul de închidere este la partea de sus. Lumânările roșii indică faptul că respectiva criptomonedă a scăzut ca preț, astfel încât prețul de deschidere este în partea de sus și prețul de închidere este în partea de jos.

Fitilele pot ieși din lumânare la ambele capete ale lumânării. Acestea arată cele mai mici și cele mai mari prețuri la care a ajuns criptomoneda în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, fitilele arată cât de volatilă este piața în prezent.

Dacă, de exemplu, fitilele sunt lungi, aceasta indică o piață extrem de volatilă. Asta înseamnă că criptomonedele au șanse mai mari să genereze pierderi sau câștiguri semnificative în perioada respectivă. În plus, volatilitatea ridicată înseamnă că piața ar putea corecta acest lucru mâine.

Când fitilul lumânării este scurt, aceasta indică o schimbare potențială a pieței. Când fitilul de sus este scurt, este probabil ca cel mai mare preț al criptomonedei din acea zi să fi fost semnificativ pentru istoria monedei. În cazul unui fitil mai lung în partea de sus, aceasta indică faptul că moneda a fost semnificativ mai scumpă la un moment dat în ziua precedentă ceea ce înseamnă că a fost vândută pentru profit. Aceasta poate indica o viitoare piață descendentă.

Un fitil scurt în partea de jos indică faptul că oamenii continuă să vândă moneda. Deoarece acest lucru ar crește oferta, prețul criptomonedei va scădea probabil mai mult. Un fitil mai lung  în partea de jos indică prețul scăzut anterior despre care se crede că nu va mai scădea mai mult de atât. Acum e momentul în care comercianții doresc să cumpere criptomonede la cea mai mică valoare. Asta înseamnă viitoare mișcări ascendente.

Înțelegerea și utilizarea tendințelor

Unul dintre primele elemente de analiză tehnică pe care comercianții ar trebui să le învețe sunt liniile de tendință. Liniile de tendință indică direcția în care se deplasează criptomoneda. Deoarece în domeniul criptomonedelor volatilitatea este crescută, analiza tehnică trebuie să găsească tendința generală care urcă sau coboară. Trebuie avut în vedere și faptul că tendințele se pot deplasa lateral. Tendințele laterale indică faptul că o criptomonedă nu s-a deplasat semnificativ în sus sau în jos.

Majoritatea software-urilor pentru tranzacționarea sau urmărirea criptomonedelor vor include linii de tendință integrate. Acestea pot fi automate, dar puteți plasa propriile linii de tendință, cu un grad mai mare de precizie. Cu cât linia de tendință este mai precisă, cu atât predicțiile vor fi mai exacte.

Înțelegerea nivelurilor de suport și rezistență

Suportul și rezistența sunt linii orizontale pe care le puteți trasa pe graficul dvs. de tranzacționare pentru a obține informații despre criptomonedă.

Nivelul de suport este punctul în care comercianții doresc să cumpere criptomonedă în cantități mari. Există o cerere mare deoarece comercianții consideră că prețul criptomonedei este scăzut. Când criptomoneda se apropie de nivelul de suport, va exista o cerere mare care, de obicei, oprește declinul.

Nivelurile de rezistență se referă la momentul în care există ofertă fără cerere mare. Cumpărătorii consideră că criptomoneda este supraevaluată în acest moment și nu cumpără. Dacă valoarea criptomonedei se apropie de acest nivel de rezistență, va găsi o ofertă mare, ceea ce împinge prețul în jos.

Rețineți că pot apărea și mișcări false, caz în care tendința nu se va schimba. Din această cauză, analiza tehnică necesită analizarea mai multor cifre pentru a defini tendințele.

Înțelegerea volumelor de tranzacționare

Prin cunoașterea volumului de tranzacționare al unei criptomonede puteți determina dacă o tendință este semnificativă. Volumul mare de tranzacționare tinde să indice o tendință semnificativă. În schimb, volumul redus de tranzacționare indică o tendință slabă care poate trece rapid. Verificați volumul de tranzacționare. Căutați un volum scăzut în declinuri și volume mai mari în creșteri. Acest lucru ar indica că criptomoneda este probabil într-o tendință sănătoasă, cu o creștere pe termen lung. În schimb, dacă volumul în timpul acestor scăderi crește, atunci tendința ascendentă se va încheia probabil în curând.

