5 factori importanți de urmărit pentru a identifica criptomonedele de viitor
Dacă vrei să investești în criptomonede, dar nu știi exact ce activ cripto să alegi, îți prezentăm un articol despre cum poți determina valoarea criptomonedelor.
La fel ca orice monedă, criptomonedele își câștigă valoarea în funcție de amploarea implicării comunității: cererea utilizatorilor, lipsa sau utilitatea monedei. Însă, având în vedere că majoritatea monedelor digitale de pe piață sunt emise de corporații private din industria blockchain, unii factori ai valorii criptomonedelor vor proveni din imaginea și eficiența acestor companii (cum ar fi viabilitatea proiectului și valoarea percepută). Vă prezentăm în continuare 5 factori importanți pentru a identifica criptomonede de viitor.
-
Utilitatea criptomonedei
Pentru ca să fie considerată valoroasă o criptomonedă trebuie să fie utilă. Orice criptomonedă se bazează pe utilizarea unui registru digital descentralizat creat prin tehnologia blockchain. Deci, pentru a vă face utilă moneda virtuală, trebuie să o puteți utiliza într-un anumit ecosistem blockchain. Utilitatea reprezintă, așadar, modul în care poate fi sau este utilizată o monedă și utilizarea acesteia în rețeaua blockchain specifică de care este legată.
De exemplu în cazul Ethereum nu puteți începe să utilizați platforma Ethereum fără un Ether – o monedă special adaptată pentru a „alimenta” tranzacțiile din cadrul platformei Ehtereum. Așadar, valoarea Ethereum depinde de cererea pentru serviciile platformei.
Ether este moneda blockchain-ului Ethereum, care a câștigat succes datorită valorii crescânde a tehnologiilor de contract inteligente ale Ethereum. ETH este necesar pentru oricine din blockchain pentru a executa comenzi și a dezvolta aplicații. Deoarece tehnologiile Ethereum sunt utilizate mai des și oamenii efectuează mai multe tranzacții cu ETH, valoarea acesteia crește.
Utilitatea criptomonedelor poate include, de asemenea, plăți de dividende, mod de schimb într-un ecosistem blockchain, drepturi de vot etc.
-
Raritatea criptomonedei
Raritatea reprezintă natura finită a monedelor digitale. Unul dintre factorii care oferă valoare criptomonedelor este lipsa acestora pe piață, deoarece acestea sunt în cantitate limitată.
De exemplu, oferta finită de Bitcoin nu va depăși niciodată 21 de milioane de monede. Fiind cea mai populară criptomonedă de pe piață, Bitcoin se bucură, astfel, de o cerere ridicată și, deci, de o creștere a valorii. În încercarea de a alimenta creșterea valorii, unele monede virtuale aplică un așa-numit mecanism de „ardere”, distrugând o parte din aprovizionarea cu monede.
-
Valoarea percepută a proiectului
Valoarea percepută determină, de asemenea, valoarea relativă a unei criptomonede. Pe piața cripto, valoarea percepută poate fi atinsă prin diferite mijloace.
În cadrul comunității, valoarea poate crește dacă un proiect își îndeplinește continuu obiectivele declarate. Sau valoarea poate crește dacă persoanele din afara pieței cripto văd valoarea într-o rețea blockchain.
Orice valoare a criptomonedelor depinde de viabilitatea generală și progresul dezvoltării proiectului. Proiectele care continuă să se dezvolte, realizarea unei etape după alta, stabilirea de parteneriate profitabile sau lansarea de software ușor de utilizat sunt indicatori care contribuie la credibilitatea proiectului, impactând valoarea criptomonedei sale.
-
Capitalizarea pieței
Capitalizarea pieței contează mai mult decât prețul individual al monedei.
Capitalizarea pieței este un indicator direct al valorii monedei pe piață. Indicele capitalizării pieței este determinat de înmulțirea ofertei totale circulante cu prețul individual al monedei: Capitalizare de piață = Oferta totală circulantă * Prețul fiecărei monede.
-
Prețurile Satoshi
Satoshi este creatorul (creatorii) Bitcoin, iar comunitatea cripto a denumit cea mai mică unitate de Bitcoin după numele acestuia (acestora).
Așadar, un Satoshi este echivalent cu 0,00000001 BTC, iar prețurile Satoshi utilizează această unitate ca indicator – singurul „punct de referință” pentru tranzacționarea majorității celor 1500 de criptomonede.
Analogia perfectă pentru aceasta este USD, ca punct de referință al comerțului nu numai în moneda fiduciară, ci și în cazul petrolului și a tuturor celorlalte mărfuri.
Contextul evaluării criptomonedelor
Una dintre primele companii care a evaluat criptomonedele a fost ARK Investment Management. ARK a fost primul administrator de fonduri publice care a investit într-o garanție care oferea expunere la Bitcoin. Când ARK a investit în Bitcoin, în 2015, practic nici o altă firmă de investiții nu credea că monedele virtuale sunt o investiție bună. Dar specialiștii de la ARK au recunoscut, după evaluare, că a existat o creștere potențial semnificativă a criptomonedelor.
Abordări ale evaluărilor criptomonedelor
Pentru a evalua valoarea activelor, specialiștii au dezvoltat o abordare numită Ecuația de schimb, cu următoarea formulă:
MV = PQ
M = Dimensiunea bazei de active
V = Viteza activului
P = Prețul resursei digitale furnizate
Q = Cantitatea resursei digitale care este furnizată
Analiza factorilor
O altă modalitate de a evalua criptomonedele este aplicarea metodei Analizei factorilor. Pe piața de valori tradiționale, această evaluare împarte activele în mai mulți factori, de obicei între trei și șase, și grupează acțiunile respective într-un portofoliu.
Bloomberg a efectuat un studiu de analiză factorială în care a grupat activele cripto în funcție de trei factori: dimensiune, calitate și serviciu.
Portofoliul de dimensiune include cele mai valoroase două criptomonede, Bitcoin și Ethereum, precum și XRP, Litecoin, NEM și Ethereum Classic. Portofoliul de calitate a inclus Bitcoin și Ethereum. Iar portofoliul de servicii a inclus monede care oferă servicii, cum ar fi STEEM (moneda pentru platforma de social media blockchain Steemit) și Iconomi (care permite oamenilor să gestioneze active digitale).
Analiza Bloomberg a constatat că portofoliul de dimensiune s-a triplat, portofoliul de servicii a fost singurul care s-a prăbușit, iar portofoliul de calitate a avut cea mai mare volatilitate.
Singura provocare în aplicarea acestei abordări este faptul că criptomonedele sunt monede noi, iar cantitatea de date care poate fi utilizată pentru a grupa monedele în factori este limitată. Cu toate acestea, Bloomberg a obținut date care arătau un instantaneu relativ precis al performanței activelor cripto.
Așadar, evaluarea criptomonedelor este încă dificilă, dar unele dintre abordările de mai sus pot constitui modalități prin care atât fondurile de investiții, cât și investitorii individuali, pot aprecia aceste active pentru a determina dacă sunt investițiile potrivite pentru obiectivele lor financiare.
Surse informații: Naga.com, Liquid.com Blog