Blockchain: Tot ce trebuie să știi

ce este blockchain

Dacă ești interesat de criptomonede, s-ar putea să fi auzit și de Blockchain, tehnologia de înregistrare și stocare a datelor referitoare la monedele virtuale. În acest articol vei afla despre:

  1. Ce este Blockchain și cum funcționează?
  2. Este sigură tehnologia Blockchain?

1. Ce este Blockchain și cum funcționează?

În sens general, blockchain este un registru comun, permanent, care facilitează procesul de înregistrare a tranzacțiilor și de urmărire a activelor într-o rețea de afaceri. Toți participanții la rețea au acces la registrul distribuit și la înregistrarea permanentă a tranzacțiilor. În acest registru partajat, tranzacțiile sunt înregistrate o singură dată.

Blockchain combină trei tehnologii: chei criptografice, o rețea peer-to-peer care conține un registru partajat, un mijloc de calcul, pentru a stoca tranzacțiile și înregistrările rețelei.

Fiecare utilizator deține două chei, o cheie privată și una publică, pe care le utilizează pentru a produce o referință securizată a identității digitale. Această identitate este denumită „semnătură digitală” și este utilizată pentru autorizarea și controlul tranzacțiilor în lumea criptomonedelor.

Blockchain stochează înregistrări tranzacționale, cunoscute și sub numele de bloc, ale publicului în mai multe baze de date, denumite „lanț”, într-o rețea conectată prin noduri peer-to-peer. În acest registru digital oricine poate vedea datele, dar nu poate interveni asupra lor.

În tehnologia Blockchain, procesul de adăugare a detaliilor tranzacționale la registrul digital se numește „minerit” (mining).

Tehnologia blockchain a fost conturată în 1991 de către Stuart Haber și W. Scott Stornetta. A fost aplicată, însă, abia odată cu lansarea Bitcoin, în ianuarie 2009.

În cazul Bitcoin, blockchain este utilizat într-un mod descentralizat, astfel încât nici o persoană sau grup să nu aibă control. Toți utilizatorii păstrează controlul în mod colectiv. Ori de câte ori se adaugă un bloc nou, fiecare computer din rețea își actualizează blockchain-ul pentru a reflecta schimbarea.

Blockchain este o bază de date publică în care utilizatorii pot accesa detalii despre tranzacții, dar nu pot accesa informații de identificare despre utilizatorii care fac acele tranzacții. Atunci când un utilizator face tranzacții publice, codul său unic numit cheie publică este înregistrat pe blockchain, și nu informațiile personale.

 

Citeste si: Cum poti cumpara bitcoin?

 

2. Este sigură tehnologia Blockchain?

Fiecare tranzacție este autorizată prin semnătura digitală a proprietarului, care autentifică tranzacția și o protejează astfel încât informațiile conținute de registrul digital sunt extrem de sigure. Nimeni, nici măcar un administrator de sistem, nu poate șterge o tranzacție.

Blocurile noi sunt întotdeauna stocate liniar și cronologic, la sfârșitul blockchain-ului, fiind foarte dificilă modificarea conținutului blocului, cu excepția cazului în care majoritatea utilizatorilor a ajuns la un consens în acest sens. Fiecare bloc conține propriul său hash, hash-ul blocului dinaintea sa și marca de timp menționată anterior. Codurile hash sunt create de o funcție matematică care transformă informațiile digitale într-un șir de cifre și litere. Dacă informațiile respective sunt editate se modifică și codul hash.

Concluzii

Blockchain poate stoca diferite tipuri de informații, dar cea mai obișnuită utilizare până acum a fost ca registru pentru tranzacții. Bitcoin este cel mai cunoscut exemplu care arată evoluția tehnologiei Blockchain. Se întrevede utilizarea pe o scară mai largă a acestei tehnologii datorită avantajelor sale: acuratețe, descentralizare, eficiență, confidențialitate, securitate sporită, transparență.

 

Surse informații: Investopedia, IBM, Simplilearn