Înțelegerea capitalizărilor pieței

Limita de piață a criptomonedelor indică stabilitatea unei monede. Pentru a calcula capitalizarea pieței, înmulțiți oferta totală circulantă cu prețul fiecărei monede. Criptomonedele cu limite de piață mai mari tind să fie mai stabile.

Înțelegerea indicelui puterii relative

Majoritatea programelor de analiză grafică a criptomonedelor includ și indicatori de forță relativă sau indicatori RSI. Formula RSI este de 100 – (100 / (1-RS), cu RS egal cu raportul care separă numărul mediu de zile în care o monedă a crescut până la media de zile în care a scăzut. RSI poate fi de la 0 la 100. RSI apropiate de 30 sau mai mici indică faptul că criptomoneda respectivă este subevaluată în prezent și ar trebui să vă așteptați la o creștere a prețului. RSI-urile care se apropie sau depășesc 70 indică faptul că criptomoneda este supracumpărată, astfel încât prețul său poate scădea.

Înțelegerea mediilor mobile

Mediile mobile sunt o parte a analizei tehnice care vă ajută să recunoașteți tendințele. Media mobilă depinde de prețul mediu al unei criptomonede în perioada aleasă. Calculul tipic al mediei mobile a unei zile se bazează pe prețurile de tranzacționare ale monedei din ultimele 20 de zile.

Mediile mobile exponențiale (EMA) sunt un tip de medie mobilă. Acest tip de calcul este mai complicat pe măsură ce acordați o pondere crescută celor mai recente valori ale prețului. De exemplu, puteți acorda celor mai recente cinci zile dublul coeficientului de calcul al celor 10 zile anterioare acestuia într-un EMA de peste 15 zile. Pentru a obține informații mai profunde folosind medii mobile, puteți utiliza mai multe dintre ele, fiecare cu o perioadă de timp diferită. Dacă o medie mobilă pe termen scurt trece peste o medie mobilă pe termen lung, aceasta ar putea indica o tendință pozitivă viitoare.

Alegerea cadrelor de timp

Pe măsură ce efectuați analiza tehnică, veți avea capacitatea de a vă seta propriile intervale de timp pe graficul de prețuri. Opțiunile comune includ 15 minute, o oră, 4 ore și diagrame zilnice. Ar trebui să vă alegeți intervalul de timp pe baza stilului dvs. de tranzacționare.

Comercianții intra-day sau pe termen scurt analizează datele pentru o singură zi. Dacă vă încadrați în această categorie, atunci ar trebui să rămâneți la intervale scurte de timp: 5 minute, 15 minute și o oră.

Comercianții pe termen lung analizează pe o perioadă mult mai lungă de timp: săptămâni, luni sau chiar ani.

Combinați analiza tehnică cu alte metode

În mod ideal, nu ar trebui să vă bazați niciodată exclusiv pe analiza tehnică atunci când tranzacționați criptomonede. Cel mai bine este să nu utilizați nici o metodă de analiză singură, deoarece aceasta vă va oferi informații limitate. Dacă v-ați baza doar pe analiza tehnică, nu veți obține nici o perspectivă asupra știrilor, care fac parte din analiza fundamentală. Acest lucru este deosebit de important în tranzacționarea criptomonedelor, deoarece factori precum hashul minier și reglementările pot avea un impact semnificativ asupra prețului monedei, dar analiza tehnică nu le ia în considerare.

Analiza tehnică poate oferi comercianților de criptomonede o perspectivă asupra trecutului unei monede digitale, facilitând predicțiile viitoare. Majoritatea software-urilor conțin numeroase instrumente de analiză tehnică deja încorporate și le puteți completa cu propria dvs. analiză. Pentru cele mai bune rezultate, încercați întotdeauna să combinați analiza tehnică cu alte metode.

 

Surse informații: Academy Binance, Investopedia, Medium